Itsenäisyyspäivänä 13 ihmistä otettiin kiinni mielenosoituksiin liittyen – ”Meni suunnitelmien mukaisesti”

Presidenttipari median edessä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.

Presidenttipari median edessä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Perusteina olivat mielenilmausten häiritseminen sekä rikoksilta ja häiriöltä suojaaminen.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Poliisi turvasi itsenäisyyspäivän juhlintaa ja mielenilmauksia Helsingissä. Suurin osa suomalaisista seurasi television välityksessä Presidentinlinnan juhlia, joita isännöivät presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Linnan juhlien yhteydessä ei tapahtunut välikohtauksia ja päivä sujui odotusten mukaisesti. Poliisille oli tehty etukäteen ilmoitus kuudesta mielenosoituksesta tai kulkueesta.

– Itsenäisyyspäivä meni suunnitelmien mukaisesti. Yksittäisiä henkilöitä otettiin kiinni, kertoo ylikomisario Seppo Kujala, joka vastasi poliisin operaatiosta itsenäisyyspäivänä.

Poliisi otti mielenosoituksiin liittyen kiinni 13 henkilöä. Heistä kymmenen päästettiin illalla vapaaksi. Poliisi aloittaa esitutkinnan yhdestä epäillystä räjähderikoksesta ja kahdesta epäillystä pahoinpitelystä. Näistä rikoksista epäillyt henkilöt jäivät illalla poliisin haltuun.

Viisi ihmistä otettiin kiinni metrosta. Perusteena oli rikoksilta ja häiriöltä suojaaminen, koska heillä oli mukanaan mielenosoituksessa kiellettyjä esineitä kuten soihtuja. Kolme henkilöä otettiin kiinni, koska he häiritsivät Soldiers of Odin -mielenilmausta ja kolmessa tapauksessa kiinnioton perusteena oli se, että henkilöt häiritsivät 612-mielenilmausta. 612-kulkueesta otettiin kiinni kaksi ihmistä. Heistä toinen heitti paukkupommin väkijoukkoon ja toinen otettiin kiinni rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi.

Mielenilmaukset aiheuttivat poikkeuksia ja katkoksia liikenteeseen Helsingin keskustan alueella. Suurilta häiriöiltä vältyttiin.

Lue myös: Itsenäisyyspäivänä kulkueita ja mielenosoituksia Helsingissä – poliisi kielsi yhden kokoontumisen

Kommentoi Facebookissa