Iran teki ohjusiskun amerikkalaisten tukikohtiin Irakissa – ”Suomalaiset rauhanturvaajat kunnossa”

Maailmalla odotetaan, aikooko Donald Trump vastata iranilaisten ohjusiskuun ja laajeneeko konflikti sodaksi. (

Maailmalla odotetaan, aikooko Donald Trump vastata iranilaisten ohjusiskuun ja laajeneeko konflikti sodaksi. (Kuva AOP)

Teheranista lähteneen ukrainalaisen lentokoneen putoaminen vaati suuren määrän kuolonuhreja.

OHJUSISKU Iranin vallankumouskaarti on yöllä ampunut parikymmentä ohjusta amerikkalaisten käyttämiin tukikohtiin Irakissa. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on vahvistanut iskut.

Iranin valtiollisen television mukaan ballistisessa ohjusiskussa olisi kuollut jopa 80 ”amerikkalaista terroristia”, mutta presidentti Donald Trump puolestaan twiittasi, että iskuista ei aiheutunut kuolonuhreja.

“All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far!”

Ohjukset laukaistiin Iranista ja ne oli kohdistettu Ain al-Asadin ja Erbilin sotilastukikohtiin. Tukikohtiin on sijoitettu Yhdysvaltojen sotilaiden lisäksi sen liittoumassa palvelevia sotilaita.

Suomen 78 hengen vahvuisista joukoista kaikki eivät olleet alueella, suomalaiset on sijoitettu Kurdistanin autonomisen alueen pääkaupungissa Erbilissä sijaitsevaan tukikohtaan. Puolustusvoimien mukaan suomalaiset eivät loukkaantuneet iskuissa, ilmoitetaan Twitterissä.

”Irakissa tapahtuneisiin iskuihin liittyen: suomalaiset rauhanturvaajat on tavoitettu ja kunnossa. Maavoimat seuraa tilannetta. #kriha #maavoimat #oir”

Amerikkalaiset olivat saaneet tiedon iskusta ja sotilaat olivat ehtineet suojautua bunkkereihin, CNN:n mukaan iskut osuivat asumattomalle alueelle. Australia, Kanada, Tanska, Norja ja Uusi-Seelanti ovat myös kertoneet, ettei heidän joukoissaan ole kuolonuhreja. Eri uutistoimistojen mukaan mahdollisesti irakilaisia olisi kuitenkin menehtynyt.

Ohjusisku oli kosto Yhdysvaltain lennokki-iskussa surmaaman iranilaiskenraali Qassim Suleimanin kuolemasta. Suleimani oli määrä haudata tiistaina kotikaupunkinsa Kermanin marttyyrien hautausmaalle mutta hautajaisia on siirretty. Väentungoksessa on noin 50 ihmistä tallautunut kuoliaaksi ja lähes 200 loukkaantunut.

Valkoinen talo kertoo Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin, ulkoministeri Mike Pompeon ja puolustusministeri Mark Esperin seuraavan tilannetta tarkasti. Yhdysvallat ei ole toistaiseksi ilmoittanut vastatoimia iranilaisten aloittamalle ”raivoisalle kostolle”.

Iranissa koettiin kuitenkin jo suuri määrä kuolonuhreja vaatinut onnettomuus, kun ukrainalainen lentokone putosi matkassaan noin 170 ihmistä. Kone putosi ilmeisesti teknisten ongelmien johdosta noustuaan Teheranissa sijaitsevalta lentokentältä. Uutistoimistojen mukaan kukaan ei selvinnyt turmasta hengissä.

Lue myös: Presidentti Trumpin määräämä isku Bagdadissa surmasi Iranin sotilasjohtajan – ”Vastuussa satojen kuolemasta”

Kommentoi Facebookissa