Isis-perheiden lapset vaaditaan tuomaan al-Holin leiriltä Suomeen heti – ”Hallituksen pitäisi nyt tehdä kaikkensa”

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. (Kuvituskuva AOP)

Pelastakaa Lapset haluaa, että ulkomaalaiset lapset kotiutetaan koronaviruksen levitessä maailmalla.

AL-HOL Pelastakaa Lapset vaatii ulkomaisten lasten pikaista evakuointia Syyrian al-Holin leiriltä, sillä mahdollista koronavirusepidemiaa ei pystyttäisi leirillä hallitsemaan.

Hallitukset evakuoivat nyt kansalaisiaan maailmalta koronaviruspandemian takia. Järjestön mukaan Suomen on syytä vauhdittaa aiemmin lasten kotiuttamisesta tehdyn linjauksen toimeenpanoa.

Yli vuosi sitten leirin asukasmäärä kasvoi moninkertaiseksi Isisin vastaisten taisteluiden seurauksena. Kapasiteetti on ylikuormittunut erityisesti leirin lisäosassa, jossa elää Isis-yhteyksistä epäiltyjä ulkomaalaisia perheitä.

Al-Holin leirillä elää yli 65 000 ihmistä ja myös arviolta kymmenen suomalaisnaista sekä heidän noin 30 lastaan. Kaksi suomalaista lasta kotiutettiin joulukuussa 2019.

– Leirin suljetussa osassa olevat lapset ovat haavoittuvampia, sillä he saavat vähemmän apua ja tukea. Vaadimme kaikkia maita kotiuttamaan turvallisesti ulkomaalaiset lapset ja heidän perheensä kansainvälisten velvoitteidensa mukaisesti, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush.

Koillis-Syyriassa tehdään tällä hetkellä hyvin vähän koronavirustestejä. Syyriassa on maan terveysministeriön mukaan havaittu yhteensä 47 koronavirustartuntaa. Taudista on toipunut 29 henkilöä ja kuolleita on kolme. YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA:n mukaan luvuissa ei huomioida alueita, jotka eivät ole hallituksen valvonnassa. Koko maata kattavat luvut voivat täten olla korkeammat.

– Suomi teki viime vuoden lopussa oikean linjauksen kotiuttaa suomalaiset lapset Syyriasta. Kahta välittömästi joulukuussa kotiutettua lasta lukuun ottamatta päätöksen toimeenpano ei kuitenkaan ole edennyt. Hallituksen pitäisi nyt tehdä kaikkensa, jotta suomalaiset lapset saadaan kotiutettua nopeasti, sanoo Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

Turvaetäisyyksien noudattaminen tai eristäytyminen olisivat käytännössä mahdottomia toteuttaa, jos koronavirus alkaisi levitä. Myös hygieniasuositusten noudattaminen on äärimmäisen haastavaa, sillä alueella on pulaa vedestä ja sähköstä. Vedentoimituksessa on säännöllisiä katkoksia.

Al-Holin leirillä oli toukokuussa 2020 noin 25 000 Syyrian kansalaista, joista 17 000 lapsia, 30 000 Irakin kansalaista, joista lapsia oli 20 000, sekä 10 000 muuta ulkomaalaista, mukana 7 000 lasta.

Lue myös: Ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Hol-asiassa aloitetaan esitutkinta – ”Sellaista sanaa käytettiin kuin kosto”

Kommentoi Facebookissa