Ranskan supertähdet näyttivät kyntensä – Huuhkajat tipahti MM-kisoista

MM-karsinnat ovat ohi. Huuhkajat kiittää faneja Olympiastadionilla (Kuva AOP)

MM-karsinnat ovat ohi. Huuhkajat kiittää faneja Olympiastadionilla. (Kuva AOP)

Ranska voitti Suomen jalkapallon MM-karsintaottelussa Helsingissä 2-0. Kun Ukraina voitti Bosnia-Hertsegovinan 2-0, putosi Suomi jatkokarsinnoista.

JALKAPALLO Hallitseva maailmanmestari Ranska otti odotetun 2-0 -voiton Suomesta jalkapallon MM-karsintaottelussa. Samalla Suomi menetti mahdollisuutensa MM-kisoihin, kun Ukraina voitti Bosnia-Hertsegovinan 2-0.

Suomi taisteli vahvasti ja pysyi 0-0 -lukemissa 66. minuutille saakka. Ranska oli toisen puoliajan alussa yllättävissäkin vaikeuksissa.

Ottelun käänne nähtiin, kun Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps teki 56. minuutilla tuplavaihdon. Hän otti kentälle Kingsley Comanin ja Karim Benzeman. Benzema tälläsikin Ranskan 66. minuutilla johtoon.

– He (Coman ja Benzema) toivat vähän lisää hyökkäysvoimaa kentälle. Sen myötä saimme pari maaliakin tehtyä, eikä meidän tarvinnut niin paljon keskittyä enää puolustamiseen. Saimme aiheutettua ongelmia Suomelle, Deschamps kommentoi ratkaisustaan.

Suomen pyristely päättyi 76. minuutilla. Kylian Mbappe pääsi vastahyökkäykseen ja tälläsi upean yksilösuorituksensa päätteeksi Ranskan 2-0 -maalin takanurkkaan.

Mutta ensimmäisellä puoliajalla Ranskalla oli vaikeuksia, vaikka Suomi ei todella vaarallisille paikoille päässytkään. Deschamps antoi suomalaisille tunnustusta.

– Suomi oli erittäin hyvin organisoitunut. He pelasivat hyvin tiiviisti. Meillä ei ollut ehkä ihan riittävästi liikettä kentällä. Oli muutamia pahoja pallonmenetyksiäkin, vastasi Deschamps sanoi.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva oli pettynyt. MM-jatkokarsintapaikka oli käden ulottuvilla.

– Pettymys on päällimmäinen tunne nyt. Emme saaneet sitä tulosta, jota lähdimme hakemaan. Toki meille olisi voinut tappiokin riittää, jos Ukraina ei olisi voittanut, mutta emme oikeastaan sen varaan laskeneet, Kanerva kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Huonoa ottelua Suomi ei kuitenkaan pelannut. Varsinkin toisen puoliajan alussa Ranska oli vaikeuksissa ennen kuin sai helpottavan maalinsa.

– Olen ylpeä siitä kuinka taistelimme, kuinka pelaajat antoivat kentällä kaikkensa. Ranska on kuitenkin laatujoukkue ja he tekivät kaksi maalia, vaikka ensimmäisessä meillä oli vähän epäonneakin mukana, Kanerva totesi.

Suomen oli lisättävä hyökkäysvoimaa, kun Ukraina oli siirtynyt Bosnia-Hertsegovinassa johtoon. Maaliton tasapeli Ranskaa vastaan ei olisi enää riittänyt MM-jatkokarsintapaikkaan.

Ranskan kaltaista joukkuetta vastaan hyökkäysvoiman lisääminen on aina tietysti iso riski.

– Olimme miettineet, mitä pelaajavaihtoja ja rytmityksiä tehdään, jos tilanne sitä vaatii. On aina vaikea arvioida, mitä vastustaja tekee. Ranskan kohdalla vastahyökkäysuhka oli koko ajan olemassa. Valitettavasti ne vaihdot eivät tuottaneet tulosta, Kanerva totesi.

Suomi sijoittui karsintalohkossaan kolmanneksi. Jatkokarsintapaikka olisi tullut, jos Ukrainaa vastaan olisi ylletty lokakuussa tasapeliin. Ukraina voitti kuitenkin 1-0.

Kun Kanervalta kysyttiin arvosanasta joukkueelleen karsintojen suorituksesta, ei hän täysin kiitettävää arvosanaa antanut.

– Opettajana kun toimin, totuin antamaan arvosanoja. Meillä oli isona tavoitteena päästä MM-kisoihin ja olimme kovassa lohkossa. Mitä tuohon nyt sanoin. 8 miinus. Tyydyttävän yläpuolella, Kanerva ilmoitti.

Ottelun jälkeen päättyi myös puolustajien Joona Toivion ja Paulus Arajuuren maajoukkueura.

– Haikeus on päällimmäisenä mielessä, kun kaksi upeaa persoonaa ja pelaajaa lopettavat. Pitkä matka takana heidän kanssaan. Hienon panoksensa he ovat antaneet suomalaiselle jalkapallolle ja Huuhkajille. Heitä tulee ikävä, Kanerva kommentoi.

Teksti Otto Palojärvi, Helsingin Olympiastadion

Lue myös: Huuhkajille sensaatiomainen voitto – ”Ihan älytön matsi”

Kommentoi Facebookissa