Hyundai panostaa uusiin teknologioihin – tulossa ympäristöystävällisiä autoja

Hyundain ix35 Fuel Cell oli ensimmäinen kaupallisesti myynnissä oleva vetykäyttöinen ajoneuvo.

Hyundain ix35 Fuel Cell oli ensimmäinen kaupallisesti myynnissä oleva vetykäyttöinen ajoneuvo. (Kuva Hyundai)

Suunnitteilla on hybrideitä, polttokennoautoja ja kolme uutta sähköautoa vuoteen 2022 mennessä.

AUTOT Hyundain ja Kian muodostama korealaiskonserni oli pitkään jälkijunassa sähkökäyttöisten autojen suhteen, mutta viime aikoina tällä rintamalla on alkanut tapahtua. Hyundai lanseerasi markkinoille upouuden Ioniqin, joka tekee historiaa yhdessä suhteessa. Se on nimittäin maailman ensimmäinen tuotantoauto, jota saa sekä täyssähköversiona, pistokehybridinä että perinteisenä hybridinä.

Sisarmerkki Kia on kehittänyt puolestaan samalta pohjalta hieman tavanomaisemmin muotoillun Niro-crossoverin, jota tarjotaan aluksi vain tavallisena hybridinä. Pistokehybridikin on kuitenkin tulossa, ja täyssähköversiokaan ei liene poissuljettu.

Nyt Hyundai julkaisi uuden suunnitelmansa ympäristöystävällisten autojen suhteen, ja tarkoituksena on kasvattaa konsernin nolla- ja pienipäästöisten autojen lukumäärä peräti 31 globaaliin malliin vuoteen 2020 mennessä. Valikoiman suunnitellaan ulottuvan pienistä sähköautoista enemmän luksusta tarjoaviin menopeleihin, joissa on myös pidempi toimintamatka. Lisäksi Hyundai kertoi, että vuoteen 2022 mennessä tulossa on kolme täysin uutta sähköautoa.

Ioniq on ensimmäinen tuotantoauto, jota saa sekä täyssähköversiona, pistokehybridinä että perinteisenä hybridinä.
Ioniq on ensimmäinen tuotantoauto, jota saa sekä täyssähköversiona, pistokehybridinä että perinteisenä hybridinä. (Kuva Hyundai)

Uudesta Kona-crossoverista lanseerataan jo ensi vuoden alkupuolella täyssähkömalli, jonka pitäisi yltää vajaan 400 kilometrin toimintasäteeseen. Hyundai on lisäksi kehittämässä vielä kompaktimpaa crossoveria, joka asettuu pykälää pienempään A-segmenttiin. Se on tulossa markkinoille vuonna 2020, ja tästäkin autosta saatetaan luoda sähkötoimisia versioita.

Korealaiset paljastivat myös, että vuoden 2021 jälkeen tarkoituksena on tuoda myyntiin pidemmän toimintamatkan tarjoava sähköauto, jolla pitäisi päästä 500 kilometriä yhdellä latauksella. Lisäksi vuodelle 2021 on suunnitteilla luksustason sähköauto, joka sijoittuu konsernin Genesis-brändin alle.

Suurin osa tulevista sähköautoista pohjautuu niitä varten luodulle perusrakenteelle, jota korealaiskonserni on parhaillaan kehittämässä. Hyundai toimii siis täsmälleen samalla tavalla kuin Volkswagen, jonka uudet sähköautot tehdään pelkästään sähkökäyttöön suunnitellun MEB-perusrakenteen varaan. Tarkemmat tiedot korealaisten tulevasta pohjalevystä ovat vielä hämärän peitossa, mutta rakenteen pitäisi mahdollistaa hyvinkin erilaisten ja eri toimintamatkalla varustettujen sähköautojen luomisen VW:n MEB:n tapaan.

Täyssähköautojen lisäksi Hyundai satsaa jatkossakin hybriditeknologiaan, ja myös polttokennolla on tärkeä merkitys korealaisten suunnitelmissa. Merkki on juuri esitellyt vetykäyttöisen SUV:n lähes tuotantovalmiissa kunnossa, ja loppuvuodesta lanseerausvuorossa on vielä polttokennotekniikkaa hyödyntävä bussi.

Uudet voimanlähdeteknologiat tuovat Hyundain mallistoon nykyistä enemmän katumaastureita ja isoja autoja, joissa hyödynnetään sähköavun mukanaan tuomaa nelivetoa. Huhuja on kuitenkin liikkunut myös takavetoisista pistokehybrideistä, joten korealaisilla olisi mahdollisuus kehittää sporttiautojakin uuden teknologiansa pohjalta.

Kommentoi Facebookissa