Mielenosoittajien mukaan Suomen valtio osallistuu joukkosurmaan – poliisi ei toistaiseksi puutu asiaan

Mielenosoitus on katkaissut liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä molempiin suuntiin.

Mielenosoitus on katkaissut liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä molempiin suuntiin. (Kuva Pyry Kantonen/ Elokapina)

Elokapina-ryhmän mielenosoitus on katkaissut Mannerheimintien ja aiheuttaa liikennehaittaa Helsingissä.

MIELENOSOITUS Helsingin keskustassa on käynnissä mielenosoitus, jonka aiheuttamaa haittaa poliisi arvioi jatkuvasti. Tällä hetkellä mielenosoitus saa poliisin mukaan jatkua Mannerheimintiellä.

Elokapina-ryhmän mielenosoitus on ollut käynnissä torstai-iltapäivästä lähtien. Poliisi neuvotteli torstaina mielenosoittajien kanssa moneen otteeseen, mutta he eivät suostuneet yhteistyöhön poliisin kanssa, eivätkä suostuneet siirtämään mielenosoitusta toiseen paikkaan.

Mielenosoittajat leiriytyivät yöksi Mannerheimintielle ja poliisi arvioi aamulla tilannetta.

– Poliisi ei toistaiseksi puutu Mannerheimintiellä olevan mielenosoituksen kulkuun. Poliisi on arvioinut, että tällä hetkellä mielenosoitus ei aiheuta kohtuutonta haittaa liikenteelle ja yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Poliisi seuraa ja arvioi tilannetta jatkuvasti, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen toteaa.

Mielenosoitusta on tarkoitus jatkaa, kunnes hallitus vastaa Elokapinan esittämiin vaatimuksiin. Mielenosoittajien mukaan Suomi on osallinen joukkosurmassa.

”Kansanmurhatutkijoiden holokaustin muistopäivänä julkaiseman kannanoton mukaan ilmaston kuumentaminen on joukkosurman tuottamista. Sen jatkaminen tarkoittaa Suomen valtiolta osallistumista joukkosurmaan. Kansalaistottelemattomalla mielenilmaisulla Elokapina vaatii Suomen hallitusta lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian, jotta Suomi ei osallistuisi joukkosurmaan. Lisäksi Elokapina vaatii hallitusta kertomaan tosiasiat ilmastokriisin vakavuudesta suomalaisille.”

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kertoo Ylelle, että Elokapinan mielenosoitukselle ei tällä hetkellä ole tiedossa päättymisaikaa. Kopperoisen mukaan mielenosoittajat ovat puhuneet ”kapinaviikosta”.

Tapahtuneessa on vedottu myös sisäministeri Maria Ohisaloon, joka kertoo kantansa Twitterissä:

”Rauhanomainen mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu oikeus. Jaan huolen ilmastokriisistä. Mielenosoittajat vastaavat itse käyttämistään keinoista. Poliisin tehtävä on turvata ihmisten perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltä, kaikkien turvallisuudesta huolehtien.”

Poliisi ohjaa paikalla pääasiallisesti liikennettä. Poliisi on tuonut mielenosoittajien suojaksi myös betoniporsaita, sillä kaistanvaihdoista johtuvia vaaratilanteita on jo ilmennyt. Mielenosoittajia on ollut paikalla hieman yli sata henkilöä.

Lue myös: Oikeusasiamies arvosteli Black Lives Matter -kylttejä pidelleitä poliiseja – ”Poliisilta vaaditaan korostettua puolueettomuutta”

Kommentoi Facebookissa