Huuhkajien ongelmat ovat puolustuksessa

Huuhkajat EM-kisoissa 2021 (Kuva Gonzalo Arroyo / UEFA)

Huuhkajat EM-kisoissa 2021. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

Huuhkajien puolustuspelaamisessa on haasteita, mutta mahdollisuuksia 2024 EM-kisoihin voi pitää ihan realistisina.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi 11 päivän sisään neljä Kansojen liigan ottelua. Kotiotteluista saldona oli tasapeli ja voitto. Molemmat vierasottelunsa Huuhkajat hävisi.

Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Suomi pelasi kotonaan tasan 1-1 päästettyään maalin aivan loppuhetkillä. Montenegron Suomi voitti kotonaan 2-0. Vierasotteluissa Romania oli parempi 1-0 ja Bosnia-Hertsegovina 3-2.

Loput kaksi ottelukierrosta pelataan syyskuussa Suomen kohdatessa silloin Montenegron vieraissa ja Romanian kotona. Lohkovoitto, joka toisi paikan Kansojen liigan parhaalle tasolle ja ennen kaikkea jatkokarsintapaikan 2024 EM-kisoihin, ei ole enää Huuhkajien omissa käsissä.

Kansojen liiga on antanut Huuhkajien päävalmentajalle Markku Kanervalle hyvän tilaisuuden ajaa kokemattomia pelaajia maajoukkueeseen sisään. Lucas Lingman, Benjamin Källman ja Richard Jensen onnistuivat haasteessa hyvin ja saanevat vastuuta jatkossakin. Myös Mikael Soisalon esitys vieraissa bosnialaisia vastaan oli lupaava.

Pelaajamateriaaliltaan Romania ja Bosnia-Hertsegovina ovat Suomea parempia joukkueita. Montenegro on Suomen kanssa aika lailla samaa tasoa. Tulosten valossa Suomen voi katsoa onnistuneen kesäkuussa ihan hyvin ja mahdollisuuksia 2024 EM-kisoihin voi pitää realistisina.

Suurin haaste Kanervalla on puolustuksen pelaajamateriaalissa sekä keskikentän pohjalla. Toppariosastolla luotettiin vuosia Paulus Arajuureen sekä Joona Toivioon, joiden maajoukkueurat päättyivät viime marraskuussa. Tim Sparv oli puolestaan keskikentän pohjalla luotettava sotaratsu.

Nyt Sparvin paikalla pelaa Rasmus Schüller, jonka taso riittää Kansojen liigan B-tasolle. Schüllerille ei ole penkillä kuitenkaan riittävän hyvää varamiestä.

Toppariosastolla Kanervan tavoitteena on löytää dynaaminen kolmikko 2023 pelattaviin EM-karsintoihin. Richard Jensen, Robert Ivanov ja Daniel O’Shaughnessy lienevät vahvimmat vaihtoehdot avaukseen.

Hyökkäyspelissä Suomi oli kesäkuun otteluissa yllättävänkin vaarallinen joukkue, vaikka maalipaikkoja tuhlattiinkin. Suurin huolenaihe onkin puolustuspelissä.

EM-kisapaikkaa ajatelleen Huuhkajien ongelmana on ennen kaikkea puolustuspelaajien vaatimaton laatu päävastustajien tasoon nähden. Huuhkajien puolustusta repinyt Romania olisi paremmalla viimeistelyllä voinut voittaa viime lauantaina 3-0. Bosnialaiset tekivät kaksi maalia suomalaisten selkeistä puolustusvirheistä.

Kansojen liigassa Huuhkajilla on vielä panosta. Lohkon kakkospaikkakin voi tuoda jatkokarsintapaikan, jos Suomen lohkon voittaja saa suoran kisapaikan.

Parempia puolustajia Kanerva ei joukkueeseensa syksyksi saa, mutta puolustuksen ryhmitysongelmat ovat korjattavissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajille jälleen katkera tappio – lohkovoitto karkaa

Kommentoi Facebookissa