Hyväntekeväisyysjärjestöt ratkoivat varainhankinnan haasteita – syntyi yli 130 lahjoituskohteen verkkopalvelu

Lahjoitettavan summan voi halutessaan jakaa useammalle järjestölle. (Kuvituskuva Fotolia)

Uusi palvelu on kerännyt saman katon alle jo yli 60 sote-alan järjestöä.

HYVÄNTEKEVÄISYYS Suomen 70 000 järjestön piirissä toimii arviolta 1,4 miljoonaa vapaaehtoista. Jotta järjestöjen arvokas toiminta voidaan pitää elossa, tarvitaan lahjoituksia. Samalla kun myönnettävien avustusten määrää on laskussa, tuen tarve järjestöissä on suurempaa kuin koskaan.

Uusia sosiaalisia innovaatioita tukeva Goodwill ry teki laajan pohjatyön selvittäen järjestöjen ja lahjoittajien toiveita verkkopalvelua varten. Syntyi Lahjoittamo, joka mahdollistaa lahjoittamisen useisiin järjestöihin yhdestä paikasta. Palvelu on kerännyt saman katon alle jo yli 60 sote-alan järjestöä ja yli 130 lahjoituskohdetta.

Lahjoittamo on järjestöjen tueksi luotu voittoa tavoittelematon palvelu, joka tarjoaa ihmisille mahdollisuuden vertailla erilaisia lahjoituskohteita sekä lahjoittaa useaan eri kohteeseen samalla kertaa. Palvelu on muotoiltu Lahjoittamoa ylläpitävän Goodwill ry:n toimesta. Toteutuksesta on vastannut Into-Digital.

– Lahjoittamon kautta haluamme kertoa suomalaisille järjestöjen tärkeästä roolista yhteiskunnan palvelujen täydentäjänä. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kerätä kokemuksia esimerkiksi siitä millaiset kohteet vetoavat lahjoittajiin ja miten eri lahjoittajaryhmiä kannattaa lähestyä. Kyseessä on erittäin onnistunut verkkopalvelu, jota on toteutettu kunnianhimoisesti pienin resurssein. Järjestökentältä saatu palaute on ollut innokasta, sanoo Goodwill ry:n puheenjohtaja Tuomo Salovuori.

Lahjoittamo on ilmainen kaikille palvelun käyttäjille kuluttajista, järjestöihin ja yrityksiin. Mukana on jo yli 60 järjestöä, kuten Mannerheimin lastensuojeluliitto, Mielenterveyden keskusliitto, Naisten linja, Diabetesliitto, Hope ry, Väestöliitto ja A-klinikkasäätiö.

Palveluun on lähtenyt mukaan myös Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry, joka on ollut tyytyväinen erityisesti toiminnan läpinäkyvyyteen. Lahjoittamon verkkosivuilla on avoimesti näkyvillä muun muassa järjestöjen toimintakertomukset ja tilinpäätökset sekä lahjoituksen yhteydessä pankkikulujen osuus.

– Lahjoittamo kokoaa erinomaisesti eri järjestöt ja lahjoituskohteet yhden palvelun alle. Jokaisen on helppo löytää itselleen sopiva lahjoituskohde ja esimerkiksi aineettoman joululahjan hankkiminen kotimaisen toimijan kautta on helppoa, sanoo Yeesi ry:n toiminnanjohtaja Kalle Laanterä.

Järjestöjen rahoitukset ovat vähentymässä. Tilannetta mutkistaa muun muassa maailmantilanteen mukanaan tuoma epävarmuus, lahjoitusten epätasainen jakautuminen eri järjestöille sekä Veikkauksen leikkaantuneet tulot. Muuttuneessa tilanteessa järjestöjen välinen yhteistyö nousee tärkeään rooliin ja uusille innovaatioille on kysyntää.

– Lahjoittamo on järjestöjen yhteinen ponnistus ja upea esimerkki yhteistyön voimasta. Aiemmin ihmisten on ollut vaikea löytää järjestöjä tai päättää minkä järjestön toimintaa haluaa tukea. Lahjoittamosta kaikki lahjoituskohteet löytyvät yhdestä paikasta ja valinnan vaikeuden iskiessä voi lahjoitettavan summan halutessaan jakaa useammalle järjestölle, mikä tekee auttamisesta entistä antoisampaa. Suomalaisissa elää vahvasti ajatus siitä, ettei kaveria jätetä. Sen myötä auttamisen halumme ja lahjoitusintomme on suuri, Salovuori sanoo.

Palveluun lisätään jatkuvasti uusia järjestöjä sitä mukaa, kun yhteistyökumppaneita lähtee toimintaan mukaan. Tulevaisuudessa toiveena on saada alustalle esimerkiksi ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöjä.

Lue myös: Suomessa syntyy elintarvikejätettä alle EU-keskiarvon – suurimman osan tuottavat kotitaloudet

Kommentoi Facebookissa