Hyvät teot palkittiin lasten kerhokilpailussa

Vuoden 4H-kerho -kilpailun voittajakerhon ansiosta vanhakin jo nuortui, kun 4H-lemmikkieläinkerho teki päiväretken Sulkavalla vanhusten palvelutalo Kissankelloon.

Vuoden 4H-kerho -kilpailun voittajakerhon ansiosta vanhakin jo nuortui, kun 4H-lemmikkieläinkerho teki päiväretken Sulkavalla vanhusten palvelutalo Kissankelloon. (Kuva 4H)

Sulkavalla 4H-kerholaiset veivät lemmikkejä ilahduttamaan vanhusten palvelutalon asukkaita.

KERHOTOIMINTA Vuoden 4H-kerho -kilpailussa etsittiin hauskoja ja vaikuttavia hyviä tekoja tehneitä kerhoja. Arviointiin vaikutti teon lisäksi myös toiminnasta kertova valokuva.

Valtakunnallisessa kisassa valittiin kolmen kerhon kärki: Sulkavalla 4H-kerholaiset veivät lemmikkejä ilahduttamaan vanhusten palvelutalon asukkaita. Limingassa kerholaiset askartelivat kouluun hyvän mielen laatikon. Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen kerhossa lapset tekivät yllätysvierailun koulunsa siivoojan luokse.

Professori Lea Pulkkisen mukaan 4H-järjestö tekee erinomaista työtä järjestämällä hyvin ohjattua lasten ja nuorten vapaaehtoistoimintaa. Sitä on Suomessa vähemmän kuin OECD-maissa yleensä, vaikka sen myönteiset vaikutukset lapsen sosiaaliseen kehitykseen on todettu monissa tutkimuksissa.

– On hyvin ajankohtaista antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus nähdä, että he voivat tehdä hyviä asioita omassa lähiympäristössään. Se voi vähentää ahdistusta ja hätää, jota globaalit ongelmat synnyttävät ja joiden vähentämiseen omat voimat tuntuvat riittämättömiltä, toteaa professori Lea Pulkkinen, joka on tutkinut muun muassa lasten sosiaalista kehitystä.

Sulkavan 4H-yhdistyksen lemmikkieläinkerholaiset veivät vapaaehtoistyönä lemmikkejä tapaamaan vanhuksia. Hieno ajatus tuotti loistavan konkreettisen käytännön hyvän teon, sillä lemmikit ihastuttavat ja yhdistävät ihmisiä, iästä riippumatta. Terraariossaan lepäilevä okapiru-kummitussirkka kiinnosti erityisesti vanhempaa miesväkeä. Ohjelmaan kuului myös lennokas luento, jossa sirkkojen elämään perehtynyt innokas kerholainen jakoi auliisti sirkkatietouttaan.

Limingan kerholaiset päättivät, että hyvän mielen laatikolla saadaan toisten ihmisten päivä paremmaksi. He kirjoittivat mietelauseita askartelemaansa laatikkoon ja laittoivat sen opettajanhuoneen edustalle. Opettajat kävivät nappaamassa hyvänmielen lauseita, kun olivat tulossa tai menossa oppitunnille.

Pienestä ilosta voi kasvaa suuri ilo monille. Soukaisten 4H-kerho päätti tehdä yllätysvierailun koulun siivoojan Irmelin luo. Tuliaisiksi kerholaiset varasivat herkkuja, kortin ja 4H-kalenterin.

Laitilan Sanomien yleisönosasto Nakotta sanno -palstalle ilmestyi vierailun jälkeen teksti, joka loppui sanoihin: ”Te onnistuitte täydellisesti. Tuli niin herkistynyt ja hyvä mieli. Tulisipa miehenikin pian uimareissulta, jotta voisin kertoa tästä. Jospa iloni ja hyvä mieleni tarttuisivat häneenkin. Niin myös kävi. Terveisin Irmeli.

Voittajakerho palkittiin 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Palkinnot lahjoitti 4H-säätiö. Kilpailuun osallistui tänä vuonna 124 kerhoa ja 1 196 kerholaista eli yhtä monta hyvää tekoa.

Kommentoi Facebookissa