Huuhkajien ryhmään pieniä muutoksia – Markku Kanerva perustelee, miksi hän vaihtaa voittavaa joukkuetta

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva perusteli joukkueeseen tulleita muutoksia.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva perusteli joukkueeseen tulleita muutoksia. (Kuva AOP)

Maajoukkue Viro- ja Kreikka-otteluihin on pitkälti sama, kuin Kansojen liigan kahdessa aiemmassa ottelussa.

JALKAPALLO Suomen jalkapallomaajoukkue jatkaa Euroopan jalkapalloliiton Uefan järjestämän uuden kilpailun, Kansojen liigan, otteluitaan ensi viikon perjantaina 12.10. Tallinnassa Viroa vastaan.

Huuhkajien lähtökohdat otteluun ovat erinomaiset, onhan alla kaksi voittoa kahdesta ensimmäisestä Kansojen liigan ottelusta. Sekä Unkari että viimeisimpänä Viro kaatuivat syyskuussa 1–0-tuloksilla. Molemmissa maalit teki Norwichin tulikuuma hyökkääjä Teemu Pukki.

Nyt Viro on vastassa toistamiseen. Avauskohtaamisessa Suomen voitto ei irronnut Turussa helpolla.

– Hyvä kokemus saatiin Virosta kotipelissä. Tulos oli hyvä ja esitys kokonaisuudessaan vähintäänkin tyydyttävä. Nyt Virolla on varmaan aika suuri revanssin halu kotiyleisön edessä. Tulee varmasti kova taistelu, mitä se oli Turussakin, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva ennakoi.

Kanerva nostaa esiin suomalaisyleisön vahvan kannustuksen Unkari- ja Viro-peleissä. Lempinimeä Rive totteleva Kanerva on kuullut, että runsas määrä suomalaiskannattajia aikoo saapua kannustamaan Huuhkajia Tallinnan A. Le Coq Arenalle ensi viikolla – ja sekös hänen mieltään lämmittää.

– Se on todella tärkeää meille. Kliseisesti fanit ovat meille se 12:s pelaaja. Tulemme tarvitsemaan heitä jatkossakin. Toivottavasti saadaan Kreikka-peliinkin samanlainen kannustus kuin mitä näissä aikaisemmissa kotipeleissä.

Lohkon suosikin Kreikan Suomi kohtaa Tampereella vain kolme päivää Viro-pelin jälkeen. Avauspelien voitot olivat jatkohaaveiden kannalta Suomelle elintärkeitä. Kanerva ei säästele kehuja joukkueestaan, joka otti täydet kuusi pistettä, piti nollan omissa ja esiintyi sisukkaasti.

– Se tärkein juttu tietenkin, kaksi Nations Leaguen peliä, ja saatiin unelmatulokset ja loistava startti. Saatiin Huuhkajat hyvään liitoon tässä Nations Leaguessa. Olen erittäin ylpeä pelaajista, siitä venymisestä ja työmoraalista jota joukkue osoitti näissä peleissä. Erittäin hyvät lähtökohdat näihin kahteen tulevaan peliin.

Tallinnan A. Le Coq Arena on osin tuttu Kanervalle, sillä luotsi kävi pelaamassa hiljattain stadionilla. Kanerva oli mukana, kun Suomen ja Viron maajoukkuelegendat kohtasivat elokuun lopulla Viron satavuotisjuhlaottelussa.

– Pinta oli hyvä ja pukukopit oli kondiksessa, Kanerva kertoo ja lisää toipuneensa juoksukuntoon pelissä saamastaan lonkkavammasta.

Teemu Pukki on ollut maajoukkueen maalintekijä kahdessa edellisessä ottelussa.
Teemu Pukki on ollut maajoukkueen maalintekijä kahdessa edellisessä ottelussa. (Kuva AOP)

Suomen joukkue muuttuu tuleviin otteluihin hitusen edellisistä. HJK:n laitapuolustaja Juha Pirinen palaa pienen tauon jälkeen ryhmään. Pirinen on kärsinyt vammoista, mutta on ollut jo jonkin aikaa hyvässä iskussa Klubissa. Myös Dundee FC:n keskikentän pohjapelaaja Glen Kamara on jälleen mukana. Hän joutui viimeksi sivuun Huuhkajista niin ikään vamman takia.

Paluumuuttajan asemaa kantaa myös Petteri Forsell. Yhdeksän A-maaottelun mies palaa Huuhkajiin ensi kertaa sitten kevään 2017.

Kovapotkuisen Forsellin valinta ryhmään ei ole yllätys. Miedz Legnican suomalaispelaaja on tehnyt Puolan liigassa tällä kaudella jo kuusi maalia 10 ottelussa. Tuolla lukemalla 27-vuotias on vain maalin päässä kahdesta maalitilaston johtajasta.

Kanerva perustelee joukkueeseen tulleita muutoksia.

– Joku voisi ajatella, että miksi vaihtaa voittanutta joukkuetta. Aina lähestytään näitä pelejä siinä mielessä, miten saamme luotua sellaisen voittavan strategian ja siihen oikeanlaiset pelinappulat eli oikeanlaiset pelaajat, Kanerva sanoo.

