JALKAPALLO Helsingin Olympiastadionilla liidelleen pöllön ansiosta Huuhkajiksi nimetyn Suomen jalkapallomaajoukkueen tie EM-kisoihin on ollut viime vuosien hienoimpia urheilutarinoita. Valitettavasti erilaiset poliittiset tahot ovat nettikeskusteluissa yrittäneet ajaa Huuhkajien kustannuksella poliittista agendaansa ja väittäneet, ettei Huuhkajat ole suomalainen joukkue.
Huuhkajien kustannuksella poliittisia irtopisteitä sen enempää faktoja tarkistamatta yritti hakea myös työministeri Tuula Haatainen (SDP). Torstaina tiedotustilaisuudessa hän puhui seuraavaa:
”Kysynkin, olisiko Suomi pelaamassa miesten jalkapallon Euroopan mestaruuskisoissa ilman seurojen ja järjestöjen panostusta erilaisista taustoista tuleviin ja maahanmuuttajiin? Tuskinpa”, Haatainen lausui ministeriönsä tiedotustilaisuudessa.
Someöyhöttäjien tavoin Haatainen ei ollut tutustunut Suomen joukkueen pelaajien taustoihin juuri ollenkaan. Hänen väitteensä voi lukea poliittiseksi löpinäksi, josta faktantarkistus loistaa poissaolollaan.
Täysin maahanmuuttajataustaisia pelaajia Suomen EM-kisajoukkueessa ovat ainoastaan Lukas Hradecky ja Glen Kamara. Hradeckyn isä tuli Slovakiasta Suomeen lentopalloammattilaisena ja todennäköisesti Lukas olisi hakeutunut urheilun pariin ja menestynyt siellä ilman Haataisen mainostamia julkisilla varoilla tuettuja seurojen panostuksia. Hradeckyn perheessä urheilu on aina ollut näkyvässä asemassa.
Kamara, jonka vanhemmat tulivat pakolaisina Suomeen 1990-luvulla Sierra Leonesta, muutti Suomesta Englantiin 12-vuotiaana. Suomalaisseuroissa merkittävällä lahjakkuudella ei välttämättä olisi ollut saumoja kehittyä niin hyväksi pelaajaksi kuin hän nykyään on. Suomalaisen seuratuen sijasta Suomi voi Kamaran tapauksessa kiittää enemmänkin englantilaista jalkapalloakatemiajärjestelmää, jollaisesta suomalainen junioriurheilujärjestelmä voi vain haaveilla.
Lisäksi Suomen joukkueessa on viisi Suomessa juniorioppinsa saanutta pelaajaa kahden kulttuuritaustan perheistä. Daniel O’Shaughnessyn isä on irlantilainen, Robert Taylorin isä englantilainen ja Robert Ivanovin isä venäläinen. Heidän isänsä ovat olleet jalkapalloilijoita. Poikien kiinnostus jalkapalloa kohtaan on tullut perheen sisältä, eikä poikia ole houkuteltu seuroihin Haataisen mainostaman järjestelmän kautta.
Nikolai Alhon isä on kotoisin Ghanasta, mutta Nikolai kasvoi suomalaisenglantilaisessa perheessä. Hänenkään tapauksessa ei voi puhua Haataisen mainostamista ”järjestelmän tuloksista”.
Ei myöskään Pyry Soirin tapauksessa, jonka isä on namibialainen ja äiti suomalainen. Soiri pelasi juniorijalkapalloa eri puolilla maailmaa ennen kuin 16-vuotiaana muutti Suomeen.
Vähemmälle huomiolle jää, että Huuhkajissa on kaksi maastamuuttotaustaista pelaajaa. Nicholas Hämäläinen on asunut koko elämänsä Floridassa ja Thomas Lam Hollannissa. Yhdysvaltojen maajoukkue olisi halunnut Hämäläisen, mutta hän halusi edustaa isänsä kotimaata Suomea. Suomalainen yhteiskunta on näiden pelaajien tapauksessa säästänyt, kun heidän juniorivalmennukseensa ei ole sijoitettu suomalaisia julkisia varoja.
Suomalaisen koulujärjestelmän tuotoksia hehkutetaan, mutta someöyhötysten perusteella toisilta on jäänyt oppimatta, että suomenruotsalaisetkin lasketaan kantasuomalaisiin. Huuhkajien EM-joukkueessa suomenruotsalaisia ovat Tim Sparv, Rasmus Schüller, Fredrik Jensen ja Robin Lod.
Suomen jalkapallomaajoukkueessa suomenruotsalaiset ovat olleet vahvasti edustettuina niin kauan kuin Suomi on A-maaotteluita pelannut. Jalkapalloseuroissa suomenruotsalaiset ovat olleet vaikuttamassa vahvasti jo sadan vuoden ajan ennen kuin Haataisen mainostamat panostukset ”erilaisiin kulttuuritaustoihin” alkoivat.
Huuhkajien EM-kisapaikan osalta yhteiskunnan kotouttamispanostuksilla ei ole paljoakaan merkitystä. Itse asiassa yhteiskunnan panostukset toivat suomalaiselle jalkapallolle taka-askeleita 2000-luvulla, kun poliittiset päättäjät, monet heistä Haataisen puoluetovereita, halusivat ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -ohjelmaa, jossa juniorivalmennusta tasapäistettiin.
Tuloksena oli, etteivät huippulahjakkuudet saaneet riittävän hyvää valmennusta. Glen Kamaran osalta ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” olisi voinut olla hänen urakehityksensä kannalta jopa tuhoisaa, mutta englantilainen akatemia tuli onneksi apuun.
Suomi onkin Kamaran äidille kiitoksen velkaa, että tämä ottaa riskin ja lähti poikansa kanssa 2007 Englantiin. Se oli iso askel kohti Sukupolvien unelmaksi kutsuttua Huuhkajien EM-kisapaikkaa.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Huuhkajat ei käyttänyt tilaisuuttaan – taitotaso ei tahdo riittää
Kommentoi Facebookissa