Huuhkajilla EM-paikka täysin omissa käsissä – neljä voittoa voi riittää

Teemu Pukki mättää Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa.

Teemu Pukki mättää Norwichin lisäksi maaleja Suomen maajoukkueessa. (Kuva AOP)

Huuhkajien tilanne näyttää todella hyvältä.

JALKAPALLO Palloliiton ”Sukupolvien unelmaksi” nimeämä haave Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen ensimmäisestä arvokisapaikasta on vuonna 2020 realistinen. Suomella on EM-karsinnoissa jäljellä kuusi ottelua ja neljäkin voittoa näistä peleistä voisi riittää kisapaikkaan.

Suomen lohkon kärjessä oleva Italia on voittanut kaikki neljä otteluaan. Italialla on koossa 12 pistettä. Toisena olevalla Suomella on yhdeksän pistettä.

Ainoan pistemenetyksensä Suomi koki avausottelussaan hävittyään Italialle 0–2. Sen jälkeen Suomi on voittanut kaikki kolme otteluaan. Armenia, Bosnia-Hertsegovina ja Liechtenstein hävisivät Huuhkajille 0–2.

Tiistain muiden karsintapelien tulokset olivat Huuhkajille mannaa. Italia voitti Bosnia-Hertsegovinan 2–1 ja Kreikka hävisi yllättäen Armenialle 2–3. Ennakkoasetelmissa Bosnia-Hertsegovina ja Kreikka ovat Suomen kovimmat haastajat taistelussa kakkospaikasta.

Kreikan jalkapallomaajoukkue on Huuhkajien onneksi kriisissä. Viime syksynä Kreikka antoi saksalaisvalmentajalleen Michael Skibbelle potkut ja korvasi tämän kotimaisella valmentajalla Angelos Anastasiadisilla.

Uuden valmentajan komennossa Kreikan peli ei ole kohentunut. EM-karsinnoissa maaliskuussa Kreikka voitti Liechtensteinin 2–0 ja pelasi Bosnia-Hertsegovinan kanssa 2–2 -tasapelin. Kesäkuussa esitykset alittivat kaikki odotukset, kun Armenia-tappiota edelsi 0–3 -tappio Italialle.

Suomi kohtaa Kreikan Tampereella 5. syyskuuta. Voitto siitä ottelusta veisi Huuhkajat jo lähelle EM-kisapaikkaa. Tampereella 8. syyskuuta pelattavassa ottelussa Huuhkajilla olisi varaa hävitä Italialle.

Kreikka ja Bosnia-Hertsegovina kohtaavat toisensa 15. lokakuuta Kreikan kotikentällä. Kolme päivää aiemmin Bosnia-Hertsegovina saa vieraakseen Suomen. Nämä pelit ratkaisevat Suomen kisahaaveiden osalta paljon.

Tämän hetken asetelmien perusteella Bosnia-Hertsegovina vaikuttaa Huuhkajien ykköshaastajalta. Suomen viime lauantain voitto bosnialaisista saattoi olla hyvinkin merkittävä.

Suomi pelaa 15. lokakuuta kotiottelun Turussa Armeniaa vastaan ja 15. marraskuuta Suomi kohtaa Helsingissä Liechtensteinin. Karsinnat päättyvät Huuhkajien osalta 18. marraskuuta vieraspeliin Kreikkaa vastaan.

Mikäli Suomi ei selviydy kahden parhaan joukkoon, on mahdollisuus kisapaikkaan vielä lisäkarsinnoissa maaliskuun lopulla. Suomi saavutti lisäkarsintapaikan voitettuaan lohkonsa Kansojen Liigassa. Taakse jäivät Kreikka, Unkari ja Viro.

EM-karsinnat eivät ole edes puolivälissäkään, mutta tämän hetken tilanteen valossa Suomen karsiutuminen lopputurnauksesta olisi merkittävä pettymys. Se lisäisi surullisen luvun muutenkin pääasiassa pettymyksiä tarjonneeseen suomalaiseen jalkapallohistoriaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien nuorukaiset varastivat shown – ”Kaksi peliä ja kuusi pistettä, onhan se parasta”

Kommentoi Facebookissa