Irakilaismies oli ollut jo 22 vuotta Suomen kansalaisena – haki turvapaikkaa ja sai tukia yli 5000 euroa

Mies sai Suomen kansalaisuuden joulukuussa 1993, mutta haki turvapaikkaa Kotkasta heinäkuussa 2016.

Mies sai Suomen kansalaisuuden joulukuussa 1993, mutta haki turvapaikkaa Kotkasta heinäkuussa 2016. (Kuva Tatu Kosonen)

Kolmekymmentä vuotta Suomessa asunutta miestä epäillään rekisterimerkintärikoksesta, väärennyksestä ja petoksesta.

RIKOS Rajavartiolaitos epäilee 22 vuotta Suomen kansalaisena ollutta ja noin 30 vuotta Suomessa asunutta irakilaistaustaista miestä rekisterimerkintärikoksesta, väärennyksestä ja petoksesta. Mies sai Suomen kansalaisuuden joulukuussa 1993, mutta haki turvapaikkaa Kotkasta heinäkuussa 2016.

Rikosepäily paljastui, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö viime vuoden syksyllä selvitteli laittomasti Suomeen saapuneeksi ilmoittaneiden henkilöiden todellista maahantuloreittiä ja maahantulotapaa.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa epäillään, että mies esitti vääriä henkilöllisyyttään osoittavia asiakirjoja poliisille hakiessaan turvapaikkaa. Mies kertoi turvapaikkaa hakiessaan saapuneensa Irakista Turkin kautta Venäjälle, josta edelleen Suomeen.

Salaten oikean henkilöllisyytensä ja Suomen kansalaisuuden, sekä antamalla väärän tiedon henkilöllisyydestään, miehen voidaan epäillä syyllistyneen rekisterimerkintärikokseen, koska viranomaisten ylläpitämiin rekistereihin on kirjattu väärää miehen henkilöllisyyttä osoittavaa tietoa.

Miestä epäillään myös petoksesta, koska nosti väärillä henkilötiedoilla turvapaikanhakijoille kuuluvaa vastaanottorahaa yhden vuoden ja viiden kuukauden ajan perusteettomasti yhteensä yli 5 200 euroa.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa mies kertoi hakeneensa turvapaikkaa taloudellisen syyn vuoksi sekä myönsi hankkineensa itse väärät asiakirjat. Asian esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Kommentoi Facebookissa