Huuhkajat murheen keskeltä – ”Tulevaisuus näyttää mallikkaalta, se saa mut pysymään täällä”

Huuhkajat EM-kisoissa 2021 (Kuva Gonzalo Arroyo / UEFA)

Huuhkajat EM-kisoissa 2021. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

MM-jatkokarsinnat jäivät Huuhkajilta haaveeksi. Katseet käännettiin heti 2024 EM-kisoihin, joihin pääsystä taistellaan 2022-2023.

JALKAPALLO Suomi ei edennyt jalkapallon MM-jatkokarsintoihin hävittyään Ranskalle Helsingissä 0-2 ja Ukrainan voitettua samaan aikaan pelatussa ottelussa Bosnia-Hertsegovinan 2-0. Pettymys oli Huuhkajille iso, koska hallitseva maailmanmestari oli Suomea vastaan välillä kovilla.

Tappio harmitti, mutta päävalmentaja Markku Kanerva otti esille tietysti vuoden hyvät asiat. Ja olihan vuosi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueelle merkittävin toistaiseksi.

– Ainutlaatuinen vuosi suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Pelattiin MM-karsintoja ja EM-kisat. Paljon saatu arvokasta kokemusta Euroopan huippumaita vastaan. Tää kokemus varmaan kantaa meitä jatkossakin, Kanerva sanoi.

Kun Kanerva aloitti nykyisen pestinsä A-maajoukkueen päävalmentajana vajaat viisi vuotta sitten, oli Huuhkajilla takana surkea kalenterivuosi 2016. Sen vuoden aikana Suomi ei voittanut yhtään ottelua.

Eteenpäin on menty ja joukkue uudistuu koko ajan, kuten MM-karsinnoissakin nähtiin.

– Kun puhutaan joukkueen uudistumisesta sen jälkeen, kun tulin 2017, niin onhan tää muuttunut. Joukkueen rakentaminen on jatkuva prosessi. Ei se ole vuoden juttu. Sitten tulee lopettamisia ja niihin pitää reagoida. Tänäkin vuonna erittäin monta pelaajaa on esiintynyt Huuhkaja-paidassa, Kanerva sanoi.

Ranskan tai Belgian tasoisia joukkueita vastaan Suomi on yhä isoissa vaikeuksissa, mutta pelatessaan niin sanottuja keskikastin maita, kuten Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, Suomi pystyy kairaamaan voittoja.

Paljon hyviä asioita on Kanervan mielestä ilmoilla.

– Jos ajatellaan tulevaisuutta, näen sen valoisana. Joukkueen itseluottamus on kasvanut. Mun mielestäni meidän peli on kehittynyt ja on menty eteenpäin. Se, että pystyttäisiin kampeamaan maailmanmestarit tai Fifa-rankingin ykköset, niin se vaatii vähän enemmän. Mutta mun mielestäni me ollaan hyvällä tiellä.

Huuhkajissa elettiin Ranska-tappion jälkeen haikeissa tunnelmissa. Ranskan voitto merkitsi myös Huuhkajien monivuotisten sotaratsujen Joona Toivion ja Paulus Arajuuren maajoukkueurien päättymistä.

Suomen maalivahti Lukas Hradecky ei 32-vuotiaana seuraa vielä Toivion ja Arajuuren tietä. Hradecky ilmoitti jatkavansa Huuhkajissa ja kertoi asiasta imagolleen uskollisesti huumorin täydeltä.

– Matka jatkuu. Mulle seuraavat niin sanotut kotikisat Saksassa 2024. Se on seuraava projekti. Siihen aletaan maaliskuussa valmistautumaan innolla. Mähän alan olla nestori tässä porukassa lopettamisten takia. Mutta mulla on ihan mielekästä pelata. Saatte kuulla mun tyhmiä läppiä vielä hetken aikaa, Hradecky täräytti.

Myös Teemu Pukki jatkaa maajoukkueessa. Pukki heittikin huumoria vieressä istuneelle Hradeckylle.

– Valitettavasti joudun kuuntelemaan vielä enemmän noita Luken läppiä tulevissa reissuissa. Ei ole maajoukkueura omalta puoleltani loppumassa. Kyllä tässä on vielä virtaa ja valmistautuminen seuraaviin kisoihin alkaa ensi kerralla, kun kokoonnutaan.

Tulevaisuuden Pukki näkee valoisana.

– Vähän nuorentunut on näiden karsintojen aikana tämä joukkue. Kovia jätkiä on tullut sieltä ja ottaneet paikkansa joukkueensa. Se lupaa hyvää tulevaisuuteen. Mun mielestäni tästä on hyvä jatkaa taas ensi vuoteen, kun alkaa maajoukkuetapahtumat pörräämään.

Hradecky aikoo kapteenina johdattaa Huuhkajat vuoden 2024 EM-turnaukseen, joka pelataan Saksassa. Seuratasolla Hradecky on pelannut Bundesliigassa jo useamman vuoden ajan, joten maajoukkueen arvoturnaus Saksassa olisikin hänelle hyvin spesiaali juttu.

– Porukka on Huuhkajissa nuorentunut ja tuloksia on silti tullut. Tulevaisuus näyttää oikein mallikkaalta. Se saa mut pysymään täällä. Haluan saavuttaa monia asioita. 2024 Saksassa EM-kisat. Ne on ehdottomasti ympyröity isolla kalenteriin. En malta odottaa, kun seuraaviin maaotteluihin taas kokoonnutaan.

Kanervan seuraavana haasteena on vuoden 2022 aikana pelattava Kansojen liiga. Siinä Suomella on mahdollisuus niin sanottuun varapatruunaan eli jatkokarsintapaikan varmistamiseen taistelussa paikasta 2024 EM-kisoihin.

– Ensi vuoden tammikuussa on leiri kansainvälisien pelipäivien ulkopuolella. Silloin on mahdollista katsastaa taas pelaajia. Maaliskuussa on meidän osalta harjoitusottelut edessä. Kesäkuussa pelataan Kansojen liigaa. Me ollaan siellä liiga b:ssä. Tulee haastavia pelejä meille. En tiedä, mitä mieltä pelaajat ovat, mutta eiköhän meidän tavoitteena ole nousta sieltä liiga a:han, Kanerva kertoi ensi vuoden kuvioista.

Teksti Otto Palojärvi, Helsingin Olympiastadion

Lue myös: Ranskan supertähdet näyttivät kyntensä – Huuhkajat tipahti MM-kisoista

Kommentoi Facebookissa