Ranska pehmitti omiin osuneen Saksan – Ronaldo tähditti Portugalin juhlia

Ranska kukisti Saksan EM-futiksen huippuottelussa 1-0 (Kuva: Sebastian Widmann - UEFA)

Ranska kukisti Saksan EM-futiksen huippuottelussa 1-0. (Kuva Sebastian Widmann/ UEFA)

Ranska voitti Saksan oman maalin seurauksena 1-0. Portugali voitti Unkarin 3-0 Cristiano Ronaldon noustua EM-kisojen kaikkien maalintekotilastossa yksin kärkeen.

JALKAPALLO Hallitseva maailmanmestari Ranska päihitti EM-futiksen avausottelussaan Saksan 1-0. Tuuriakin oli Ranskalla mukana, kun Saksan Mats Hummels osui alussa omiin.

Ranska pelasi puolustuksen kautta ja oli vastahyökkäyksissään nopea. Kaksi maalia ranskalaiset tekivät itse, mutta molemmat hylättiin paitsiotilanteina.

Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps korosti puolustuspelin merkitystä voitossa.

– Pelasimme hyvin puolustuksessa vahvasti organisoitua Saksan joukkuetta vastaan. Kun nuo asiat toimivat, voi taistella ottelun voitosta. Emme antaneet heille todella hyviä paikkoja, vaikka he loivatkin painetta puolustuksellemme. Voimme pelata paremminkin, mutta perusta oli puolustuksessamme hyvällä tasolla, hän sanoi.

Deschampsin mukaan taktiikka toimi hyvin Saksan kaltaista laadukasta joukkuetta vastaan.

– Muuten Emme olisi voittaneet, jos emme olisi puolustaneet hyvin. Loimme Saksaa vastaan painetta vastahyökkäyksistä. He olivat välillä vaikeuksissa.

Valmistautuminen oli Deschampsin mukaan sujunut turnaukseen hienosti. Maanantaina hän aisti, että tiistaina voisi tulla hyvää jälkeä.

– Näin eilen, että kaikki pelaajat olivat valmiita turnaukseen. Se on tärkeää. Jos eivät olisi olleet, emme olisi saaneet tänään yhtä hyvää tulosta.

Saksan päävalmentaja Joachim Löw kehui ottelun tasoa. Hän katsoi joukkueensa pelanneen hyvin.

– Oli hyvin intensiivinen ja jännittävä ottelu, jossa molemmat joukkueet pelasivat hyvin. Tietysti oma maali oli iso pettymys, mutta joukkue pelasi hyvin ja voitimme paljon kaksinkamppailuja. Maalia emme valitettavasti tehneet ja sitä asiaa täytyy parantaa. Voimme kuitenkin lähteä positiivisina seuraavaan kahteen peliin, kommentoi Löw.

Löw muistutti, että vastassa oli hallitseva maailmanmestari, jolla todennäköisesti on maailman paras puolustus.

– Meidän on parannettava hyökkäysrakenteluamme, mutta muistetaan kuitenkin, että Ranska on hallitseva maailmanmestari. Heillä on todella vahvoja pelaajia keskikentällä ja puolustuksessa. Portugalia vastaan on tietysti parannettava sitä, että tekisimme maalin. Ranska on ollut mielestäni parhaiten puolustava joukkue kolmen vuoden aikana. He ovat olleet parhaita myös pääpelissä, Löw sanoi.

Saksa loi vahvasti hyökkäyspeliä, mutta tehottomuus ratkaisi. Löwin mielestä hänellä oli riittävästi vahvuutta hyökkäyksessä.

– Meillä oli neljä hyökkääjää kentällä. Voi tietysti arvioida, olisiko voinut ryhmittää toisin. Mutta mielestäni oli tarpeeksi voimaa hyökkäyspelissä kentällä.

Portugali vaikeuksien kautta voittoon, Ronaldosta maalinkunkku

Jalkapallon hallitseva Euroopan mestari Portugali hakkasi Unkaria vastaan päätään seinään 83 minuuttia, kunnes viimein löysi keinot maalintekoon. Lopulta Portugali voittikin 3-0 hiljentäen Budapestissa lähes 60 000 hengen unkarilaiskannustuksen.

Portugalin päävalmentaja Fernando Santos korosti, ettei maalinteko ole EM-kisatasolla koskaan helppoa.

– On hankalaa luoda maaleja. Ei se ole helppo tehtävä. Useasti tehdään yksi maali tai kaksi maalia, mutta harvemmin kolmea maalia. Vastustajat ovat hyvin organisoituja. Pelasimme hyvin oikealla ja vasemmalla. Joskus joutuu yrittämään pidempään, mutta teimme lopulta kolme maalia, Santos sanoi.

Cristiano Ronaldo mokasi ensimmäisellä puoliajalla loistopaikan. Portugalilla oli muitakin hyviä tilanteita.

– Pakotimme Unkarin puolustamaan. Meillä oli neljä hyvää paikkaa. Meillä oli paikkoja, mutta emme tehneet maalia, Santos sanoi.

– Kerroin tauolla, että täytyy vain yrittää ja pitää tempoa yllä. Kaikki halusivat voittaa ja tulimme vähän levottomiksi. Emme pelanneet hyvin. He saivat vastahyökkäyksiä. Tein pelaajavaihtoja ja muutimme vähän pelaajien paikkoja. Löysimme sitten tiemme ensimmäiseen maaliin ja avasimme pelin. Unkarin oli avattava peliään, kun he olivat tappioasemassa, Santos jatkoi keinoista voittoon.

Santos korosti, ettei itse ollut hermostunut. Hän oli vakuuttunut, että keinot maalintekoon vielä löytyisivät.

– Kontrolloimme peliä ja dominoimme vastustajaamme. Olin koko ajan varma, että tekisimme maalin. Mutta kun joukkue tuli vähän levottomaksi, tein vaihtoja. Muutokset olivat riittävän hyviä. Voitimme 3-0, hän sanoi.

Budapestissa katsomot otettiin täyteen. Portugalilaiset pitivät Santosin mielestä eniten ääntä.

– Haluan kiittää 4000 portugalilaista kannattajaa, jotka pitivät meteliä enemmän kuin muut. Haluan myös kiittää kaikkia 60 000 katsojaa tunnelmasta, hän sanoi.

Ikinuori Cristiano Ronaldo mokasi ensimmäisellä puoliajalla loistopaikan, mutta teki toisella puoliajalla Raphael Guerreiron avausmaalin jälkeen kaksi maalia, joista ensimmäisen rangaistuspotkusta. Ronaldo on tehnyt EM-kisoissa nyt 11 maalia ja on kaikkien aikojen tilastossa ykkösenä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjällä totuuden hetki – Suomi-tappio olisi totaalinen katastrofi

Kommentoi Facebookissa