HUS:n alueella jo yli 200 Venäjän matkaan liittyvää koronatartuntaa – karanteenissa lähes 500 henkilöä

Venäjältä palaavien tulee hakeutua testeihin, vaikka oireita ei olisikaan.

Vähäisimmistäkin koronavirustartunnan oireista tulee hakeutua testiin. (Kuva AOP)

Juhannuksen aikaan monella sosiaalisten kontaktien määrä kasvoi, osalla jopa erittäin suureksi.

KORONAVIRUS Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen kuntien asukkailla on todettu 28.6.2021 aamukymmeneen mennessä 202 tartuntaa Venäjältä palanneilla matkailijoilla. Tähän mennessä 496 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla 22.6. jälkeen otetuista 3192 näytteestä on todettu 99 koronavirustartuntaa. Lisäksi Venäjällä matkustaneilla on todettu tartuntoja muissa näytteenottopisteissä otetuista näytteistä. Vielä ei ole tiedossa, kuinka moni näistä näytteistä on deltavarianttia.

Juhannuksen aikana HUS:n näytteenottopisteissä Uudellamaalla on otettu koronavirusnäytteitä päivittäin noin 3400–4400 kappaletta. Otettujen näytteiden määrät juhannuksen aikana ovat hieman alhaisemmat kuin edeltävinä viikonloppuina kesäkuussa.

Positiivisten näytteiden osuus näytteistä oli yli kaksi prosenttia. Muutoin kesäkuussa positiivisten näytteiden osuus on vaihdellut päivittäin 0,4–1,4 prosentin välillä.

– Tilanne on äärimmäisen huolestuttava ja edellyttää vastuullisuutta. Mikäli henkilö on saanut negatiivisen testituloksen Venäjällä tai rajalla otetusta näytteestä, tämä ei vielä tarkoita, että tartuntaa ei olisi. Kaikkien Venäjällä matkustaneiden käyneiden tulee käydä testissä, kun maahantulosta on kulunut vähintään 72 tuntia ja lisäksi aina, jos oireita on, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUS:sta.

Testissä käymisen lisäksi Venäjälle matkustaneiden tulee myös välttää kontakteja muihin ihmisiin ja välttää julkisia paikkoja.

– Kaikkien karanteeniin asetettujen tulee noudattaa karanteenimääräyksiä pilkun tarkasti ja käydä testissä karanteenin lopussa. Vaikka jalkapallon EM-kisat jatkuvat Pietarissa, toivon että kaikille on nyt selvää, että loput otteluista tulee katsoa Suomesta käsin, lisää Mäkijärvi.

Juhannuksen aikaan monella sosiaalisten kontaktien määrä kasvoi, osalla jopa erittäin suureksi.

– Vähäisimmistäkin koronavirustartunnan oireista tulee hakeutua testiin, muistuttaa Mäkijärvi.

Tällä hetkellä HUS:n sairaaloissa on koronavirustartunnan vuoksi hoidettavana 12 potilaista. Heistä yksi on tehohoidossa ja kahden tartunta liittyy Venäjän matkailuun.

Lue myös: Koronatapausten määrä kasvaa Pietarissa matkanneilla – ”Missä tahansa linja-autossa on voinut altistua”

Kommentoi Facebookissa