Eeva Kilvelle kirjallisuuden valtionpalkinto – ”Kirjallisuus pitää ikivanhan kielemme elinkelpoisena”

Eeva Kilven esikoisnovellikokoelma Noidanlukko julkaistiin vuonna 1959.

Eeva Kilven esikoisnovellikokoelma Noidanlukko julkaistiin vuonna 1959. (Kuva Hanna Weselius)

Eeva Kilven tuotanto käsittää novellien lisäksi runoja, romaaneja, esseitä ja kuunnelmia.

VALTIONPALKINTO Kirjailija Eeva Kilpi (s. 1928) on saanut Taiteen edistämiskeskuksen myöntämän kirjallisuuden valtionpalkinnon. Taiteen edistämiskeskus toteaa palkintoperusteluissaan seuraavaa:

”Aika on osoittanut Kilven tuotannon kestäväksi. Hän on ollut tärkeän asian äärellä ja oikeassa jo paljon ennen nykykeskustelua. Pakolaisuus on kipeän ajankohtaista, ihmiskunnan ja luonnon kohtalo on vaakalaudalla eivätkä naisen itsemääräämisoikeus tai seksuaalisuus ole itsestäänselvyyksiä vieläkään.”

Eeva Kilpi on liikuttunut ja kiitollinen saamastaan tunnustuksesta.

– Olen kiitollinen, että teoksiani ja ylipäätään kirjallisuutta luetaan ja juhlitaan. Kirjallisuus pitää ikivanhan ja ilmaisuvoimaisen kielemme elinkelpoisena ja kannattelee meitä.

Eeva Kilpi on rakastettu kirjailija ja mielipidevaikuttaja. Hän on kotimaisen kirjallisuuden merkittäviä hahmoja, jonka esikoisnovellikokoelma Noidanlukko julkaistiin 1959 ja jonka teokset puhuttelevat laajaa kirjoa lukijoita. Kilven tuotanto käsittää novellien lisäksi runoja, romaaneja ja muistelmaromaaneja, esseitä ja kuunnelmia.

Kilven viimeisimmät teokset Sininen muistikirja ja Punainen muistikirja (WSOY, 2019) tihentävät teemoja, jotka kulkevat läpi hänen tuotantonsa: rauhanaate, luonnonsuojelu, eläinten oikeudet ja naisen asema. Kirjailija tarkastelee niissä myös kaipuuta ja yksinäisyyttä, ikääntymistä ja aikaa.

Eeva Kilven seuraava teos, kokoelma tuokiokuvia neljän vuosikymmenen varrelta Elämää kaikki päivät julkaistaan maaliskuussa 2020.

Lue myös: Aleksis Kiven palkinto Eeva Kilvelle – toivoa, lohtua ja iloa lukijoiden elämään vuosikymmenien ajan

Kommentoi Facebookissa