Huuhkajien tappio harmitti – ”Pettyneitä tässä ollaan – enemmän odotettiin”

Venäjä juhlii maalia Suomea vastaan (Kuva Gonzalo Arroyo / UEFA)

Venäjä juhlii maalia Suomea vastaan. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

Markku Kanervan mukaan ainakin tasapeli olisi ollut Venäjää vastaan saavutettavissa. Venäjä kuitenkin voitti Suomen 1-0.

JALKAPALLO Suomi taipui jalkapallon EM-kisoissa Venäjälle maalein 0-1. Suomi kykeni paremmin luomaan hyökkäyspeliä kuin Tanskaa vastaan, mutta tapahtumien valossa Venäjän voittoa voi pitää oikeutettuna.

Suomen päävalmentajan Markku Kanervan mukaan pisteitä olisi ollut otettavissa.

– Pettyneitä tässä ollaan, kuten ulospäin varmaan näkyykin. Lähdettiin hakemaan ainakin pistettä, eikä siinä onnistuttu. Venäjä ehkä oli sen maalin verran parempi, hän sanoi.

Joel Pohjanpalo teki alkuminuuteilla maalin, joka hylättiin videotarkastuksessa. Hylkäykselle oli selvä peruste.

– Var-tuomio oli pienestä kiinni. En tiedä, miten se olisi muuttanut peliä, jos maali olisi hyväksytty, totesi Kanerva.

Kanervan mukaan Venäjän pelaaminen ei yllättänyt. Ainoa yllätys oli lähinnä kakkosmaalivahdin Matvei Safonovin peluuttaminen.

– Se maalivahti oli yllätys. Muuten odotettiin, että muutoksia tulee ja tulikin. Mutta pelaaminen noudatti aika paljon sitä kaavaa, joka oli scoutattu. Taitava joukkue se on. Dynaaminen ja liikkuva joukkue, josta löytyy luovuutta, sanoi Kanerva.

Kanervaa ilahdutti, että Huuhkajat kykeni luomaan enemmän tilanteita kuin Tanskaa vastaan. Tosin Tanska-ottelussa Suomi teki maalin ainoasta paikastaan.

– Päästiin linjojen taakse toisin kuin Tanskaa vastaan, mutta ei onnistuttu viimeistelemään. Tanska-pelissä paikat hyödynnettiin tapissa. Tänään ei siinä onnistuttu.

Aleksei Mirantshuk teki Venäjän voittomaalin komealla yksilösuorituksella. Suomen puolustus jätti liikaa tilaa ja kova pelimies näytti, mitä osaa.

– Maali oli huonosti puolustettu. Hieno viimeistelyhän se oli. Sille täytyy antaa krediittiä. Venäjä pelasi aika lailla odotetusti. Muutaman vaarallisen paikan ne sössivät, Kanerva sanoi.

Kanerva teki toisella puoliajalla useita pelaajavaihtoja ja lopussa muutettiin ryhmitystäkin. Tulosta ei tullut. Vaaralliset paikat jäivät vähiin.

Teemu Pukin ottamisella vaihtoon oli Kanervan mukaan hyvät perusteet. Hän viittasi Pukin hiljattaiseen nilkkavammaan.

– Täytyy miettiä, mikä Teemun tausta on ollut kisoihin valmistautumisessa. Pelasi isot minuutit. Nopeutta haettiin vaihdoilla ja prässipeliin aggressiivisuutta Venäjän pelinavaamisen estämiseen. Mietittiin, miten saadaan hyökkäysvoimaa lisää, kun maalia haettiin. Fredrik Jensenin vaihdon tapauksessa muutettiin ryhmitystä ja luomaan prässiä Venäjän toppareita kohtaan. Ihan lopussa Paulus Arajuuri nostettiin kärkeen, Kanerva taustoitti vaihtoja.

Kanerva korosti, että ottelut ratkeavat pelaajien taitotasoonkin. Tänään taidot eivät riittäneet maalintekoon Pohjanpalon hylätyn maalin jälkeen.

– Taitokysymys myös. Lähellä se kyllä oli. Saatiin kyllä maalintekopaikkoja luotua. Päästiin Venäjän selustaan ja onnistuttiinkin siinä. Venäjän puolustajat pääsi maalipaikkoja blokkaamaan. Kysymys on taidosta, viimeistelyistä paikoista ja puolustamisesta niin hyvin, ettei vastustaja pääse viimeistelemään.

Joona Toivio sai kovan tällin Venäjän isokokoiselta kärjeltä Artjom Dzjubalta. Kanerva kävi siitä huomauttamassa.

– Kyllä se aikamoinen hitti oli, kun tommoinen järkäle tulee vauhdilla. Silloin kun minä pelasin, niin oli ihan ok. Sanoin Dzjuballe, ettei nykysäännöillä mene ihan läpi. Sanoin, että olet vahva mies ja noin voi käydä.

Lämmittelyssä Huuhkajat käytti erikoispaitoja, joissa osoitettiin tsemppiä Christian Eriksenille. Se oli pelaajien idea.

– Kertoo luonteesta, mitä joukkue on osoittanut. Näihin peleihin on pystytty keskittymään ja tänään annettiin kaikkensa. Mutta sympatian ja empatian osoittaminen kertoo paljon tästä joukkueesta, Kanerva kiitteli.

Kanervan mukaan Venäjä-ottelun tulos ei ollut kiinni taistelutahdosta.

– Enemmän odotettiin, mutta ylpeä olen joukkueen taistelutahdosta. Kaiken jätti tonne kentälle. Se on vähimmäisvaatimus, että näissä peleissä pärjätään, Kanerva sanoi.

Suomella on yhä mahdollisuuksia jatkoon. Se edellyttänee vähintään tasapeliä ensi maanantaina Belgiaa vastaan. Haaste tulee olemaan kova.

– Se on nyt tavoite. Tätä peliä lähdettiin voittamaan ja piste olisi ollut hyvä ja ehkä ansaittukin. Mutta Belgia on FIFA-rankingin ykkönen. kyllä massiivinen haaste tulee. Kaikkemme tullaan tekemään, että piste Belgiaa vastaan saadaan. Joukkue on ennenkin tehnyt mahdottomia, Kanerva päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ranska pehmitti omiin osuneen Saksan – Ronaldo tähditti Portugalin juhlia

Kommentoi Facebookissa