Ilveskanta on hienoisessa kasvussa – Suomessa on reilu 2000 yli vuoden ikäistä tupsukorvaa

Kaikki ilveshavainnot pitivät sisällään yhteensä noin 2 800 ilvespentueiden näkö- ja jälkihavaintoa.

Kaikki ilveshavainnot pitivät sisällään yhteensä noin 2 800 ilvespentueiden näkö- ja jälkihavaintoa. (Kuva Fotolia)

Lukema ei sisällä arviota touko-kesäkuussa 2020 syntyneistä pennuista epävarmuuksien johdosta.

ILVES Luonnonvarakeskuksen uusimman kanta-arvion mukaan ilveskanta on kasvanut 11 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Vuodesta 2014 alkanut ilvesten määrän lasku näyttäisi pysähtyneen ja kääntyneen loivaan nousuun.

Ennen metsästyskautta 2020/2021 Suomessa arvioidaan olevan 2 065–2 170 yli vuoden ikäistä ilvestä. Eniten ilveskanta on kasvanut kahdella Suomen riistakeskuksen alueista: Kainuun Poronhoitoalueen ulkopuolisessa osassa ja Pohjois-Karjalassa. Muualla ilvesten määrä on pääosin edellisen vuoden tasolla.

– Kaikki ilveshavainnot pitivät sisällään yhteensä noin 2 800 ilvespentueiden näkö- ja jälkihavaintoa, mikä on saman verran kuin vastaavana aikajaksona kaudella 2018–2019, kertoo tutkimuspäällikkö Katja Holmala Lukesta.

Kanta-arvio pohjautuu petoyhdyshenkilöiden 1.9.2019–29.2.2020 väliseltä ajalta tallentamien pentuehavaintojen ja lumijälkilaskentojen pohjalta tehtyyn arvioon erillisten pentueiden määrästä sekä tutkimustietoon ilveksen biologiasta.

Arviossa ei ole mukana Ahvenanmaan pentuehavaintoja. Se ei myöskään sisällä arviota touko-kesäkuussa 2020 syntyneistä pennuista arviointiin liittyvien epävarmuuksien takia.

Lue myös: Varsa ja kuusi hevosta vapaana ja vauhkoina – asiantuntija epäilee petoeläimen käyneen kimppuun

Kommentoi Facebookissa