Influenssarokotteiden jakelu on parhaillaan käynnissä – molemmat A-virukset on vaihdettu suosituksen perusteella

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. (Kuva Fotolia)

Viime talven influenssakausi oli edellisiä kausia lievempi ja rokotusten kattavuus parempi.

TERVEYS Influenssakausi 2018–2019 oli lievempi kuin edelliset kaudet. Kauden aikana Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähinnä influenssa A -löydöksiä. Epidemian alussa valtaviruksina olivat A(H1N1)pdm09-virukset ja loppuvaiheessa A(H3N2)-virukset.

Influenssakauden huippuviikot osuivat tammikuun lopulta maaliskuun puoliväliin, jolloin influenssa A -infektioita raportoitiin 1 000–1 600 viikossa. Perusterveydenhuollon yksiköissä influenssakäyntien määrä ylitti epidemiakynnyksen rajan tammikuun alussa, ja se oli koholla huhtikuun puoliväliin saakka. Korkean epidemiakynnyksen rajaa ei kuitenkaan ylitetty missään vaiheessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että kauden aikana ei havaittu ylikuolleisuutta kuten kahtena edellisenä kautena. Vakavien hengitystieinfektioiden seurannassa vain hieman yli puolet potilaista oli yli 65-vuotiaita. Tehohoitoa vaatineista influenssapotilaista lähes 70 prosentilla taudin aiheutti influenssa A(H1N1)pdm09-virus.

Influenssarokotusten kattavuus oli parempi kuin edellisellä kaudella. Pikkulasten, eli 6 kuukauden ikäisistä kaksivuotiaisiin, rokotekattavuus oli 43 prosenttia. Viime kaudella myös 3–6-vuotiaat saivat ensi kertaa maksuttoman influenssarokotteen. Heistä 29 prosenttia otti rokotteen. Jo 65 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus oli noin 50 prosenttia ja erikoissairaanhoidon terveydenhuollon henkilöstön rokotuskattavuus 90 prosenttia.

Influenssarokotteen suojateho oli kuudesta kuukaudesta kuuden vuoden ikäisiin lapsiin kohtuullisen hyvä, 45 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että rokotetuilla lapsilla oli suhteutettuna lähes puolet vähemmän laboratoriovarmistettua influenssaa rokottamattomiin lapsiin verrattuna. Puolestaan 65 vuotta täyttäneillä rokotteen suojateho oli 20 prosenttia.

WHO antoi maaliskuussa suosituksensa kauden 2019–2020 influenssarokotteesta. Suosituksen perusteella tulevan kauden rokotteeseen on vaihdettu molemmat influenssa A-virukset. Molemmat influenssa B-virukset ovat samat kuin viime kauden rokotteessa.

Rokotteiden jakelu on paraikaa käynnissä. Suurin osa kunnista aloittaa influenssarokotukset marraskuun lopulla tai joulukuun alussa.

Lue myös: Iskikö flunssa vai influenssa? – Ja kuinka yskitään oikein

Kommentoi Facebookissa