Isis-terroristit uhkaavat jo Suomea – ”älkää antako edes sauvakävelijän kävellä kotiinsa asti”

Isisin riveihin on lähtenyt Suomesta noin 80 henkilö, espoolainen "Abu Shuayb al-Somali" esiintyi terroristien propagandavideolla.

Isisin riveihin on lähtenyt Suomesta noin 80 henkilöä, espoolainen "Abu Shuayb as-Somali" esiintyi terroristien propagandavideolla. (Kuvakaappaus Youtube)

Suomenkielinen jihadistiblogi kannustaa tappamaan vääräuskoisia myös Suomessa.

TERRORISMI Terroristien ja jihadistien yhteyksistä Suomeen ovat tähän mennessä nousseet esiin Isisin riveihin lähteneet vierastaistelijat sekä heidän paluunsa Suomeen.

Joulukuussa 2014 Turussa asunut Awat Hamasalih karkotettiin Suojelupoliisin aloitteesta Britanniaan. Samana vuonna espoolainen Abu Shuayb as-Somali -nimen ottanut islamilaisterroristi esiintyi suomea puhuen Isisin propagandavideolla. Tiedossa on myös suomalaisen käännynnäisnaisen kirjoitus länsimaisille ihmisille.

Nyt terroriuhka on kasvanut edelleen, ja siitä kertovat The Ulkopolitist -verkkojulkaisussa Otso Iho ja Juha Saarinen. Otso Iho on maailmanlaajuiseen poliittiseen väkivaltaan ja terrorismiin erikoistunut analyytikko IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Centre -tutkimuslaitoksella Lontoossa. Juha Saarinen taas on jihadismiin sekä Lähi-idän turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut jatko-opiskelija King’s College Londonissa.

Iho ja Saarinen ovat seuranneet suomenkielistä blogia, joka on julkaissut käännöksiä Isisin materiaalista. Tämän vuoden alkuun mennessä artikkeleita ja puheita oli julkaistu viitisentoista kappaletta, blogi käytti jihadistien suosimaa Telegram-palvelua.

Tutkijoiden huomion herättivät käännösten poikkeuksellinen laatu.

– Siksi on todennäköistä, että käännösten tekijä tai tekijät ovat suomalaissyntyisiä tai he ovat muuttaneet Suomeen nuorina ja oppineet kielen. Lisäksi on todennäköistä, että he ovat korkeasti koulutettuja ja että he ovat käyneet koulunsa Suomessa, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa ilmennyt jihadistinen aktivismi on Ihon ja Saarisen mukaan ollut toistaiseksi väkivallatonta. Viimeaikaisten kirjoitusten sävy on kuitenkin uhkaava, vääräuskoisten kimppuun tulisi hyökätä:

”Tämä sisältää liikemiehen taksissa matkalla töihin, nuorison harrastamassa liikuntaa ja vanhan miehen jonottamassa ostaakseen voileivän.”

Tekstin mukaan kauhun kylväminen kaikkien vääräuskoisten sydämiin on muslimin velvollisuus.

”Siispä älkää antako edes sauvakävelijän kävellä kotiinsa asti.”

Suojelupoliisi on tietoinen kirjoituksista, mutta ei kommentoi niitä enempää. Suomessa on noin 350 henkilöä, joilla on terroristiyhteyksiä. Isisin riveihin on Suomesta lähtenyt vähintään 80 henkilöä – mukana myös suomalaisia – heistä on kuollut 20 henkeä.

Viimeksi viime joulukuussa Isisin läheiset tahot levittivät propagandakuvia, joissa näkyi joulupukki, luminen maisema, poro sekä palava vuosiluku. Iholla ja Saarisella on synkkä mutta realistinen tulevaisuudenkuva.

– Väkivallan ihannointiin perustuvan maailmankatsomuksen, tällaisen ajattelun hyväksyvien henkilöiden ja verkostojen sekä väkivaltaan kannustavan toiminnan yleistyminen ja kehittyminen johtavat – ennemmin tai myöhemmin – todellisiin väkivallantekoihin.

Isisin lipussa on ylhäällä teksti ”Ei ole muuta jumalaa kuin Allah”, joka on ensimmäinen lause islamin uskontunnustuksesta šahadasta, alhaalla puolestaan profeetta Muhammedin sinetti.
Isisin lipussa on ylhäällä teksti ”Ei ole muuta jumalaa kuin Allah”, joka on ensimmäinen lause islamin uskontunnustuksesta šahadasta, alhaalla puolestaan profeetta Muhammedin sinetti.

Kommentoi Facebookissa