– Täytyy luoda erilaisia skenaarioita yksittäisten pelienkin sisällä. Millaisia pelaajia tarvitsemme, jos tehdään esimerkiksi taktisia muutoksia? Olemme analysoineet tarkkaan esimerkiksi Viro-pelin ja siihen peilaten tarvitsemme ehkä joitain uusia kavereita mukaan ryhmään, hän jatkaa.

Kanerva tähdentää, ettei viimeksi mukana olleiden mutta nyt ilman valintaa jääneiden – kuten esimerkiksi Joni Kaukon ja Henri Toivomäen – poissaolo johdu siitä, että nämä olisivat alisuorittaneet.

– Tämä on positiivinen ongelma minulle ja valmennustiimilleni. Aina spekuloimme, ketkä ovat ne pelaajat jotka sen tuloksen voivat kussakin yksittäisessä pelissä tuoda.

Viime päivien puhuttavin uutinen suomalaisessa jalkapallossa on ollut Alex Ringin lopettaminen maajoukkueessa. Keskikenttäpelaaja ilmoitti viikonvaihteessa päättävänsä Huuhkajien edustamisen vain 27-vuotiaana. Ring vetosi lopettamispäätöksessään muun muassa pitkiin pelimatkoihin, jotka rasittavat kroppaa. Ring pelaa Yhdysvaltain jalkapalloliiga MLS:n New York City FC:ssä.

Viimeisen vuoden aikana maajoukkueessa on lopettanut isossa roolissa olleita pelaajia. Perparim Hetemaj, Niklas Moisander, Niki Mäenpää ja Kari Arkivuo jättivät sinivalkoasun taakseen ennen Ringiä. Kanerva ei ole kuitenkaan huolissaan siitä, että lopettamisesta maajoukkueessa olisi muodostumassa niin sanottu trendi.

Kaikkien edellä mainittujen ura seurajoukkueissa jatkuu yhä. Moisander edustaa Saksan Bundesliigan Werder Bremeniä, Hetemaj Italian Serie A:n Chievoa, Arkivuo Ruotsin pääsarjajoukkue BK Häckeniä ja Mäenpää Englannin toisen sarjatason Bristol Citya.

Roman Eremenko palaa pelikentille kahden vuoden kilpailukiellon jälkeen.
Roman Eremenko palaa pelikentille kahden vuoden kilpailukiellon jälkeen. (Kuva AOP)

Keskikenttäpelaaja Roman Eremenkon kokaiinikärystä tullut kahden vuoden kilpailukielto päättyy lauantaina 6.10. Kanervan mukaan Eremenkon tilanteessa maajoukkueen osalta ei ole tapahtunut mitään uutta. Eremenko ei ole vielä ilmoittanut haluavansa jatkaa Huuhkajissa.

Roma ilmoittaa jatkosta maajoukkueen suhteen kun aika ja paikka on sopiva. Täytyy muistaa, että ensi lauantaina päättyy hänen kilpailukieltonsa. Olemme olleet yhteydessä, mutta mitään uutta informoitavaa sen suhteen ei ole. Pallo on Romalla ja kunnioitan sitä sopimusta mikä tehtiin, Kanerva linjaa.

Olisiko Eremenko otettu mukaan Huuhkajiin Viro- ja Kreikka-otteluihin, jos tämä olisi ollut edustuskelpoinen? Kanervan mukaan ei, sillä 31-vuotias ei ole pelannut kärynsä takia kahteen vuoteen ainuttakaan ottelua. Pelituntuma on siis käytännössä olematon, vaikka Eremenkon on kerrottu olevan fyysisesti huippukunnossa.

Sopimuksen Spartak Moskovaan loppukesästä tehnyt Eremenko on saanut harjoitella seurajoukkueessa lähes kahden kuukauden ajan. Hän lienee siis käytännössä valmis palaamaan pelikentille lähiaikoina Venäjän liigassa.

Huuhkajat kokoontuu maanantaina 8.10. Heti maanantaina luvassa on avoimet harjoitukset, joista Suomen tähtipelaaja Robin Lod on varmuudella poissa. Laiturin seurajoukkue, espanjalainen Sporting Gijon pelaa vielä maanantaina sarjapelin, ja Kanerva on antanut Lodille luvan osallistua seuransa otteluun. Valmentaja uskoo luottomiehensä palautuvan alkuviikon rasituksesta perjantain vieraspeliin Tallinnassa.

Hyvästä aloituksestaan huolimatta Suomi on edelleen vasta kolmanneksi suurin suosikki voittamaan oman lohkonsa Kansojen liigassa. Unibet tarjoaa Kreikan lohkovoitolle kertoimeksi 2,50 ja Unkarille 2,60. Suomen kerroin on 3,20. Kaksi ensimmäistä peliään hävinneen Viron kerroin on 71,00.

Lue myös: Nyt kaatui Viro Teemu Pukin maalilla – Huuhkajat johtaa Kansojen liigan lohkoaan!

Kommentoi Facebookissa