Itsenäisyyspäivänä kulkueita ja mielenosoituksia Helsingissä – poliisi kielsi yhden kokoontumisen

Poliisi huolehtii tapahtumissa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta.

Poliisi huolehtii tapahtumissa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. (Kuva Fotolia)

Itsenäisyyspäivä on Helsingin poliisin suurin vuosittainen operaatio – näin juhlallisuudet vaikuttavat liikenteeseen.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ Itsenäisyyspäivän viettoon liittyvät perinteiset juhlallisuudet ja muut tapahtumat aiheuttavat muutoksia julkisen liikenteen reitteihin sekä poikkeuksia yleiseen ajoneuvoliikenteeseen pääkaupungissa.

Liikennevaikutuksia on Helsingin keskustassa 6.12.2019 noin klo 12.00 ja 7.12.2019 noin kello 01.00 välisenä aikana. Poliisi suosittelee yksityisautoilun välttämistä keskusta-alueella erityisesti Töölössä kello 15–20.

Helsingin poliisi vastaa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien ja mielenosoitusten turvallisuusjärjestelyistä, eli ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Itsenäisyyspäivän turvallisuusjärjestelyt ovat Helsingin poliisin suurin vuosittainen operaatio, jota tukevat kaikki Suomen poliisiyksiköt ja useat yhteistyöviranomaiset.

Mielenosoituksia on ilmoitettu järjestettävän iltapäivästä lähtien. Seuraavat tiedossa olevat mielenosoituskulkueet aiheuttavat reiteillään katkoksia liikenteeseen:

Ylioppilaiden soihtukulkue lähtee liikkeelle Hietaniemestä kello 17 ja etenee reittiä Hietaniemenkatu–Arkadiankatu–Mannerheimintie–Pohjoisesplanadi–Mariankatu–Aleksanterinkatu­–Senaatintori. Kulkueen arvioidaan saapuvan Senaatintorille kello 18.

Helsinki ilman natseja -kulkue kokoontuu Narinkkatorille noin kello 16 ja etenee reittiä Narinkkatori–Arkadiankatu–Runeberginkatu–Taivallahdenaukio. Kulkue on liikkeellä noin kello 17.30–18.

612-kulkue kokoontuu Töölöntorille kello 18 ja etenee reittiä Töölöntori–Runeberginkatu–Pohjoinen rautatienkatu–Mechelininkatu. Kulkueen arvioidaan olevan liikkeellä kello 19–20.

Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi kokoontuu Museokadulle noin kello 15 ja etenee reittiä Museokatu–Runeberginkatu–Mäntymäen kenttä. Kulkue on liikkeellä näillä näkymin kello 16–16.30.

Soldiers of Odin -kulkue kokoontuu Kansalaistorille noin kello 16 ja etenee reittiä Töölönlahdenkatu–Museokatu–Töölönkatu–Dunckerinkatu–Hesperianpuisto. Kulkueen arvioidaan saapuvan Hesperianpuistoon noin kello 18.

Sen sijaan Helsingin poliisilaitos on päättänyt, että Kohti vapautta -kansanliikkeen ilmoittama kokoontuminen itsenäisyyspäivänä kielletään. Ilmoituksessa kerrottiin järjestettävästä mielenosoituskulkueesta, joka pidettäisiin 6.12.2019 klo 14.30–18.00 ja kulkue liikkuisi Narinkkatorilta Töölön kisahallin parkkipaikalle

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen epäillään jatkavan laitonta yhdistystoimintaa Kohti vapautta -liikkeenä. Korkein oikeus määräsi maaliskuussa rekisteröimättömän yhdistyksen väliaikaiseen toimintakieltoon. Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja Kohti vapautta -liikkeen toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet. Lisäksi liikkeillä on yhteinen visuaalinen ilme, sama aatepohja ja tavoitteet, joita ajetaan samoilla iskulauseilla.

Poliisi huolehtii tapahtumissa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Kokoontumislaki takaa jokaiselle kokoontumisvapauden, eli oikeuden järjestää mielenosoituksia. Jokainen saa myös toteuttaa muita hänelle kuuluvia perusoikeuksia, kuten käyttää sananvapauttaan. Samalla ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti rajoittaa muiden ihmisten vastaavia oikeuksia. Poliisin tehtävänä on huolehtia siitä, että tämä tasapaino säilyy.

Mielenosoitukset Helsingissä sujuvat yleensä sovittujen pelisääntöjen mukaan. Jos mielenosoitus vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä, voi poliisi puuttua tilaisuuden kulkuun. Mielenosoitus voidaan keskeyttää, jos siinä toimitaan olennaisesti lain vastaisesti.

Itsenäisyyspäivänä ilmailua rajoitetaan Helsingin keskustassa kello 10–23. Rajoitus koskee sekä miehitettyä että miehittämätöntä ilmailua kutern dronet.

Lue myös: Sisäministeri Maria Ohisalo on tyytyväinen selvitykseen – ”Poliisilla olisi ollut perusteet keskeyttää mielenosoitus”

Kommentoi Facebookissa