Ilmastonmuutos heilauttaa petojen ja saaliiden suhteita – uusia lajeja leviää pohjoiseen

Nykytiede on osoittanut, että ilmastonmuutos muuttaa lajien levinneisyyttä maapallolla.

Nykytiede on osoittanut, että ilmastonmuutos muuttaa lajien levinneisyyttä maapallolla. (Kuva Fotolia)

Mitä korkeampi lämpötila on, sitä todennäköisemmin kasvinsyöjä päätyy pedon saaliiksi.

ILMASTONMUUTOS Mikä pitää maailman vihreänä? Ainakin yksi osasyy löytyy siitä, että pedot vähentävät kasvien kulutusta käyttämällä ravinnokseen kasvinsyöjiä. Uusi tutkimus osoittaa, että ilmastonmuutos voi järkyttää nykyistä petojen ja saaliiden välistä tasapainoa.

Nykytiede on kiistatta osoittanut, että ilmastonmuutos muuttaa lajien levinneisyyttä. Uusia lajeja leviää pohjoiseen, ja lähempänä merenpintaa esiintyneet lajit kipuavat ylemmäs vuorten rinteillä.

– Aiemmassa tutkimuksessa osoitimme, että saalistuspaine eli petoeläinten syömien saaliseläinten osuus vaihtelee eri puolilla maailmaa, kertoo suomalais-ruotsalainen professori Tomas Roslin, joka johti maailmanlaajuisen tutkimusaineiston analysointia.

Napojen lähellä kasvinsyöjäeliön todennäköisyys tulla syödyksi on vain murto-osa siitä, mitä se on päiväntasaajalla.

– Uuden tutkimuksemme mukaan syy tähän vaihteluun löytyy ilmastollisista tekijöistä, Roslin sanoo.

Tutkijat havaitsivat, että lämpötila ja ilmaston vakaus selittävät saalistuspaineen muutokset paremmin kuin leveyspiiri tai korkeus merenpinnasta sellaisenaan. Mitä korkeampi lämpötila on ja mitä vakaampana ilmasto pysyy, sitä todennäköisemmin kasvinsyöjä päätyy pedon saaliiksi.

– Tärkein seuraus tästä on se, että jos kerran nykyilmasto muotoilee nykyistä saalistuspainetta, muutos ilmastossa johtanee muutokseen saalistuspaineessa.

Lähitulevaisuudelle ennustettu epävakaa ilmasto saattaa siis johtaa saalistuspaineen yleiseen vähenemiseen.

– Ilmastonmuutos kuvastuu siten lajien levinneisyyden lisäksi myös lajien välisiin vuorovaikutuksiin, Tomas Roslin sanoo.

Lue myös: Saamelaiset ovat paremmassa kunnossa kuin valtaväestö – muutokset tuovat kuitenkin uhkia

Kommentoi Facebookissa