Huuhkajat ei käyttänyt tilaisuuttaan – taitotaso ei tahdo riittää

Venäjä voitti Suomen jalkapallon EM-kisaottelussa 1-0 (Kuva AOP)

Venäjä voitti Suomen jalkapallon EM-kisaottelussa 1-0. (Kuva AOP)

Ei ole yllättävää, että Suomi hävisi Venäjälle, jos tarkastellaan pelaajien taitotasoa. Yllättävää lähinnä oli, miten sekaisin Suomen peli oli pelaajavaihtojen jälkeen.

JALKAPALLO Hyvin erikoisen ja traagisen Tanska-ottelun jälkeen Huuhkajat pääsi pelaamaan EM-kisoissa keskiviikkona normaalin ottelun, kun Pietarissa oli vastassa Venäjä. Takkiin tuli maalein 0-1.

Joel Pohjanpalon maalin hylkääminen VAR-videotarkistuksen jälkeen ei jättänyt spekuloitavaa, vaikka Suomessa sosiaalinen media täyttyi hölmöistä kuvista, joissa Vladimir Putin soittaa videotuomareille. Paitsio oli täpärä, mutta selkeä, eikä oikeusmurhaa tapahtunut.

Tasapeli olisi hyvin todennäköisesti vienyt Suomen jatkoon. Sitä ei tullut. Suomen joukkue ei yltänytkään Pietarissa ylisuoritukseen.

Venäjä tiesi Suomen heikkoudet hyvin. Ei ollut yllättävää, että Veikkausliigassa pelaava Daniel O’Shaughnessy jäi kakkoseksi, kun Aleksei Mirantshuk pääsi tekemään kauniin maalinsa.

O’Shaughnessy on pärjännyt EM-kisoissa odotettua paremmin. Tanskaa vastaan hän suorastaan ylisuoritti. Mutta Venäjä-ottelussa hänen taitojensa rajallisuudet tulivat esiin.

Suomen heikoin lenkki ennen vaihtorulettia Venäjä-ottelussa oli keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller. Hänen taitotasonsa vaativassa roolissa keskikentällä Venäjän tasoista joukkuetta vastaan ei vain riitä, eikä vastaavalle pelipaikalle ole tarjolla parempaa materiaalia.

Tim Sparv ei ollut avauksessa. Valitettavasti Markku Kanervalta ei ehditty mediatenteissä tivaamaan, oliko kyse Sparvin taannoisesta loukkaantumisesta vai ainoastaan pelillisistä asioista. Parhaassa kunnossaan Sparv on tärkeä apu Suomen haavoittuvalle puolustukselle.

Ennen Venäjän maalia Suomi taisteli ihan hyvin. Toisella puoliajalla oli pakko hakea tasoitusmaalia, mutta vaihdot eivät menneetkään putkeen.

Kanerva yritti tuoda Lassi Lappalaisen ja Pyry Soirin avulla pelaamiseen lisää nopeutta. Joni Kaukon avulla haettiin tarvittavaa kaksinkamppailuvoimaa. Fredrik Jensen otettiin kentälle lopussa, kun tasoitusmaalin haussa oli jo pakko hakea isompia riskejä selustan turvaamisen kustannuksella.

Teemu Pukki otettiin Lappalaisen tieltä vaihtoon. Hän ei Tanskaa eikä Venäjää vastaan ole pelannut parhaalla tasollaan, mikä johtunee toukokuun alussa tulleesta nilkkavammasta.

Vaihdot eivät tuottaneet tulosta. Itse asiassa Suomen peli meni sekavaksi. Vaihtoratkaisut eivät olleet onnistuneita, mutta faktahan on sekin, ettei vaihtopelaajien taitotaso tahdo riittää, kun pelataan EM-kisatasolla.

Yllättävää lähinnä oli, miten sekaisin Suomi oli vaihtojen jälkeen. Se menee Kanervan johtaman valmennustiimin piikkiin.

Se ei ole yllättävää, että Suomi hävisi ottelun. Onhan Suomi pelaajien rahallisen arvon perusteella EM-turnauksen heikoin joukkue. Pelaajien taitotaso ei tahdo riittää ja yllättäviä venymisiäkään ei nyt nähty.

Suomen pelaajamateriaali on yhä kapealla pohjalla. Eteenpäin on menty, mistä EM-kisapaikka kertoo, mutta seuraavan askeleen ottaminen edellyttää laadullisesti laajempaa pelaajamateriaalia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien tappio harmitti – ”Pettyneitä tässä ollaan – enemmän odotettiin”

Kommentoi Facebookissa