Jääkiekko saa ihan oikean MM-turnauksen 2024

Leijonat voitti MM-finaalissa Kanadan jatkoajalla 4-3. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Jääkiekon World Cup -turnauksessa helmikuussa 2024 ovat mukana kaikki parhaat maajoukkueet.

JÄÄKIEKKO NHL on järjestämässä jääkiekon World Cup -turnauksensa eli maailmancupinsa helmikuussa 2024. Silloin on määrä pelata ensimmäinen kaikkien parhaiden pelaajien maajoukkueturnaus seitsemään ja puoleen vuoteen.

Suomi voitti tänä vuonna miesten jääkiekossa sekä olympiakultaa että maailmanmestaruuden. Silti ei voi sanoa, että Suomi olisi maailman paras jääkiekkomaa.

NHL-kiekkoilijoita ei Pekingin olympialaisiin päästetty. Suomessa pelatuista MM-kisoistakin valtaosa maailman parhaista pelaajista oli poissa.

Edellisen kerran kaikki parhaat pelaajat olivat mukana maailmancupissa Torontossa 2016. Silloin turnaus pelattiin syyskuussa ja menestys osoittautui ennakko-odotuksiin nähden flopiksi. Yhdysvalloissa tv-katsojaluvut eivät rikkoneet edes miljoonan rajaa.

Torontossa paikallinen baseball-seura Blue Jays pelasi maailmancupin aikaan otteluita New York Yankeesia vastaan. Nämä pelit ylittivät Torontossa julkisuusarvossa jääkiekon maailmancupin kiinnostavuuden.

NHL oppi virheistään ja älyää nyt järjestää maailmancupin helmikuussa. Tuolloin baseballin MLB ja amerikkalaisen jalkapallon NFL eivät ole käynnissä, joten jääkiekko saanee Yhdysvalloissa näkyvyyttä enemmän.

Maailmancupin turnausformaattia NHL ei ole vahvistanut, mutta ainakaan 2016 turnauksen Pohjois-Amerikan nuorten pelaajien ja Euroopan pelaajien tähdistöjoukkueita ei ole mukana. Todennäköisesti mukana on kahdeksan maajoukkuetta, joista Yhdysvallat, Kanada, Suomi, Ruotsi ja Tshekki saavat suoran paikan.

Kaksi maata saanee kisapaikkansa karsintojen kautta. Venäjän kohtalo riippuu siitä, lopettaako maa raakalaismaiset sotatoimensa Ukrainassa.

Luvassa on varmasti hieno turnaus, jolle ylipitkä jääkiekon MM-turnaus kalpenee. Ja parhaat maajoukkueethan nähdään tositoimissa myös helmikuussa 2026, kun Milanossa järjestetään talviolympialaiset. NHL on ilmoittanut päästävänsä pelaajansa olympialaisiin.

NHL on tajunnut, ettei se voi kasvattaa maailmanlaajuista suosiotaan pelkillä seurajoukkueotteluillaan. Maajoukkuejääkiekko on uusilla markkina-alueilla kiinnostavampi tuote ja voi oikeana ajankohtana tuoda NHL:lle lisää suosiota Yhdysvalloissakin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Mörkö teki yllätyssiirron – pelaa jatkossa Kärpissä

Kommentoi Facebookissa