Sisäministeri Maria Ohisalo on tyytyväinen selvitykseen – ”Poliisilla olisi ollut perusteet keskeyttää mielenosoitus”

– Kokoontumisoikeus ja sananvapaus ovat tärkeitä arvoja suomalaisessa yhteiskunnassa, sisäministeri Maria Ohisalo toteaa.

– Kokoontumisoikeus ja sananvapaus ovat tärkeitä arvoja suomalaisessa yhteiskunnassa, sisäministeri Maria Ohisalo toteaa. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Poliisi oli useaan kertaan kieltänyt ajoneuvon käytön väkijoukon keskellä turvallisuussyistä.

MIELENOSOITUS Poliisihallitus on toimittanut selvityksen ja oman lausuntonsa sisäministeri Maria Ohisalolle koskien poliisin toimintaa 19.10. olleessa kurdien mielenosoituksessa Helsingin Narinkkatorilla. Selvityksessä käsitellään myös 14.10. ollutta mielenilmausta ja muuta ennakkotietoa, joiden perusteella uhka-arvio muodostettiin. Selvityksen perusteella poliisi on toiminut asianmukaisesti.

Poliisin varautuminen ja varustautuminen mielenosoitukseen perustui pitkälti siihen, että edellisessä mielenosoituksessa mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin ohjeita ja määräyksiä. Kyseisessä mielenosoituksessa oli aiheutettu vaaratilanteita ajamalla autolla väkijoukon keskellä ja heittämällä kiviä. Paikalle jouduttiin hälyttämään kaikki vapaana olleet poliisipartiot, jotta tilanne saatiin hallintaan

– Selvityksen perusteella poliisin ennakkoarvio siitä, että mielenosoituksessa saattaa syntyä järjestyshäiriöitä, oli perusteltu. Selvitys on kattava ja tilanteen kulku sellainen, että poliisilla olisi ollut perusteet keskeyttää mielenosoitus. Olen tyytyväinen siihen, että siihen ei menty, vaan poliisi turvasi kokoontumisoikeuden toteutumisen ja rauhoitti tilanteen rajatummin keinoin. Näin mielenosoitus sai jatkua välikohtauksesta huolimatta, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Vaikka näiden kahden mielenosoituksen järjestävä organisaatio oli eri, oli järjestelyistä vastuussa osittain samoja henkilöitä.

– Kannustan siihen, että mielenosoittajat neuvottelevat poliisin kanssa etukäteen käytännöistä mielenosoituksessa. Näin voidaan varmistaa mielenosoitusten hyvä sujuminen ilman välikohtauksia jo ennalta. Lisäksi on tärkeää, että Helsingin poliisi on keskustellut mielenosoittajien kanssa myös tapahtuman jälkeen, ministeri Ohisalo korostaa.

Selvityksen perusteella joukkojenhallintaan erityiskoulutetun ja -varustetun joukkojenhallintayksikön käyttö mielenosoituksen turvallisuuden varmistamisessa oli perusteltua.

– Poliisin varustautuminen mielenosoitukseen herätti keskustelua. Raskaampaa varustusta ei käytetä ilman painavia perusteita. Tässäkin tapauksessa varustautuminen oli välttämätöntä yleisön ja poliisin turvallisuuden takaamiseksi, Ohisalo sanoo.

– Poliisilla on oikeus antaa ohjeita ja määräyksiä turvallisuuden varmistamiseksi ja näitä määräyksiä on kaikkien noudatettava, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.
– Poliisilla on oikeus antaa ohjeita ja määräyksiä turvallisuuden varmistamiseksi ja näitä määräyksiä on kaikkien noudatettava, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo. (Kuva Poliisi)

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin tehtävä on turvata perustuslaissa säädetty jokaisen oikeus järjestää kokouksia ja mielenosoituksia ja osallistua niihin. Samalla poliisin velvollisuus on turvata ihmiset ja ympäristö mielenilmauksissa.

– Rajoittavia määräyksiä ei koskaan anneta kevyin perustein, korostaa poliisiylijohtaja Kolehmainen.

Jotta perusoikeudet ja mielenosoittajien, sivullisten ja poliisien turvallisuus voidaan taata, on erittäin tärkeää, että mielenilmauksissa noudatetaan yhteisiä pelisääntöjä, käydään tapahtumien kulkua ennalta läpi järjestäjien ja poliisin kesken ja viestitään avoimesti, toteavat sekä Ohisalo että Kolehmainen.

Mielenosoituksen järjestäjä ei ilmoittanut etukäteen, että kulkueeseen tuodaan henkilöauto. Paikan päällä poliisi oli useaan kertaan kieltänyt ajoneuvon käytön väkijoukon keskellä turvallisuussyistä. Järjestäjät ilmoittivat, etteivät he aio noudattaa poliisin määräystä ja ajoneuvo ajettiin Narinkkatorille.

Poliisi pyrki estämään ajoneuvon liikkumisen ajamalla poliisiauton sen eteen, mutta mielenosoittajien ajoneuvo pyrki kiertämään poliisiauton ajamalla keskellä väkijoukkoa. Tästä syystä poliisi joutui turvautumaan voimakeinoihin ajoneuvon pysäyttämiseksi.

Samaan aikaan kielletyn ajoneuvon pysäyttämistä yrittäneen poliisiauton eteen tuli mielenosoittaja, joka esti poliisiauton liikkumisen. Poliisin käskyistä huolimatta mielenosoittaja käytti voimakasta vastarintaa, kaatoi yhden poliisin maahan ja tarttui toisen poliisin kaulassa roikkuvaan projektiililaukaisimeen.

Maahan kaadettu poliisi loukkaantui tilanteessa. Tämän jälkeen mielenosoittajan jalkaan käytettiin etälamautinta, jolloin henkilö päästi irti poliisin laukaisimesta. Selvityksen perusteella etälamauttimen käyttö yhtä mielenosoittajaa vastaan oli lievin ja tarkoituksenmukaisin keino kyseisessä tilanteessa.

Kurdien edustajat ja Helsingin poliisi ovat jälkikäteen käyneet keskusteluja tilanteista pyrkimyksenä välttää tilanteen kärjistyminen vastaavalla tavalla myöhemmissä mielenosoituksissa.

Lue myös: Oikeuskansleri arvioi Syyriassa Al Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista – ”Lapsen etu voi syrjäyttää vanhemman intressit”

Kommentoi Facebookissa