Jää haurastuu jopa vuorokaudessa – lumisateen jälkeen on vaikea arvioida jään kantavuutta

Vaikka viime viikkoina on ollut kovia pakkasia, esimerkiksi Helsingin edustan jääpeite on salakavalan petollinen.

Vaikka viime viikkoina on ollut kovia pakkasia, esimerkiksi Helsingin edustan jääpeite on salakavalan petollinen. (Kuva Fotolia)

Suomenlahden merivartiosto kehottaa turvalliseen liikkumiseen jäällä ennakkovarautumisen kautta.

TURVALLISUUS Pakkasen heiketessä lähipäivien aikana on syytä kiinnittää erityistä varovaisuutta jäällä liikkumiseen. Vaikka viime viikkoina on ollut kovia pakkasia, esimerkiksi Helsingin edustan jääpeite on salakavalan petollinen.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että jään vahvuus elää koko ajan ja heikkenee äkillisesti. Suomenlahdella kiintojää ulottuu nyt vielä ulkosaariin saakka, pois lukien Helsingin edustan laivaväyliä, joissa on ajojäätä.

Jään kantavuuteen vaikuttavat monet eri tekijät kuten aurinko, tuuli, virtaukset. Tuuli ja virtaukset kuljettavat jäätä. Esimerkiksi Suomenlahdella pohjoistuuli lohkaisee jäästä paloja irti, suuriksikin lautoiksi, muodostaen laajoja avovesialueita. Lisäksi näin keväällä aurinko syö päivittäin jäätä.

Jään haurastuminen tapahtuu hyvinkin nopeasti. Siinä missä jää aamulla yöpakkasten jälkeen vielä kantaa hyvin, saattaa se iltapäivällä pettää alta auringon lämmön vaikutuksesta.

Lisäksi laivojen peräaaltojen vaikutukset ulottuvat hämmästyttävän kauas laivaväylästä, kymmenien, jopa sadan metrin päähän. Jään alla kulkeva aalto sekä syö ja siirtelee jäätä, ja jopa nostelee sitä. Laivat ikään kuin ajavat jäätä, jäät ovat siis liikkeessä.

Loppuviikolle on ennustettu lumisadetta. Kun erilaatuisten jäiden päälle sataa lunta, lumi peittää näkymän. Silloin ei koskaan tiedä mitä lumen alla on, ja kestääkö jää varmasti. On syytä muistaa, että näistä syistä johtuen on aivan mahdotonta tietää missä kohtaa jää vielä kantaa kulkijaa, ja on varmasti turvallista.

Merivartiosto kehottaa, että kerrot jäälle lähtiessäsi jollekin, minne olet menossa ja vältät liikkumista yksin. Vahingon sattuessa on useimmiten kiire. Mitä kylmempi vuodenaika, sitä kriittisempää on, että pelastustoimet saadaan heti keskitettyä oikealle alueelle.

Jäälle lähtiessä tulee varustautua tarvittavin turvavarustein. Ota mukaasi ainakin jäänaskalit, pilli ja metallipäinen sauva, millä voit kokeilla jään kestävyyttä. Kännykkä on syytä pakata vesitiiviiseen suojapussiin. Meripelastustapahtumia kirjattiin pelkästään viime viikolla seitsemän kappaletta, meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000.

Kaikkien jäällä liikkujien tulisi tutustua Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton Järki jäällä -oppaaseen, mistä saa tietoa turvalliseen jäällä liikkumiseen.

Kommentoi Facebookissa