Varaa aikaa, vältä kiire – näin pysyt pystyssä talven liukkailla keleillä

Pelkästään talviliukastumisten aiheuttamien tapaturmien vuodeosastohoito maksaa keskimäärin noin 18 miljoonaa euroa vuodessa.

Pelkästään talviliukastumisten aiheuttamien tapaturmien vuodeosastohoito maksaa keskimäärin noin 18 miljoonaa euroa vuodessa. (Kuva Fotolia)

Noin 4 600 potilasta on vuosittain vuodeosastohoidossa talviliukastumisen aiheuttaman tapaturman takia.

TERVEYS Liukkaat kelit voivat yllättää jalankulkijan etenkin alkutalvella, kun jäätyviin tienpintoihin ei ole vielä ehtinyt tottua. Pysy pystyssä -kampanja herättelee suomalaisia huomioimaan liukastuvat kelit – kiireen välttäminen on isossa roolissa pystyssä pysymisessä. Liukastumistapaturmista aiheutuu vuosittain paljon harmia ja kustannuksia niin yksilöille, työpaikoille kuin yhteiskunnallekin.

Alkutalvella kannattaa herätellä itsensä havainnoimaan liukkaita tienpintoja, sillä niihin ei välttämättä ole ehtinyt vielä tottua. Kävellessä kannattaakin pitää keskittyminen itse asiassa ja välttää kiirettä, sillä se altistaa liukastumiselle.

– Joulukiireissäkin kannattaa mieluummin katsoa katua kuin katua. Tavallinen tilanne voi olla esimerkiksi se, että yrittää kipittää viime hetkillä bussiin, jolloin helposti unohtaa varoa mahdollista liukkautta – vaikka sen olisikin vielä hetkeä aiemmin tiedostanut. Joulu ja seuraava bussi kyllä tulevat ilman kiirehtimistäkin, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Työikäisille sattuu runsaasti liukastumistapaturmia, myös autoilijoille. Riskipaikkoja ovat silloin esimerkiksi oma piha tai työpaikan parkkipaikka. Lääkkeeksi kiireen ja sitä kautta myös liukastumisten välttämiseksi kelpaa parhaiten vanha tuttu: ennakointi eli esimerkiksi riittävän ajan varaaminen matkoihin. Yksinkertainen keino on lähteä kotoa vaikkapa viisi minuuttia totuttua aiemmin.

– Kukaan ei varmasti suunnittele kaatuvansa, joten liukkaisiin varautuminen kannattaa – se ei ole ikä- vaan olosuhdekysymys. Ikääntyneillä kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä vain vakavampia kuin nuoremmilla. Kiireen välttämisen ja kävelyyn keskittymisen lisäksi liukuesteet tai pitäväpohjaiset kengät ovat helppo tapa ehkäistä liukastumisia. Kannattaa myös seurata jalankulkusäätä, muistuttaa Loikkanen.

Liukastumistapaturmat aiheuttavat paljon kustannuksia yhteiskunnalle. Pelkästään talviliukastumisten aiheuttamien tapaturmien vuodeosastohoito maksaa keskimäärin noin 18 miljoonaa euroa vuodessa.

Noin 4 600 potilasta on vuosittain vuodeosastohoidossa talviliukastumisen aiheuttaman tapaturman takia. THL:n arvion mukaan lisäksi noin 11 000 potilasta on vuosittain avohoidossa talviliukastumisen takia.

– Sairaanhoidon lisäksi kustannuksia syntyy tietysti myös työpaikoille, sillä usein tapaturmaan liittyy myös poissaolo töistä. Eikä pidä myöskään unohtaa särkyä, mielipahaa tai muita haasteita, joita liukastumistapaturman uhrit kokevat arjessaan. Liukastumisen seuraukset voivat hankaloittaa arjen pyörittämistä todella paljon niin kotona kuin työpaikallakin, huomauttaa THL:n erikoistutkija Persephone Doupi.

Lue myös: Kaatumistapaturma voi tappaa – kaatumisissa ja matalalta putoamisissa kuolee vuosittain 1200 yli 60-vuotiasta

Näin varaudut liukkaisiin ja pysyt pystyssä

Kiinnitä huomio kenkien valintaan – pitävissä kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.

Keskity kävelemiseen. Jos huomio on askelluksen sijasta esimerkiksi kännykässä, voi liukkaus yllättää pahastikin.

Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.

Käytä liukuesteitä liukkailla – kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.

Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta – tai hiekoita piha tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan itse. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.

Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.

Tiedosta erityisesti näin pikkujouluaikaan, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Kommentoi Facebookissa