Ilmastoahdistus painaa nuoria – TeknologiaUra-tapahtuma tarjoaa positiivisia vaikutuskeinoja tulevaisuuteen

TeknologiaUra-tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka haluavat saada ajantasaista tietoa teknologia-alasta.

TeknologiaUra-tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka haluavat saada ajantasaista tietoa teknologia-alasta. (Kuva Jocka Träskbäck)

Tapahtuman perustarkoitus on tarjota nuorille mahdollisuus tutustua teknologiateollisuuden työnantajiin sekä laajaan koulutustarjontaan.

TAPAHTUMA Ympäristön tila, tasa-arvon toteutuminen ja kasvava kulutus huolettavat nuoria. Miten nuori voi vaikuttaa tulevaisuuteen? Läheltä katsottuna kokonaisuuskuva hämärtyy ja pienikin tekijä ratkaisee tässä valtavassa yhtälössä.

Yksittäisten ihmisten syyllistämisen sijasta on tärkeämpää vaikuttaa rakenteisiin, kuten energiantuotannon ja liikkumisen suhteen. Teknologialla on ratkaiseva vaikutus siihen, miltä yhteiskuntamme tulevaisuudessa näyttää ja kuinka kestävä kehitys toteutuu.

Ympäristön tilan eteen tehdään Suomessa paljon asioita, joita pidetään itsestäänselvyyksinä. Lisäksi kehitetään teknologioita, joilla on valtava potentiaali ilmastonmuutoksen torjumisessa.

TeknologiaUra-messujen tarkoituksena on antaa nuorille tulevaisuuskuvaa teknologiateollisuuden vaikutusmahdollisuuksista ja löytää itsensä aktiivisena vaikuttajana tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa teknologia-alalla.

Teknologia ja nuoret kohtaavat – teemana kestävä kehitys

Suomen suurin teknologian uravaihtoehtoihin ja tekniikkaan keskittyvä messutapahtuma järjestetään 5. marraskuuta Tampere-talossa. Paikalle saapuu peruskoulun yläaste- ja lukioikäisiä sekä ammattikoululaisia nuoria ympäri Pirkanmaata. Näytteilleasettajina on pirkanmaalaisia teknologia-alan yrityksiä, jotka esittelevät omaa toimintaansa sekä vaikuttamis- ja uramahdollisuuksia nuorille. Nuoret ovat aktiivisina toimijoina tapahtumassa esitysten, tehtävien ja työpajojen kautta.

– Vastuullisuus ja kestävä kehitys -teema kiinnostaa nuoria. Tapahtuman työpajoissa nuoret pääsevät käytännössä tutustumaan kestävään kehitykseen vaikuttavaan kaupunkisuunnitteluun, robotisaatioon ja digitaaliseen valmistukseen, kertoo TeknologiaUra-tapahtuman projektipäällikkö Eero Niiniharju.

Näytteilleasettajina on pirkanmaalaisia teknologia-alan yrityksiä, jotka esittelevät omaa toimintaansa, vaikuttamis- ja uramahdollisuuksia nuorille.
Näytteilleasettajina on pirkanmaalaisia teknologia-alan yrityksiä, jotka esittelevät omaa toimintaansa, vaikuttamis- ja uramahdollisuuksia nuorille. (Kuva Jocka Träskbäck)

Vapaaehtoisvoimin toteutettavat TeknologiaUra-messut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Messujen idea lähti pirkanmaalaiselta yrittäjältä, joka huolestui siitä, että insinööritieteet ja tekniikka eivät enää kiinnostaneet nuoria. Nuoria tekniikan osaajia oli koko ajan vaikeampi saada rekrytoitua.

Yrittäjä uskoi, että jos peruskouluikäiset tietäisivät mitä kiinnostavaa ja jännittävää tekniikkaa opiskelemalla voisi työkseen tehdä, tekisi se tekniikasta houkuttelevan uravaihtoehdon. Tästä visiosta sai alkunsa nyt kymmenen vuotta täyttävä tapahtuma.

– Nyt ennakkoilmoittautumisten perustella nuoria on tulossa ennätysmäärä ja vahvat merkit osoittavat, että 2000 kävijän rajapyykki rikotaan. Näytteilleasettajia on mukana toistakymmentä, mutta tarvittaessa saamme järjestettyä vielä tilaa uusille yrityksille, Niiniharju jatkaa.

TeknologiaUra-tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka haluavat saada ajantasaista tietoa teknologia-alasta. Tapahtuman perustarkoitus on tarjota nuorille mahdollisuus tutustua teknologiateollisuuden työnantajiin sekä näkemystä alan laajaan koulutustarjontaan. Kumppaniyritykset esittelevät toimintaansa ja työnsä merkitystä sekä tarjolla olevia työtehtäviä. Tilaisuuteen osallistuvat oppilaitokset kertovat koulutusohjelmistaan.

Tilaisuus on yleisölle maksuton ja sen järjestää Tampereen nuorkauppakamari ry.

Lue myös: Helsingin Kirjamessut kokoaa kirjailijat, lukijat ja kirjat – ”Lukeminen on koko perheen asia”

Kommentoi Facebookissa