Suomen Olympiakomitea tekee selväksi – Venäjä pidettävä sivussa urheilutapahtumista

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti venäläissotilaita Ukrainaan. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Suomen Olympiakomitean kanta on, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan.

URHEILU Kansainvälinen Olympiakomitea KOK saattaa hyväksyä venäläisurheilijat mukaan Pariisin 2024 kesäolympiakisoihin. Jopa Yhdysvallat on ilmoittanut puoltavansa tätä, joskin venäläiset otettaisiin mukaan itsenäisinä urheilijoina, jotka eivät käyttäisi kansallistunnuksia.

Venäjä suljettiin käytännössä kaikesta kansainvälisestä urheilusta viime talvena maan aloitettua helmikuussa raakalaismaiset sotatoimensa Ukrainassa. Venäjällä urheilu on ollut vahvasti sidoksissa Vladimir Putinin diktatuuriseen hallintoon.

KOK päätti viime viikolla pitää Venäjää ja Valko-Venäjää koskevat sanktiot ovat edelleen voimassa. Samalla KOK kuitenkin päätti aloittaa selvityksen, voisivatko venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat palata kansanvälisiin kilpailuihin, ja millä kriteereillä ja aikataululla tämä voisi tapahtua.

Suomen Olympiakomitea ei Venäjän olympiaosallistumista tue. Tiedotteessaan Suomen Olympiakomitea tekee asian erittäin selväksi.

Suomen Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kanta onkin, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan. Olympiakomitea on ilmaissut näkemyksensä yhteisellä lausunnolla muiden Pohjoismaiden kanssa.

Suomen Olympiakomitean hallituksen kokousta johtanut järjestön varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo korostaa, että Suomi on ilmaissut mielipiteensä voimakkaasti myös KOK:n suuntaan, vaikka Suomella ei olekaan ääni- tai päätösvaltaa KOK:n toiminnassa.

– Olemme kertoneet kantamme suoraan KOK:n ylimmälle johdolle ja myös muille kansallisille Olympiakomiteoille. KOK tekee asiaan liittyvät päätöksensä itsenäisesti selvitystyön jälkeen. Seuraamme selvityksen etenemistä ja kommentoimme selvityksestä nousevia toimenpide-ehdotuksia sitten, kun niiden sisältö on tiedossa, Rahkamo sanoo tiedotteessa.

Venäjän lisäksi kansainvälisessä urheilussa puhuttaa urheilijoiden mielipiteenvapaus. Olympiakomitean hallitus totesi myös olevansa suomalaisten huippu-urheilijoiden tukena ja takaavansa urheilijoiden ilmaisunvapauden.

– Haluamme, että huippu-urheilijamme voivat keskittyä täysillä uraansa ja unelmiensa tavoitteluun. Samalla urheilijamme voivat vapaasti ilmaista mielipiteensä tästä ja kaikista muista haluamistaan asioista. Kuuntelemme urheilijoiden näkemyksiä tarkasti myös urheilijavaliokuntamme kautta, Rahkamo painottaa.

Urheilijoiden ilmaisuvapaus urheilutapahtumissa on viime viikkoina herättänyt paljon keskustelua. Jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa pelaajat eivät ole saaneet käyttää esimerkiksi sateenkaarinauhoja.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lionel Messi ja Argentiina MM-finaaliin – ”Tuntuu todella hyvältä”

Kommentoi Facebookissa