Iso-Britannia tukee Suomea kaikin tarvittavin keinoin – ”Ystävyyssuhteet mitataan aina huonolla säällä”

Boris Johnson saapui Suomeen Ruotsista, jossa allekirjoitettiin Ison-Britannian ja Ruotsin välinen julkilausuma. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsonin.

TURVALLISUUS Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsonin Presidentinlinnassa. Niinistö ja Johnson keskustelivat Ukrainasta, Euroopan turvallisuustilanteesta sekä Suomen ja Ison-Britannian välisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Presidentti ja pääministeri toistivat vahvan tukensa Ukrainalle.

Niinistö kertoi Johnsonille Suomessa käynnissä olevasta turvallisuuspoliittisesta prosessista ja mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyvästä päätöksenteosta.

Pääministeri Johnson vakuutti Ison-Britannian seisovan vahvasti Naton avoimien ovien politiikan takana. Johnsonin mukaan Iso-Britannia tukee Suomea kaikin tarvittavin keinoin.

Presidentti Niinistö totesi tiedotustilaisuudessa, että Suomi ja Iso-Britannia ovat vahvoja turvallisuuskumppaneita ja läheisiä ystäviä. Niinistö viittasi lausumallaan vertauksella Britannian entiseen pääministeriin Winston Churchilliin.

– Ystävyyssuhteet mitataan aina huonolla säällä.

Presidentti toisti ajatuksen englanniksi myös Twitterissä.

”One always measures friendships by how they show up in bad weather.”

Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, kuinka Venäjä ja Vladimir Putin tulevat suhtautumaan Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

– Jos näin tulee käymään, minun vastaukseni olisi, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin.

Niinistö muistutti, että Venäjä oli valmis hyökkäämään naapurimaahansa.

Ison-Britannian tuki Suomelle vahvistettiin yhteisessä julkilausumassa, jonka presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson allekirjoittivat tapaamisen päätteeksi. Julkilausumassa Suomen ja Ison-Britannian todetaan pyrkivän tiivistämään turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään. Maat vahvistavat valmiutensa tukea toisiaan, jos kumpikaan joutuu katastrofin tai hyökkäyksen kohteeksi.

Pääministeri Johnson saapui Suomeen Ruotsista, jossa allekirjoitettiin Iso-Britannian ja Ruotsin välinen julkilausuma. Edellisen kerran presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson tapasivat JEF-maiden päämieskokouksen yhteydessä Lontoossa maaliskuussa 2022.

Lue myös: Presidentti Niinistö osallistui Lontoossa JEF-maiden kokoukseen – ”Meillä on täysi Britannian tuki puolellamme”

Kommentoi Facebookissa