Juhlat tulossa – paljonko kalaa pitäisi varata ruokailijaa kohden?

Siianmäti sopii myös erittäin hyvin siikatartarin lisukkeeksi.

Siianmäti sopii myös erittäin hyvin siikatartarin lisukkeeksi. (Kuva Pro Kala)

Pienissä kaloissa voi määrää suunnitella myös kappaleiden mukaan.

RUOKA Onko suunnitelmissasi juhlallinen kala-ateria, noutopöytä pikkujouluihin tai vaikkapa osallistuminen #itämeridinner-kampanjaan?

Kalasta saa näyttävän pääruoan tai vaihtoehtoja alkupaloille. Moni voi kuitenkin pohtia, paljonko kalaa pitäisi varata ruokailijaa kohden. Ruokaa ei kannata ostaa aivan summamutikassa: kukaan ei nauti siitä, jos ruoka loppuu kesken, ja toisaalta ruokahävikkiä vähentääkseen ei kannata hankkia varmuuden vuoksi turhan suuria määriä syötävää.

Tarvittava kalan määrä riippuu muutamasta asiasta. Jos on tarkoituksena tarjoilla ainoastaan pääruoka, kannattaa annoskoon olla isompi, kuin jos samalla syödään myös alku- ja jälkiruoka. Kalan määrään vaikuttaa myös se, missä muodossa kalansa ostaa: valmista fileetä ei tarvita yhtä paljon kuin kokonaista kalaa, jonka painosta osa häviää fileoidessa. Noutopöydästä syödään usein montaa sorttia ruokaa, joten kalaa ei tarvita aivan täyttä annosta jokaiselle.

Perkaamatonta kalaa kannattaa pääruokaa varten varata noin 250 grammaa annosta kohden. Perattua kalaa, jossa on nahka ja ruodot jäljellä, tarvitaan noin 150–200 grammaa. Valmista fileetä voi annokseen laittaa 100–150 grammaa.

Pienissä kaloissa voi määrää suunnitella myös kappaleiden mukaan: silakoita perattuna tai fileinä voi varata kuudesta kahdeksaan kappaletta ruokailijaa kohden.

Noutopöytään katettavaa graavi- tai kylmäsavukalaa, kuten lohta tai siikaa, voi varata 30–80 grammaa henkeä kohden: jos vaihtoehtoja on useita, vähempi riittää, jos kala on pääosassa, sitä syödään enemmän.

Kokonaisuutta ajatellen yhteen pääruoka-annokseen tulee yleensä noin 400 grammaa ruokaa sisältäen pääraaka-aineen lisukkeineen.

Tässä Pro Kalan reseptit alku- ja pääruoalle sekä vinkki noutopöydästä ylijääneen savukalan hyödyntämiseen!

Siikatartar 4 annosta

400 g graavisiikaa

tuoretta tilliä

kevätsipulia

1 rkl karkeaa Dijon-sinappia

0,5 dl rypsiöljyä

2 rkl valkoviiniä

1 rkl vaaleaa balsamicoa tai valkoviinietikkaa

puolikkaan sitruunan mehu

1 tl juoksevaa hunajaa (tai ripaus sokeria)

Leikkaa graavisiika nahattomaksi fileeksi ja edelleen pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli ja kevätsipuli ja lisää yrtit siikakuutioiden joukkoon. Valmista maustekastike sekoittamalla loput ainekset keskenään. Kaada maustekastike siikakuutioiden päälle ja anna maustua muutama tunti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Tarjoile siikatartar paahdetun mallasleivän, keitetyn kananmunan ja punasipulin kera. Siianmäti sopii myös erittäin hyvin siikatartarin lisukkeeksi.

Samassa uunissa voit tehdä lahnan lisäkkeeksi lohkoperunat.
Samassa uunissa voit tehdä lahnan lisäkkeeksi vaihtoehtoisesti myös lohkoperunat. (Kuva Pro Kala)

Hedelmäinen uunilahna 6 annosta

1 (n. 1,5 kg) lahna

1 pieni omena

1 pieni sipuli

(0,5 dl ruohosipulisilppua)

6 kuivattua luumua

6 kuivattua aprikoosia

1 tl suolaa

0,25 tl jauhettua valkopippuria

2–3 rkl juoksevaa margariinia

2–3 rkl korppujauhoja

0,5 tl suolaa

Pyydä kauppiasta suomustamaan lahna. Jos et saa valmiiksi suomustettua kalaa, aseta kala isoon muovipussiin. Työnnä kätesi suomustinraudan kanssa pussiin ja suomusta lahna muovipussin suojissa niin vältyt keittiön puhdistukselta. Huuhtaise kala nopeasti ja laita leivinpaperoidulle pellille.

Kuori omena ja sipuli ja leikkaa ne viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon (ruohosipulisilppu) kuivatut hedelmät sekä suola ja pippuri. Täytä lahnan vatsaontelo seoksella. Sivele lahnan pinta juoksevalla margariinilla ja siivilöi päälle korppujauhoja. Ripottele lopuksi pinnalle vielä suolaa. Kypsennä uunissa ensin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Pienennä sitten lämpö 175:een ja jatka kypsennystä 40-50 minuuttia.

Samassa uunissa voit tehdä lahnan lisäkkeeksi vaihtoehtoisesti myös lohkoperunat. Ne kypsyvät 30 minuutissa. Jos kaipaat kastiketta, voit maustaa kermaviilin yrttisilpulla, sinapilla ja sitruunamehulla.

Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi.
Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. (Kuva Pro Kala)

Kylmäsavukirjolohipasta 4 annosta

150–200 g kylmäsavukirjolohta

1 keltasipuli tai 2–3 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

1–2 rkl öljyä

1 dl hienonnettua persiljaa

1/2–1 avokado

1–2 rkl sitruunamehua

2–3 tomaattia

mustapippuria myllystä

noin 400 g spagettia tai muuta pastaa

Suikaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä vähän keitinlientä.

Leikkaa sillä aikaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi tai paloiksi. Kuutioi tomaatit. Halkaise kypsä avokado ja kuori se. Poista siemen ja kuutioi hedelmäliha. Pirskota päälle sitruunamehua.

Lisää kalasuikaleet ja persilja kuullotettujen sipulien joukkoon ja lämmitä hetki. Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. Lisää joukkoon vähän pastan keitinlientä ja sitruunamehua kostukkeeksi. Ripottele sekaan avokado- ja tomaattikuutiot. Mausta mustapippurilla.

Kaada kastike valutetun pastan joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoa heti.

Lue myös: Ruokahävikki maukkaaseen hyötykäyttöön – itse tehty kalaliemi antaa resepteille upean ja syvän maun

Kommentoi Facebookissa