Ihmeiden aika ei ole sittenkään ohi – Länsimetro avataan matkustajille viikon päästä!

Länsimetron metrojuna koeajossa Urheilupuiston asemalla.

Länsimetron metrojuna koeajossa Urheilupuiston asemalla. (Kuva Timo Ojala/ HKL)

Ensimmäiseksi avataan Ruoholahden ja Matinkylän välinen osuus.

LÄNSIMETRO Pääkaupunkiseudun metroliikenne laajenee lauantaina 18.11.2017, kun metron uusi, Ruoholahden ja Matinkylän välinen osuus avataan matkustajille.

– Olemme saaneet metroliikennettä operoivalta HKL:ltä tiedon, että metroliikenne Matinkylään voidaan käynnistää. On hienoa, että voimme viimein tarjota raideliikennettä myös Etelä-Espoossa ja Lauttasaaressa, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

HKL:n asettamat edellytykset matkustajaliikenteen käynnistämiseksi täyttyivät, kun jo aiemmin toteutuneiden kriteereiden eli onnistuneiden koeajojen ja järjestelmien koekäytön lisäksi puutteet on nyt joko korjattu tai joidenkin osalta toteutusajankohdasta sovittu lähipäiville.

– Muun muassa eilen torstaina ja tänään perjantaina on Matinkylässä tehty virtamuuntajien asennuksia, kertoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

HKL jatkaa tulevan viikon aikana metron käyttöönoton valmistelevia töitä. Asemilla tehdään esimerkiksi koneistojen, laitteiden ja järjestelmien tarkastuksia, huoltoja ja koekäyttöjä. Samoin koeajot koko metrolinjalla jatkuvat varsinaisen matkustajaliikenteen alkuun saakka. Tavoitteena on hyödyntää viimeisetkin päivät mahdollisimman täysimääräisesti metroliikenteen luotettavuuden varmistamiseksi.

– Tärkein asia on, että saamme metron palvelemaan asukkaita ja asiakkaita sekä koko seudun kestävää kasvua. Helsinki ja Espoo ovat Suomen talouden vetureita, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtajan Olli Isotalon mukaan käyttöön saadaan yksi maailman turvallisimmista metroista, jossa jokainen asema ilmeellään vahvistaa alueensa identiteettiä.

– Rakennushankkeena länsimetro on yksi vaativimmista Suomen historiassa. Rakentaminen jatkuu Matinkylä–Kivenlahti-osuudella, jossa louhinnoista on tehtynä lähes 94 prosenttia, toteaa Olli Isotalo.

Matkustajaliikenne alkaa lauantaina 18.11. heti aamuliikenteen alusta. Ensimmäinen juna metron uudella osuudella lähtee matkaan Matinkylästä kohti Vuosaarta aamulla kello 5.09.

Metroa ajetaan kahdella linjalla, jossa toinen linjoista kulkee reitillä Matinkylä–Vuosaari ja toinen reitillä Tapiola–Mellunmäki. Idässä joka toinen juna ajaa Mellunmäkeen ja joka toinen Vuosaareen. Lännessä joka toinen juna kääntyy ympäri Tapiolassa ja joka toinen jatkaa Matinkylään.

Linjojen yhteisellä osuudella Tapiolan ja Itäkeskuksen välillä ruuhka-ajan vuoroväli on 2,5 minuuttia. Arjen päiväliikenteessä ja alkuillasta sekä lauantaina päiväaikaan junat kulkevat vajaan neljän minuutin välein. Sunnuntaisin ja muina aikoina metron vuoroväli linjojen yhteisellä osuudella on viisi minuuttia.

– Metro kulkee Matinkylään asti noin puolentoista kuukauden ajan samanaikaisesti nykyisten bussilinjojen kanssa. Näin matkustajat saavat aikaa totutella uuteen yhteyteen, ja toisaalta me voimme varmistua sen toimivuudesta ennen kuin bussien reitit uudistuvat, kertoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Liikenteen alkaessa HKL vastaa operoinnista ja radan ja asemien huollosta ja ylläpidosta. Länsimetro jää kahdeksan aseman ja radan omistajaksi. Rakentamiseen osallistui yhteensä 20 474 työntekijää, satoja suunnittelijoita ja muita asiantuntijoita.

Kun Länsimetron rakentamisesta päätettiin kymmenen vuotta sitten, kustannusarvio oli 450 miljoonaa euroa. Projektin aikana hankkeen kustannukset ovat nousseet jo yli miljardin euron.

Kommentoi Facebookissa