Ilmastoaktivisti Greta Thunberg läksytti päättäjiä YK:n ilmastokokouksessa – ”Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni”

Nuorten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen perustaja Greta Thunberg puhui YK:n ilmastokokouksessa.

Nuorten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen perustaja Greta Thunberg puhui YK:n ilmastokokouksessa. (Kuva AOP)

Presidentti Sauli Niinistö vakuutti Suomen ilmastotavoitteiden olevan maailman kunnianhimoisimpia.

ILMASTOKOKOUS Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Yhdistyneiden kansakuntien 74. yleiskokouksen avajaisviikolle New Yorkissa. Presidentti Niinistö ja YK:n pääsihteeri António Guterres tapasivat jo sunnuntaina ja keskustelivat aseriisunnasta sekä ilmastonmuutoksesta.

Niinistö puhui myös Guterresin isännöimässä ilmastohuippukokouksessa. Kokouksen tavoitteena on nopeuttaa ja tehostaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa. Kokouksessa pääsivät ääneen vain maat, joilla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet.

– Suomen nykyiset kansalliset ilmastotavoitteet ovat maailman kunnianhimoisimpia. Hallituksemme on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Pian sen jälkeen aiomme ensimmäisenä teollisena taloutena muuttua hiilinegatiiviseksi, Niinistö vakuutti.

Presidentti Niinistö myös totesi, että nuoren sukupolven esittämät vaatimukset ovat yksiselitteisiä ja oli ensiarvoisen tärkeää, että tilaisuus kuulla heidän ääntään järjestyi huippukokouksessa.

– Jos me epäonnistumme, heidän tulevaisuutensa on vaakalaudalla.

Presidentti Niinistö tapasi YK:n pääsihteeri António Guterresin ennen huippukokouksia.
Presidentti Niinistö tapasi YK:n pääsihteeri António Guterresin ennen huippukokouksia. (Kuva UN Photo/ Ariana Lindquist)

Ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg läksyttikin omassa puheessaan päättäjiä nuorten pettämisestä.

– Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne, Thunberg syytti.

– Nuoret alkavat ymmärtää teidän petoksenne. Jos päätätte pettää meidät, emme koskaan anna teille sitä anteeksi.

Ennakko-odotuksista poiketen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli yleisössä kuuntelemassa hetken puheita. Presidentti Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron myös yleiskokouksessa. Sen lisäksi presidentti Niinistö osallistuu muun muassa YK:n pääsihteerin lounaalle ja presidentti Trumpin isännöimälle vastaanotolle.

Keskiviikkona Niinistö osallistuu YK:n kestävän kehityksen huippukokoukseen ja toimii puheenjohtajana sen toimenpiteitä käsittelevässä keskustelussa. Niinistön ohjelmassa on avajaisviikon aikana lisäksi useita kahdenvälisiä tapaamisia esimerkiksi YK:n pääsihteerin, YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtajan sekä Georgian, Puolan ja Kazakstanin presidenttien kanssa.

Presidentti Niinistö toimii YK:n yleiskokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Valtuuskuntaan kuuluvat myös ulkoministeri Pekka Haavisto, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Lue myös: Antti Rinne ja Emmanuel Macron vakuuttavat – ”Ilmastopolitiikassa EU:n on otettava globaali johtajuus”

Kommentoi Facebookissa