Huuhkajien ex-maalivahti: “Maalivahtiosasto on kunnossa”

Lukas Hradecky on Peter Enckelmanin mielestä selvä ykkönen tällä hetkellä.

Lukas Hradecky on Suomen maajoukkueen selvä ykkönen tällä hetkellä. (Kuva Petteri Lehtonen)

Suomen haaveet MM-kisapaikasta menivät, mutta valoa näkyy tulevaisuudessa.

JALKAPALLO Suomen jalkapallomaajoukkueen ex-maalivahti Peter Enckelman on toiveikas suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden suhteen – ainakin, jos puhutaan maalivahtipelistä.

– Eipä tämä maajoukkueen taival mitään kivaa katseltavaa ole tänä vuonna ollut, Enckelman toteaa Urheiluviikon haastattelussa.

– Muutoksia on tehtävä pikaisesti, ja tuo muutos on aloitettava aivan ruohonjuuritasolta. Valitettavasti tulokset tulevat näkymään vasta 10–15 vuoden päästä, mutta jostain on aloitettava.

Enckelmanin mukaan Huuhkajien maalille riittää laatua ainakin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Jos ei Huuhkajien kenttäpelaajien esityksissä ole ollut suurta juhlan aihetta, niin maalivahtien kohdalla tilanne on toisenlainen, nyt ja tulevaisuudessa.

Lukas Hradecky on selvä ykkönen tällä hetkellä. Ehkä ”Luke” olisi joitain tilanteita toisin voinut syksyn peleissä hoitaa, mutta jos pystyy pelaamaan viikosta toiseen hyvällä tasolla Bundesliigassa, niin taso kyllä riittää. Hradecky on myös sellainen pelaaja, joka ei menetä hermojaan koskaan, tämä jos mikä, on hyvä ominaisuus veskarille, Enckelman analysoi.

Myös tulevaisuus näyttää Enckelmanin mukaan hyvältä – manttelinperijöitä näyttää tällä hetkellä olevan runsaasti.

Niki Mäenpää on vähän jumittunut penkille seurajoukkueessaan, voi olla, että seuraava ykkösveskariehdokas saattaisi olla Jesse Joronen. Tässä on kuitenkin yksi mutta. Jorosen pitäisi päästä pelaamaan säännöllisesti, nyt peliaika näyttää olevan vähän kortilla Fulhamissa. Ehkä siirto sarjaporrasta alemmas tai muihin maisemiin tekisi Joroselle hyvää, ex-veskari aprikoi.

Nuoremmissa ikäluokissa on kasvamassa uusi, kovalla tasolla pelaava veskarisukupolvi.

Otso Virtasella on kaikki fyysiset ominaisuudet kehittyä todelliseksi huipuksi, nyt vain pitäisi saada enemmän peliaikaa miesten sarjoissa, Enckelman arvioi Hibernianissa kirjoilla olevaa turkulaisveskaria Urheiluviikolle.

Hugo Keto ja William Jääskeläinen alle 20-vuotiaissa saavat hyvää harjoitusta Arsenalissa ja Boltonissa. Nuorukaisten otteet ovat olleet lupaavia maaotteluissa ja nuorten sarjapeleissä. Tulevaisuus näyttää mielestäni siltä, että Suomen maajoukkueen maalivahtiosasto tulee olemaan myös tulevaisuudessa korkealla tasolla.

Kaikkein tärkeintä on, että nuoret maalivahdit pääsevät heti hakemaan pelikokemusta alemmista sarjoista, kun junioripeleihin on ikä täynnä.

–  Se ei ole mikään häpeä. Esimerkiksi viime kauden Valioliiga-mestari Kasper Schmeichel pelasi pari kautta kakkosliigassa, ja nousi vasta sen jälkeen Leicesterin ykkösmolariksi, Enckelman muistuttaa.

Suomen haaveet MM-kisapaikasta menivät käytännössä jo koko karsintaurakan alussa, kun joukkue sai vain yhden pisteen otteluistaan Kroatiaa, Islantia, Ukrainaa ja Kosovoa vastaan.

– Mutta veskariosasto näyttää siis olevan kunnossa pitkälle tulevaisuuteen. Nyt täytyy alkaa kehittää muuta pelaajamateriaalia samalle tasolle, vain sillä tavoin suomalainen futis saadaan nousemaan nykytilasta, Enckelman päättää.

Kommentoi Facebookissa