Hurja suomalaisilta! – Lotta Kemppiselle EM-hopeaa ja Ella Junnilalle pronssia

Lotta Kemppinen on 60 metrin juoksun EM-hopeamitalisti

Lotta Kemppinen on 60 metrin juoksun EM-hopeamitalisti. (Kuva AOP)

Lotta Kemppinen juoksi 60 metrillä EM-hopeaa ja Ella Junnila ylitti korkeushypyssä Suomen ennätyksellä EM-pronssille oikeuttaneen tuloksen.

YLEISURHEILU Yleisurheilun EM-hallikisat Puolan Torunissa ylittivät kaikki odotukset. Suomalaisurheilijat voittivat peräti kolme mitalia, jotka olivat EM-halleista ensimmäiset suomalaismitalit sitten Timo Aaltosen vuoden 2000 kuulakullan.

Kristian Pulli oli voittanut perjantaina pituushypyssä pronssia. Sunnuntaina Lotta Kemppinen juoksi 60 metrillä EM-hopeaa ja Ella Junnila voitti pronssia korkeushypyssä.

Kemppinen oli finaalissa toinen ajalla 7,22. Suomen ennätysajastaan hän jäi kuusi sadasosaa.

Junnila ylitti korkeudessa uuden Suomen ennätyksen 196. Sillä tuloksella hän ylitti myös Tokion kisojen olympiarajan.

Neljäskin mitali oli Suomella lähellä. Nooralotta Neziri jäi 60 metrin aidoissa pronssimitalista vain sadasosan.

Kolmiloikkafinaalissa Kristiina Mäkelä oli kuudes ja Senni Salminen seitsemäs. Mitaleille heillä ei ollut jakoa, mutta jo finaalipaikka oli molemmilta hieno tulos. Salminen on selkeästi mennyt talvikaudella eteenpäin.

Suomalaista hienoa yleisurheiluviikonloppua täydensi moukarinheittäjä Silja Kosonen. Hän heitti lauantaina lumisateessa Kaustisilla uuden Suomen ennätyksen 72,44.

EM-hallikisoista Suomi oli viimeksi voittanut kolme mitalia vuonna 1978. Se jo todistaa, että Suomi on mennyt yleisurheilussa useiden lamavuosien jälkeen eteenpäin.

Tokion olympialaisissa on tietysti todennäköistä, ettei Suomi voita yleisurheilussa yhtään mitalia. Mutta tulevina vuosina suomalaiset saattavat voittaa ulkoradoilla EM-kisoissa useita mitaleita.

Junnilalla ja Pullilla on täysin realistiset mahdollisuudet kehittyä MM- tai olympiamitalisteiksi. Kemppisen haasteena on pikajuoksun kansainvälisen kärjen leveys. EM-tasolla hän voi kuitenkin nousta lajinsa huipuksi.

EM-hallikisojen suomalaismenestys ei sinänsä yllätä. Valmennuksessa on tehty muutoksia oikeaan suuntaan, kun voimavaroja on kohdistettu itse urheilijoihin. Jo kahtena edelliskesänä on ollut näkyvissä merkkejä tason noususta useammassa yleisurheilulajissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kristian Pullille pituushypyn EM-pronssia!

Kommentoi Facebookissa