Ruokahävikki maukkaaseen hyötykäyttöön – itse tehty kalaliemi antaa resepteille upean ja syvän maun

Lisämakua liemeen tuovat kattilaan laitettavat kasvikset kuten sipuli ja purjo tai juurekset kuten palsternakka ja porkkana.

Lisämakua liemeen tuovat kattilaan laitettavat kasvikset kuten sipuli ja purjo tai juurekset kuten palsternakka ja porkkana. (Kuva Pro Kala)

Kalaliemen keittoon käyvät mitkä tahansa kalat ja niiden perkeet.

RUOKA Päätät herkutella, ja kaupan kalatiskiltä mukaasi lähtee kokonainen kala. Fileeraamisen jälkeen keittiön tasolle jäävät perkeet, jotka eivät sellaisinaan pannulle tai uuniin oikein sovi.

Kuulostaako tutulta? Jos olet aiemmin kipannut perkeet biojätteeseen, malta tovi. Niistä saa helposti keitettyä herkullista kalalientä.

Kalaliemen keittoon käyvät mitkä tahansa kalat ja niiden perkeet. Ennen kattilaan laittamista perkeet puhdistetaan: poista kidukset ja huuhtele nopeasti perkeet kylmän veden alla. Fileeraustähteitä voi pilkkoa pienemmäksi, jotta ne mahtuvat paremmin kattilaan.

Lisämakua liemeen tuovat kattilaan laitettavat kasvikset kuten sipuli ja purjo tai juurekset kuten palsternakka ja porkkana. Mausteiksi kannattaa valita tilliä, persiljaa, valko- tai maustepippuria ja laakerinlehtiä.

Laita liemiainekset kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Keitä lientä miedolla lämmöllä välillä hämmennellen puolisen tuntia. Kuori liemen pinnalle syntyvä vaahto pois.

Keittämisen jälkeen voit antaa liemen hetken jäähtyä ja siivilöidä sitten perkeet ja muut makuaineet pois. Liemi antaa maistuvan pohjan kalakeitoille ja kastikkeille. Voit käyttää lientä heti tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Itse tehty kalaliemi antaa näille Pro Kalan resepteille upean, syvän maun – mutta ne ovat herkullisia myös kaupan liemivalmisteiden kanssa!

Sekoita kuuman perunasoseen joukkoon keltuainen sekä voi ja pursota se kalavuoan reunoille esimerkiksi ruusukkeina.
Sekoita kuuman perunasoseen joukkoon keltuainen sekä voi ja pursota se kalavuoan reunoille esimerkiksi ruusukkeina. (Kuva Pro Kala)

Hieno kalagratiini

600 g kuhaa, siikaa tai muuta kalaa fileinä

100 g purjoa

0,5 tl rouhittua valko- tai mustapippuria

2 dl hyvää kalalientä

1 dl kuivaa valkoviiniä

1 rkl sitruunamehua

Kuorrutuskastike:

haudutusliemi (3 dl)

2 rkl vehnäjauhoja

1 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. yrtti)

150 g kuorittuja katkarapuja

1 tl kuivattua rakuunaa

Perunareunus:

4 dl perunasosetta

1 keltuainen

2 rkl voita tai margariinia

(ripaus muskottia)

Pinnalle:

juustoraastetta

Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Mausta kalafileet pippurilla. Jaa purjoviipaleet kalafileille ja taita fileet kahtia. Nosta voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kalaliemi ja viini. Peitä foliolla ja kypsennä noin 15 minuuttia 200 asteessa.

Kaada liemi vuoasta kattilaan. Sekoita kerma ja vehnäjauhot sekaisin ja kaada seos kalaliemeen. Kuumenna sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Lisää sulatejuusto nokareina ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Sekoita joukkoon katkaravut ja rakuuna. Kaada kastike kalojen päälle vuokaan. Sekoita kuuman perunasoseen joukkoon keltuainen sekä voi ja pursota se kalavuoan reunoille esim. ruusukkeina.

Ripottele pinnalle juustoraaste ja gratinoi eli kuorruta 225 asteessa uunissa noin 10 minuuttia. Jos ruoka on kylmä eli valmistit sen jo edellisenä päivänä, kuorruta 200 asteessa 20 minuuttia, että ainekset lämpenevät kunnolla.

Voit halutessasi käyttää keiton viimeistelyyn maitotuotteita, mutta maistuu se hyvältä ilman niitäkin.
Voit halutessasi käyttää keiton viimeistelyyn maitotuotteita, mutta maistuu se hyvältä ilman niitäkin. (Kuva Pro Kala)

Helppo savukalakeitto, 3–4 annosta

8 dl kalalientä

4 isoa perunaa

1 pussi keittojuureksia (pakaste)

1/4 tl mustapippurirouhetta

noin 2 dl ruodotonta savukalaa tai: savukalaa ja tuoretta kalaa, esim. kirjolohifileetä

(1/2–1 dl ruokakermaa tai noin 50 g sulatejuustoa)

(suolaa)

tilli- tai ruohosipulisilppua

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Kuori ja paloittele perunat lohkoiksi. Keitä lohkoja noin 10 minuuttia kalaliemessä. Lisää keittojuurekset ja jatka kypsennystä vielä noin 10 minuuttia. Mausta pippurilla.

Lisää pienitty savukala keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista suola, lisää tilliä tai ruohosipulia.

Voit halutessasi käyttää keiton viimeistelyyn maitotuotteita, mutta se maistuu hyvältä ilman niitäkin.

Paista kunnes pinta on kullanruskea ja tarjoa lisänä hyvää vihreää salaattia.
Paista kunnes pinta on kullanruskea ja tarjoa lisänä hyvää vihreää salaattia. (Kuva Pro Kala)

Fishpie eli kalaa piirakkakuoren alla

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

150 g voita tai margariinia

0,5 rkl sitruunamehua

2 rkl kermaa

Täyte:

150 g tuoreita herkkusieniä

150 g purjoa

1 sipuli

400 g kalaa, esim. ahven- tai kuhafileitä

0,5 tl suolaa

0,25 tl mustapippurirouhetta

1 tl kirveliä

1 dl valkoviiniä

1 dl kalalientä

1 rkl vehnäjauhoja

1 dl voimakasta juustoraastetta

Voiteluun:

munaa

Valmista ensin taikina. Nypi jauhot ja rasva sekaisin. Lisää sitruunamehu ja kerma ja sekoita nopeasti sekaisin. Älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Viipaloi herkkusienet ja purjo, silppua sipuli. Paista herkkusieniä hetki pannulla, lisää sipuli ja purjo. Kääntele ja ripottele jauhot sekaan. Lisää viini ja kiehauta. Nosta pois liedeltä.

Voitele noin 25 cm:n piirakkavuoka. Kaaviloi tai painele reilu puolet taikinasta pyöreäksi levyksi, joka nousee vuoan reunoille. Pistele pohja ja kaada sieni-sipuliseos piirakkavuokaan. Levitä kalafileet seokselle ja ripottele päälle mausteet sekä juustoraaste. Kaaviloi lopputaikina kanneksi. Voit tehdä taikinasta myös pieniä koristeita piirakalle. Nipistele sauma kunnolla kiinni. Pistele kanteen haarukalla reikiä.

Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Tarjoa lisänä hyvää vihreää salaattia.

Lue myös: Tee sydämellinen teko ja kokkaa kalaa – runsaasti elimistölle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja

Kommentoi Facebookissa