Inarijärvi on ykköspaikan paratiisi kansainvälisille turisteille – mutta entä kun turistit tulevat

Amerikkalainen tv-jätti CNN listasi taannoin eurooppalaiset matkailukohteet, syrjäinen ja idyllinen Inarijärvi luonnehdittiin paratiisiksi.

Amerikkalainen tv-jätti CNN listasi taannoin eurooppalaiset matkailukohteet, syrjäinen ja idyllinen Inarijärvi luonnehdittiin paratiisiksi. (Kuva AOP)

Nanguniemeen suunniteltua luontomatkailukohdetta kannatetaan ja vastustetaan samoilla argumenteilla.

KOLUMNI Kansainvälisesti menestynyt valkokangastähti Jasper Pääkkönen suunnittelee Inarin kunnan Nanguniemeen luontomatkailukohdetta.  Pääkkönen ja suomalainen kiinteistöalan sijoitusyhtiö Korpi Capital ovat solmineet Metsähallituksen kanssa esisopimuksen.

Tavoite on rakentaa Ivalon keskustasta hieman yli kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalle Nanguniemestä vuokratulle alueelle kansainvälisen luokan luontomatkailukohde, jossa panostetaan Inarijärven luontoon, suomalaiseen saunaan sekä arkkitehtuuriin. Näin näyttelijä hankkeen tiedotteessa:

”Olen vuosia haaveillut Lapin matkailun kehittämisestä, nimenomaan poikkeukselliset laatustandardit omaavan hankkeen kautta. Lapin matkailun tulee rakentua vastuullisuuden, luontoarvojen ja kestävyyden varaan. Lappiin saapuva maksukykyinen matkailija hakee reissultaan etenkin hiljaisuuden ja luonnon rauhaan liittyviä elämyksiä.”

Jasper Pääkkönen on tunnettu näyttelijäntyönsä lisäksi luonnonsuojelun hyväksi tekemistään hankkeista. Inarilainen-lehden pienessä gallupissa hankkeeseen suhtaudutaankin pääosin varovaisen positiivisesti, juuri luontoarvojen kunnioittamisen johdosta. Nanguniemessä on muun muassa venesatama, joten luontomatkailukohteen kehittäminen sinne on loogista.

Osa inarilaisista kuitenkin kritisoi matkailuhanketta samoilla argumenteilla. Muutama vuosi sitten Metsähallitus, Nanguniemen alueen omistaja, kauppasi Inarin kunnalle aluetta pilkkahintaan, mutta kunta kieltäytyi ostamasta. Perusteluna oli se, että uudet matkailukohteet tulisi sijoittaa jo olemassa oleviin matkailutaajamiin.

Erämaahan pitäisi rakentaa toimiva infrastruktuuri sähköineen, jätehuoltoineen ja -vesineen. Vanha venesatama pitäisi purkaa ja ruopata, samalla pelätään inarilaisten kotitarvekalastajien häätämistä veneineen laitureista. Paikallinen ammattikalastaja Matti Ropponen sanookin lehdessä, että paikka turistikohteelle on väärä.

”Voi olla, että jos satama ei kokonaan lähde siitä pois, niin sitten hinnat nousevat, eikä tavallisella kansalla ole enää varaa pitää siellä venettä.”

Samassa lehdessä Inarin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari toteaa hankkeen herättävän ihastusta ja samoilla kannoilla on kunnanjohtaja Toni K. Laine sekä merkittävä osa kunnanvaltuuston jäsenistä. Heidän mielestään Pääkkösen ja Korpi Capitalin suunnittelema luontomatkailukohde tuo kuntaan työpaikkoja, verotuloja ja virkistää alueen elinkeinoelämää.

Paikkakuntalaisten kuppilakeskusteluissa kysellään myös löytyykö hankkeeseen riittävästi rahaa. Huoli on turha, sijoitusyhtiön varojen lisänä näyttelijäkalastaja omistaa Maltalla pelifirmaa, josta on irronnut yhtiön osinkoina riittävästi rahaa. Helsingissä sijaitseva saunayrityskin menestyy.

Kun Lappiin saapuva maksukykyinen turisti etsii hiljaisuuden ja luonnonrauhan tarjoamia elämyksiä, nämä kriteerit luontomatkailukohde Inarijärven Nanguniemi täyttää täydellisesti. Onko se sitä enää sitten, kun turistit valloittavat erämaajärven rannat.

Amerikkalainen tv-jätti CNN listasi taannoin eurooppalaiset matkailukohteet, ykköspaikan sai ympärivuotinen paratiisi Inarijärvi. Ansaitusti.

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Jasper Pääkkösen lohikeitto auttaa myös luontoa – yli 30 000 euron lahjoitus WWF:lle

Kommentoi Facebookissa