Huuhkajilla umpisurkea kenraaliharjoitus – Viro ansaitsi voittonsa

Markku Kanervan valmennuksessa Suomen jalkapallomaajoukkue on saavuttanut ennennäkemätöntä menestystä

Markku Kanervan valmennuksessa Suomen jalkapallomaajoukkue on saavuttanut ennennäkemätöntä menestystä. (Kuva AOP)

Viro voitti Suomen Helsingin Olympiastadionilla pelatussa harjoitusottelussa 1-0. Huuhkajat ei EM-kenraaliharjoituksessaan vakuuttanut.

JALKAPALLO Viro otti yllättäen voiton Suomesta jalkapallon harjoitusmaaottelussa perjantaina Helsingissä. Rauno Sappisen ampuma rangaistuspotku tiesi Huuhkajille tappiota lukemin 0-1.

Viro todellakin ansaitsi voittonsa. Se loi vaarallisia tilanteita. Pyry Soirin hölmö rike toi Virolle rankkarin ja sinetöi yllätysvoiton.

Huuhkajat pelasi surkeimman ottelunsa sitten kevään 2017. Peli oli hengetöntä. Ehkä sekin vaikutti, ettei ottelussa ollut kilpailullista panosta ja valtaosalla pelaajista raskas seurajoukkuekausi vasta päättyi.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva teki selväksi, ettei esitys vastannut odotuksia.

– Oli tavoite, että saatiin kaikille pelaajille peliaikaa. Se kyllä toteutui. Mutta ilman muuta tää tulos kyllä hävettää. Hienoa, että oli yleisöä paikalla. Valitettavasti ei pystytty tarjoamaan heille sellaista elämystä, jota tulivat katsomaan, kommentoi Kanerva.

Kanerva kertoi varsin yksityiskohtaisesti, millä osa-alueilla Suomen peli ei kulkenut odotetusti.

– Kyllä nyt varmaan aika paljon parannusta löytyy. Tietenkin se meidän hyökkäysmuoto, että pelaajat todellakin on niissä paikoissa, mikä mahdollistaa, että päästään avaamaan peliä murtautumisvaiheeseen. Meidän pitää täyttää tietyt kaistat riippuen vastustajan puolustusmuodosta, hän sanoi.

Kanerva myös korosti virolaisten puolustaneen erittäin hyvin.

– Se ei tänään oikein toiminut ja osasyy oli, että Viro puolusti hyvin tiiviisti. Tekivät paljon töitä. Olivat aggressiivisia, kun sinne muodon sisään pelattiin. Kun päästiin sisään, pallot vähän kimpoili. Perustekemisen taso ei missään nimessä ollut riittävä tänään.

Selitykseksi Kanerva tarjosi sitäkin, että osa pelaajista liittyi leirivahvuuteen vasta tällä viikolla.

– Mistä sitten johtui? Pitää muistaa, että osa näistä pelaajista liittyi ryhmään myöhään. Muutama harjoitus oli vain takana. Ollaan pidetty paussia harjoittelusta ja ehkä se näkyi jollain tavalla, ettei tatsi ollut ihan kohdallaan.

EM-kisoissa Huuhkajien vastus kovenee huomattavasti. Tanska, Venäjä ja Belgia ovat Viroa huomattavasti taitavampia joukkueita.

– Kaikki kunnia Virolle. Ei pystytty maalia tekemään. Se on ilman muuta kehityskohde. Ja helppoa se ei tule olemaan, kun ajatellaan, mitä maita me tässä kohdataan. Toivottavasti huono kenraali tarkoittaa hyvää ensi-iltaa. Tasoa on nostettava ilman muuta joka osa-alueella, Kanerva sanoi.

Glen Kamara jäi Viro-ottelun alussa makaamaan kentän pintaan, mutta pystyi jatkamaan peliä. Kanerva ei usko, että Kamaran tilanne on vakavampi. Nikolai Alhon osalta tilanne on huolestuttavampi.

