Kaatumistapaturma voi tappaa – kaatumisissa ja matalalta putoamisissa kuolee vuosittain 1200 yli 60-vuotiasta

Tärkeää on tunnistaa osteoporoosia sairastava, pelkkä murtuman hoito ei riitä.

Tärkeää on tunnistaa osteoporoosia sairastava, pelkkä murtuman hoito ei riitä. (Kuva Fotolia)

Määrä on moninkertainen auto-onnettomuuksiin verraten.

TERVEYS Kaatumisissa ja matalalta putoamisissa kuolee vuosittain 1 200 yli 60-vuotiasta. Se on moninkertaisesti auto-onnettomuuksiin verraten. Kaatumistapaturmissa murtuvat lisäksi lukemattomat luut.

Osa murtumista on lonkkamurtumia. Lonkkamurtumia tulee yli 6 000 vuodessa – yleensä juuri kaatumisten yhteydessä. Kun yhden lonkkamurtuman hoito maksaa yli 30 000 euroa, kustantaa lonkkamurtumien hoito vuodessa 180 miljoonaa euroa.

Joka viides lonkkamurtuman saanut kuolee vuoden sisällä murtumasta, ja joka viides lonkkamurtuman jälkeen aiemmin kotihoidossa ollut joutuu ympärivuorokautiseen laitoshoitoon.

Yleisin osteoporoosimurtuma on nikamissa, niistä aiheutuu kahdeksankertainen kuolleisuus. Ensimmäinen murtuma lisää uuden murtuman riskin moninkertaiseksi. Murtumilla voi olla vakavia vaikutuksia elämänlaatuun ja terveyteen, ne rajoittavat arkea ja uhkaavat selviytymistä.

Murtumia voidaan ehkäistä hoitamalla osteoporoosia. Tärkeää onkin tunnistaa osteoporoosia sairastava, pelkkä murtuman hoito ei riitä. Osteoporoosin hoito vaatii toimenpiteitä sekä terveydenhuollolta että potilaalta itseltään. Osteoporoosin Käypä hoito -suositus toimii perustana osteoporoosin ennaltaehkäisylle, diagnostisoinnille, hoidolle ja kuntoutukselle.

Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista, monet tietämättään. Pituuden lyheneminen ja luunmurtumat ovat osteoporoosin tunnusmerkkejä. Osteoporoosi yleistyy väestön ikääntyessä: vuonna 2030 yli 65-vuotiaita on yli neljäsosa väestöstä.

  • Lähde Suomen Luustoliitto

Lue myös: Tiesitkö, että pituutesi voi muuttua aikuisiällä? – Testin avulla voit arvioida osteoporoosin todennäköisyyttä

Kommentoi Facebookissa