Huuhkajat belgialaiseen mankeliin – ”Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä”

Huuhkajien EM-joukkue harjoituksissa.

Huuhkajat harjoituksissa. (Kuva Martin Rose/ UEFA)

Belgia-ottelusta Huuhkajille riittäisi tasapeli, mutta haaste on raju, kun vastassa on kuitenkin maailmanrankingin ykkönen.

JALKAPALLO Suomella on maanantai-iltana Pietarissa hurja haaste, kun EM-kisoissa vastaan tulee maailmanrankingin ykkönen Belgia. Tasapeli todennäköisesti riittäisi Huuhkajille jatkopaikkaan.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva toteaa, että on jo hienoa, että kaikki on Suomen joukkueella omissa käsissä.

– Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä. Se unelma on omissa käsissä, että voitaisiin päästä alkulohkosta jatkoon. Hienoa, että ollaan päästy tähän tilanteeseen, Kanerva sanoi Pietarissa sunnuntaina.

Samaan aikaan Suomen ja Belgian ottelun kanssa Tanska ja Venäjä kohtaavat Kööpenhaminassa. Sen ottelun tulos voi vaikuttaa Suomen jatkopaikan kohtaloon.

Kanerva painottaa keskittymisen olevan omassa ottelussa.

– Tärkein tehtävä on keskittyä siihen, mihin voidaan vaikuttaa, eli omaan peliin. Kyllä meillä on suunnitelma siihen ja seurataan tietysti, mitä toisessa pelissä tapahtuu. Parasta olisi, ettei sillä olisi mitään merkitystä. Voidaan jopa voittaa tämä lohko, vaikka se ei ole omissa käsissä. Sitä tullaan seuraamaan, mutta toisella jaksolla, kun muutoksia aletaan muutenkin tekemään, niin katsotaan, mikä tilanne on, hän sanoi.

Suomi voitti avausottelussaan Tanskan 1-0. Toisessa ottelussaan Suomi hävisi Venäjälle 0-1. Tulokset ovat olleet odotettua parempia.

Huuhkajat on ensi kertaa EM-kisoissa, mutta perustekeminen ei ole Kanervan mukaan muuttunut.

– Lähtökohtaisesti kysymys on jalkapallo-ottelusta isoissa ympyröissä. Kun peli lähtee käyntiin, unohtuu ne ulkopuoliset asiat. Fantastinen kokemus tämä on ollut. Painetekijät eivät kuitenkaan minun toimintaani ole häirinneet. On pystynyt keskittymään samalla lailla kuin MM-karsintapeleihin. Valmistautumisen merkitys turnaukseen tullessa edellyttää, että on riittävästi ammattitaitoista väkeä mukana, Kanerva sanoi.

Belgia on siis maailmanlistan ykkönen, mutta Huuhkajat on osoittanut kykenevänsä yllätyksiin. Sellainen oli voitto Rankasta harjoituspelissä viime syksynä.

– Hienoa, että ollaan päästy Ranska voittamaan. Vaikka se oli harjoitusottelu, oli se voitto huikea saavutus. Ranska-peli antoi itseluottamusta joukkueelle ja pelaajille, että voidaan pärjätä isompiakin vastaan, Kanerva totesi.

Belgian päävalmentaja Roberto Martinez on kehunut Suomea.

– Otan kohteliaisuutena, jos sanotaan, että kohtaavat kovan joukkueen. Belgialla tulee kova ryhmä vastaan joka tapauksessa, vaikka pelaajia vaihtuu, Kanerva totesi Martinezin kommentista.

Venäjää vastaan Suomen hyökkäyspeli tökki, kun oltiin takaa-ajoasemassa. Teemu Pukin Kanerva otti vaihtoon ja Pukki oli asiasta pettynyt.

– Teemu tuli vaihtoon, niin mulla tapana on katsoa peliä eikä pelaajan reaktioita. Valmennustiimin kanssa tehdään päätökset. Hienoa nähdä, että Teemun pelikunto on parantunut. Hän lähestyy sitä omaa pelitasoaan. Toivottavasti huomenna on huipputikissä, Kanerva totesi Pukista.

Kanerva ei myöntänyt, että olisi tehnyt virheitä Venäjä-ottelun pelaajavaihtojen tai miehitysmuutosten osalta.

– Ainahan täytyy tietyllä tavalla reagoida, jos pitää hakea maalia. Me ei saatu maalia. Jos päästään syvemmälle, niin pitää olla maalintekovoimaa. Venäjä miehitti boksin yhdeksällä miehellä ja sitä oli vaikea murtaa. Noi on maanantaivalmentajakysymyksiä, olisiko voinut tehdä jotain toisin. Toivottavasti Belgiaa vastaan ei tarvitse hakea sitä maalia. Jos on riittävä tulos tulossa, hän sanoi.

