Kiinalaisista epäkelvoista hengityssuojista tehdään ulkopuolinen tarkastus – ”Emme ole pystyneet noudattamaan normaalia hankintaprosessia”

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi tiedotustilaisuus suojavarustehankinnoista koronavirustilanteessa.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi tiedotustilaisuus suojavarustehankinnoista koronavirustilanteessa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus päätti tilata ulkopuolisen tarkastuksen jo tehdyistä kaupoista.

KORONAVIRUS Huoltovarmuuskeskus haluaa avata julkisuudessa uutisoitua Onni Sarmasteen ja Tiina Jylhän välistä kiistaa koskien hengityssuojien kauppaa. Huoltovarmuuskeskus teki kaupan Onni Sarmasteen yhtiön kanssa. Jylhä on syyttänyt konsulttina toimineen Sarmasteen erehdyttäneen osapuolia.

Huoltovarmuuskeskus kertoo, että Sarmasteelle maksettiin kauppasumma suomalaisen yhtiön tilille. Mediatietojen mukaan kyseessä on viisi miljoonaa euroa. Kiinasta saapui tällä viikolla Huoltovarmuuskeskuksen tilaamana Finnairin A-350-koneellinen tarvikkeita eli kaksi miljoonaa kappaletta kirurgisia maskeja ja 230 000 kappaletta hengityksensuojaimia.

Tiistaina saapuneet suojaimet on toimitettu Sarmasteen kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Huoltovarmuuskeskus on kertonut, että Suomeen saapuneet hengityssuojaimet eivät olleet sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia suojaimia. Niitä voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa.

Jos saapuneet tuotteet ovat erilaisia kuin tilauksessa määritellyt, normaalioloissa  tavarasta reklamoidaan, toimitus kieltäydytään ottamasta vastaan ja esitetään vaatimus oikean tavaran toimittamisesta viipymättä tai kauppasumman palauttamisesta.

– Olimme luonnollisesti syvästi pettyneitä ja pahoillamme, että ensimmäinen toimitettu tavaraerä ei ollut tilauksen mukainen ja siitä, että emme ole noudattaneet taustojen tarkistamisessa sitä huolellisuutta, jota on meiltä perusteltua odottaa, toteaa Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema.

Lisäksi on tehty erillinen sopimus Tiina Jylhän Virossa toimivan yhtiön kanssa. Maksettu kauppasumma on jäädytetty. Sopimuksen perusteella ei ole toimitettu Suomeen suojaimia.

Finnairin A-350-kone lastinaan kirurgisia maskeja ja hengityksensuojaimia saapui Kiinasta.
Finnairin A-350-kone lastinaan kirurgisia maskeja ja hengityksensuojaimia saapui Kiinasta. (Kuvituskuva Finnair)

Koronaviruspandemian myötä suojaimiin kohdistuu ennennäkemättömän kova kysyntä. Huoltovarmuuskeskus toteaa, että käytännössä lähes jokainen maa pyrkii hankkimaan tavaraa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti.

Suomella on ollut varmuusvarastoissa kansainvälisessä vertailussa runsaasti suojaimia, mutta epidemiatilanteessa niiden kulutus on poikkeuksellisen kova, siksi Huoltovarmuuskeskus on sosiaali- ja terveysministeriön tukipyyntöihin perustuen viime viikkoina pyrkinyt hankkimaan lisää materiaalia markkinoilta. Suojainten kotimaisen tuotannon laajamittainen käynnistyminen vie vielä useampia viikkoja.

– Tässä yhteydessä olemme valitettavasti myös poikenneet normaalista hankintaprosessistamme. Näin olemme tehneet kauppoja, joiden osapuolina on ollut tahoja, jotka hankintaohjeemme normaalitilanteessa rajaisivat prosessin ulkopuolelle, sanoo Tomi Lounema.

Muun muassa pikavippiyrittäjänä toimineella Onni Sarmasteella on Suomen Kuvalehden mukaan peräti 11-sivuinen ulosottorekisteri. Helsingin Sanomat sanoo omiin tietoihinsa perustuen Sarmasteen olevan verkostoitunut alamaailmaan. Tiina Jylhän taustalta löytyy puolestaan tuomiot törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus päätti tilata ulkopuolisen tarkastuksen jo tehdyistä kauppatoimista ja siitä, miten niissä on noudatettu voimassaolevia sääntöjä ja ohjeistusta.

– Päätämme selvityksen perusteella toimenpiteistä, joihin ryhdytään. Lisäksi päätimme, että julkisuudessa olleiden kauppojen osalta hallitus edellyttää toimivan johdon ryhtyvän tarvittaviin toimiin Huoltovarmuuskeskuksen etujen turvaamiseksi ja mahdollisten vahinkojen rajaamiseksi, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström.

Suomeen on tämänhetkisen tiedon mukaan saapumassa lisää Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojaimia pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

– Suojaimille on kuitenkin juuri nyt niin kova tarve, että yhteiskunnan kokonaisedun kannalta meidän on tehtävä kaikki voitavamme, että maahan saadaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti suojaimia ennen kuin kotimainen tuotanto käynnistyy. On kuitenkin selvää, että meidän on jatkossa oltava tarkempia niiden osapuolten valikoinnissa, joiden kanssa kauppoja teemme, Lounema toteaa.

Huoltovarmuuskeskus on hankintojen osalta itsenäisessä vastuussa vastaten niiden suunnittelusta ja organisoinnista sekä mahdollisista virheistä.

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt torstaina 9. huhtikuuta Huoltovarmuuskeskukselta selvityksen julkisuudessa esillä olleista suojavarustehankinnoista. Huoltovarmuuskeskuksen hallitus toimittaa kyseisen selvityksen työ- ja elinkeinoministeriölle tiistaina 14. huhtikuuta.

Lue myös: Kiinalaisista hengityssuojista kehkeytyi miljoonaskandaali – sotkuun liitetty jo kauneusyrittäjä, liikemies ja alamaailma

Kommentoi Facebookissa