Hyvä Joulumieli -keräys ylitti ennätystavoitteensa – keräykset eivät kuitenkaan poista itse ongelmaa

Köyhyys koskee noin joka kymmenettä lasta. (Kuvituskuva MLL)

Keräyksen varoilla jaettiin 36 000 ruokalahjakorttia kotimaan pienituloisille lapsiperheille.

HYVÄ JOULUMIELI Lapsiperheiden koronakriisin aikana kasvanut avuntarve herätti suomalaiset lahjoittamaan. Hyvä Joulumieli -keräykselle asetettu 2,5 miljoonan euron tavoite oli keräyksen 25-vuotisen historian korkein, mutta se ylittyi jo jouluviikolla.

Lahjoituksilla on pystytty jakamaan 70 euron ruokalahjakortti 36 000 vähävaraiselle perheelle eri puolilla Suomea.

Koronakriisi on sekä syventänyt että laajentanut lapsiperheiden talousvaikeuksia ja perheiden määrä ruoka-avun hakijoina on kasvanut. Lapsiperheiden köyhyys ja sen vaikutukset nousivat loppusyksystä puheenaiheeksi ja herättivät vahvan auttamishalun, mikä näkyi keräyksen tuloksessa.

– Halusimme tänä vuonna nostaa korttien määrää, jotta mahdollisimman moni pienituloinen perhe saisi toivomansa jouluruoat. Luotimme siihen, että vaikeina aikoina suomalaisten auttamisen halu kasvaa. Keräyksen edetessä luottamus on vain vahvistunut. Lämmin kiitos lahjoittajille, teistä jokainen on tuottanut valtavasti hyvää joulumieltä, viestintä- ja varainhankintajohtaja Liisa Partio Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo.

Ruokalahjakorttien jakelusta perheille vastasivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Punaisen Ristin paikallisyhdistykset ja -osastot, joiden verkosto kattaa koko maan. Jakelu toteutui yhteistyössä neuvoloiden, sosiaalitoimen ja diakoniatyön kanssa.

Hyvä Joulumieli -keräys järjestettiin tänä vuonna jo 25. kerran. Laman keskellä alkunsa saaneelle keräykselle on ollut jatkuvasti tarvetta, sillä lapsiperheköyhyyttä ei ole saatu vähennettyä. Köyhyys koskee noin joka kymmenettä lasta.

– Keräykset ovat tärkeitä, sillä niiden kautta saadaan nostettua esiin vakava yhteiskunnallinen ongelma ja samalla pystytään tarjoamaan mahdollisuus auttaa. Lahjojen antaminen ja saaminen on tärkeä osa jouluperinnettämme. Se tuo jouluun iloa, Liisa Partio sanoo.

– Keräyksillä voidaan jakaa helpotusta vähävaraisten perheiden jouluun, mutta itse ongelmaa niillä ei ratkaista. Siihen tarvitaan oikeita poliittisia päätöksiä, kuten sosiaaliturvan tason nostamista. Jokaisen perheen pitäisi pystyä luottamaan siihen, että vaikeissa tilanteissa ei jää yksin, vaan yhteiskunnan turvaverkko pitää ja apua saa niin, että pärjää, Partio lisää.

Hyvä Joulumieli on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhdessä Ylen kanssa järjestämä keräys kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi. Keräyksen järjestämisessä ovat mukana K-ruokakaupat, Lidl ja S-ryhmän ruokakaupat, jotka myös tukevat keräystä lahjoituksilla.

Lue myös: Yksinäisen joulun voi pelastaa joulupuhelulla – tartuntariskin vuoksi moni viettää joulua erillään perheestään

Kommentoi Facebookissa