Belgia-ottelussa panos on hurja. Mutta vastassa on hurja joukkue, jonka pitäisi kyetä nuijimaan Suomi helposti.

– Aistin, että pelaajat on odottavalla mielellä, mutta sopivan rentoina. Ei tähän mennessä ole ylimääräisiä toimenpiteitä tarvinnut sen ylimääräisen latauksen tai jännityksen purkamiseksi, Kanerva sanoi.

Pelaajien terveystilanne on Kanervan mukaan hyvä.

Joona Toivion varvas jaksaa paremmin. On ollut hienoa nähdä, millä intensiteetillä pelaajat ovat treeneissä toimineet. Joskus siellä saattaa vähän kolahtaa, mutta kaikki ovat pelikunnossa, Kanerva kertoi.

Hyökkäyspeliä on joka tapauksessa parannettava. Kanerva korosti, että sitä on työstetty.

– Aina pitää suhteuttaa, ketä vastaan me pelataan ja mitkä odotusarvot on. Ei meiltä voi vielä odottaa, että Tanskaa tai Venäjää voitaisiin luoda enemmän maalipaikkoja. Mutta Venäjää vastaan mielestäni saatiin ihan riittävästi maalipaikkoja. Ollaan käyty läpi treeneissä ja palavereissa, miten voitaisiin luoda maalipaikkoja lisää. Belgiaa vastaan haaste on entistä kovempi, mutta on suunnitelma, miten voitaisiin maalipaikkoja saada. Miten saataisiin eri osa-alueet toimimaan. Pelirohkeus on olennaisena osana, miten saataisiin pelattua nopeasti eteenpäin ja miten rohkeasti pelataan, kun ollaan maalintekosektorilla.

– Loppupeleissä on kyse, miten päästään murtautumisvaiheeseen. Hyökkäyspelin tarkoitus on luoda maalipaikkoja. Jos me pidetään palloja, mutta ei saada maalipaikkoja, ei sillä ole merkitystä, koska tämä on kuitenkin maalintekopeli, Kanerva jatkoi.

Kanervan mielestä Suomi on mennyt turnauksen aikana eteenpäin. Joukkue uskoo tekemiseensä.

– Tasapeli käytännössä varmaankin riittäisi jatkopaikkaan. Viimeksi, kun kohtasin Belgian päävalmentajana kymmenen vuotta sitten, niin raavittiin tasapeli harjoitusottelussa. Venäjä-pelissä saatiin enemmän maalintekopaikkoja luotua. Puolustuspeli on ollut mielestäni molemmissa otteluissa hyvää. Asenne, miten pelaajat menee kaksinkamppailuihin, on ollut ihailtavaa. Ollaan pystytty olemaan tiivis ryhmä.

Turnauksessa on ollut erikoista, että Suomella on ollut erikoistilanteita hyvin vähän. Niitä joukkue on harjoitellut paljon.

– Meillä on iso erikoistilannepankki. Kaikkea ei vielä ole tyhjennetty. Katsotaan huomenna, mitä tapahtuu sen suhteen, Kanerva sanoi asiasta.

Belgia saattaa hyvinkin säästellä tärkeitä pelaajiaan Suomi-ottelussa. Loukkaantumisista kärsineistä pelaajista Kevin De Bruyne ja Axel Witsel olisivat pääsemässä kuitenkin avaukseen.

– Varmasti muutoksia heille tulee. Tuoreita jalkoja tulee. Kyllä meillä on tietty käsitys, mikä heidän avauskokoonpanonsa on. Kun katsoo heidän pelaajalistaansa, niin onhan se huikea. En kuitenkaan usko, että erilaisella miehityksellä lähtisivät pelaamaan. Belgialla löytyy niin paljon taitoa, että pystyvät ahtaissa paikoissa kääntymään. Löytyy muitakin ratkaisijoita heiltä kuin De Bruyne, ennakoi Kanerva.

Suomalainen jalkapallo on jo joka tapauksessa voittanut. EM-kisapaikka on tuonut suomalaisen futiksen ympärille valtavasti positiivista pöhinää ja kehuja on tullut ulkomailtakin.

– On tullut onnitteluja kisapaikasta. Kyllä sitä respektiä on tullut, kun ollaan päästy kisoihin. Toivottavasti huomisen pelin jälkeen arvostus nousee, Kanerva päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ministeri Tuula Haataiselta hämmentävä kommentti Huuhkajista

Kommentoi Facebookissa