– Pitää katsoa, mikä Nikolai Alhon tilanne on. Pitää toivoa, ettei tule lisää loukkaantumisia. Toivottavasti ei tarvitse lähteä taas vaihtamaan pelaajia, Kanerva sanoi.

Polvivammasta kärsinyt Tim Sparv jäi ottelusta sivuun. Kanerva katsoi sen olleen järkevin ratkaisu

– Ei se takapakkia ole ottanut. Stabiili on se tilanne. Rasituksessa tulee nestettä. Nyt hän sai muutaman vapaapäivän ja toivottavasti se edes auttaa, että polvi tulee entistä paremmaksi, eikä jämähdä samaan tilanteeseen, Kanerva kertoi.

Suomi pelasi Viroa vastaan viiden puolustajan linjalla. Kun peliesitys oli heikko, oli hyvä peruste kysyä, olisiko ollut fiksumpaa pelata alusta saakka neljän puolustajan linjalla.

– Viro pelasi 5-3-2:lla ja meillä oli sama. Ryhmitys vastaan ryhmitys. Mietin pitkään, vaihdetaanko 4-4-2:een. Se mahdollistaa pitkälti sen, jos päästään laitojen kautta helpommin etenemään. 5-3-2:ssa keskisektorilla on enemmän pelaajia ja vaatii laitatoppareilta sitä, että päästään ensimmäisen prässin ohi ja laitatopparista saadaan myös keskikenttäpelaaja. Kun keskisektorilla päästään kääntymään, ollaan lähempänä sitä murtautumisvaihetta. Kaikissa rytmityksissä on hyvät ja huonot puolensa. 4-4-2 aiheuttaa ongelmia puolustuksellisesti, koska Virolla on kolme keskikenttäpelaajaa. Sinne olisi tullut tiloja ja miten me oltaisiin keskusta otettu sitten kiinni, Kanerva sanoi.

– Ajatellen tulevia vastustajia, on meillä erilaisia rytmityksiä. Mitä me saadaan puolustuksellisesti ja mitä hyökkäyksellisesti. Siitä löytää sitten se balanssi, Kanerva jatkoi.

Huuhkajat hävisi Ruotsille viime lauantaina 0-2, eikä pelannut hyvin siinäkään ottelussa. Jäikö harjoituspeleistä paljoakaan käteen?

– Toiveissa oli saada enemmän positiivisia vastauksia. Ne jäi vähiin. Kyllä jäi mietittävää. Ketkä pelaajat missä ryhmityksissä pärjää. Tärkeää oli, että pari matsia saatiin. Kaikki EM-kisajoukkueet pelaavat kaksi harjoituspeliä. Kyllä palautetta tästä sai, totesi Kanerva.

Kanerva myönsi, että Viro-ottelu jätti mietittävää.

– Pelaamalla parhaalla tasollaan, tää joukkue pärjää kovempia maita kuin Viroa vastaan, mutta sitä tekemisen tasoa pitää parantaa. Puuttui aggressiivisuus ja pelirohkeus. Se on meidän tehtävä nostaa tää joukkue tasolle, jolla se on parhaimmillaan ollut. Viikko aikaa. Kyllä tässä työsarkaa riittää.

Kanerva on vakuuttunut, että joukkue saa itsestään irti EM-kisoissa enemmän, mutta Viro-ottelu oli myös hyvä opetus siitä, ettei liialliseen hyvänolontunteeseen ole varaa.

– Onhan se selvää, että kun kisat alkaa, niin löytyy sitä extralatausta. Oli kaiken kaikkiaan hyvä herätys. Totta kai päävalmentajana katson tarkkaan peliä ja mietin valmennustiimin kanssa, mitä olisi voitu tehdä toisin.

Teksti Otto Palojärvi, Helsingin Olympiastadion

Lue myös: Huuhkajien Marcus Forss nousi Valioliigaan ja EM-kisoihin – ”Vuosi sitten en olisi uskonut”

Kommentoi Facebookissa