Hyvinvointiala syyttää hallituksen kääntäneen takkia – osa Kela-korvauksista loppuu kokonaan

Julkisen terveydenhuollon jonot ja menot kasvavat, kun asiakkaat siirtyvät terveyskeskuksiin. (Kuvituskuva Fotolia)

HALI:n siirtymäarvion mukaan julkiset terveydenhuoltomenot kasvavat merkittävästi.

TERVEYS Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa, että sote-ministeriryhmä on siunannut 64 miljoonan euron leikkauksen Kela-korvauksiin. Tämä tarkoittaa, että laboratoriotutkimusten, kuvantamisen, säde- ja sytostaattihoidon ja fysioterapian Kela-korvaukset poistettaisiin kokonaan.

Lisäksi lääkärin vastaanoton Kela-korvaus leikattaisiin noin seitsemään euroon. Leikkaus tulisi voimaan jo ensi vuoden alusta.

− Julkisen terveydenhuollon jonot ja menot kasvavat, kun asiakkaat siirtyvät terveyskeskuksiin. Hyvinvointialan kansalaiskyselyyn perustuvan arvion mukaan hallituksen esittämä leikkaus siirtäisi noin 14 prosenttia eli 460 000 lääkärikäyntiä terveyskeskuksiin. Tämä on valtava isku jo pandemian takia valmiiksi ruuhkautuneisiin terveyskeskuksiin, toteaa Hyvinvointiala HALI:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

Leikkaus lisäisi julkisia menoja merkittävästi. Hyvinvointiala HALI:n siirtymäarvion perusteella leikkaus aiheuttaisi veronmaksajille noin 20 miljoonan euron lisäkulut pidentyneiden hoitojonojen lisäksi.

− Kaikkia yksityisen terveydenhuollon palveluja, kuten gynekologiaa, ei ole kattavasti tarjolla terveyskeskuksissa. Jatkossa naiset joutuvat siis maksamaan terveydenhuollostaan yhä enemmän. Leikkaus iskee myös lapsiperheisiin ja ikääntyneisiin, jotka käyttävät paljon Kela-korvattua terveydenhuoltoa, Kause toteaa.

Kela-korvaukset ovat HALI:n mukaan erityisen tärkeitä pienituloisille. Kansalaiskyselyn perusteella alle 35 000 euroa vuodessa tienanneista joka kolmas on käynyt yksityisellä viimeisen kolmen vuoden aikana. Pienituloisista 69 prosenttia vastusti Kela-korvausten lakkauttamista.

− Hallituksen päätös pahentaa terveydenhuollon eriarvoisuutta. Yksityisen terveydenhuollon laaja palveluvalikoima ja nopea hoitoon pääsy jäävät suurituloisille. Pienituloiset joutuvat tyytymään terveyskeskusten pitkiin jonoihin, Kause varoittaa.

− Ennen aluevaaleja parlamentaarinen työryhmä totesi, että Kela-korvauksia voidaan uudistaa vasta sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin. Myös hallituksen piiristä todettiin ennen aluevaaleja, ettei Kela-korvauksia pidä lakkauttaa. Hallituksen päätös on surullinen luku suomalaisen terveydenhuollon historiassa, Kause päättää.

Lue myös: Suomessa on sattunut viime kuukausina aiempaa enemmän kuolemantapauksia – ”Luku tulee vielä tarkentumaan ylöspäin”

Kommentoi Facebookissa