Oliver Helanderin edellä vain kolme suomalaislegendaa

Oliver Helander on suomalaisen keihäänheiton merkittävä toivo. (Kuva Getty Images)

Oliver Helander jäi seitsemäntoista sentin päähän 90 metrin viivasta, jonka yli ovat heittäneet suomalaisista nykyisellä keihäsmallilla Aki Parviainen, Tero Pitkämäki ja Seppo Räty.

YLEISURHEILU Oliver Helander heitti viime tiistaina Turussa Paavo Nurmen kisoissa ennätyksensä 89,83. Hän siirtyi samalla Suomen kaikkien aikojen keihästilastossa neljänneksi.

Turussa Helander jätti taakseen olympiavoittaja Neeraj Chopran ja maailmanmestari Anderson Petersin. Chopra nakkasi Intian ennätyksen 89,30. Grenadan Peters sijoittui tuloksellaan 86,60 kolmanneksi

– Ei voi kieltää, etteikö tuntunut helkkarin hyvälle, kun näki mihin keihäs lensi ja se on aina mahtava tunne, kun pystyy olympiavoittajia ja maailmanmestareita voittamaan, Helander kommentoi SUL:n verkkosivujen mukaan.

Helander heitti edellisen ennätyksensä 88,02 vuonna 2018. Hän on sen jälkeen painiskellut muun muassa olkapäävaivojen kanssa.

– Olen nyt fyysisesti paljon paremmassa kunnossa kuin 2018, joten olen koko ajan tiennyt, että pystyn heittämään pitkälle, Helander kertoi.

Nykyisellä keihäsmallilla vain kolme suomalaisheittäjää on heittänyt yli 90 metriä. Voimassa olevan Suomen ennätyksen 93,09 heitti Aki Parviainen kesäkuussa 1999 Kuortaneella.

Toisena Suomen kaikkien aikojen tilastossa on Tero Pitkämäki. Hän heitti kesäkuussa 2005 Kuortaneella 91,53.

Seppo Räty on tilastossa kolmosena. Hänen paras kaarensa 90,60 syntyi heinäkuussa 1992 Nurmijärvellä.

Räty on tilastossa vasta kolmantena, mutta hänen nimissään on suomalaisen heittämä kaikkien aikojen pisin keihäskaari. Kesäkuussa 1991 Räty heitti peräti 96,96, mutta tulos pyyhittiin tilastoista myöhemmin, kun Rädyn ennätysheitossaan käyttämä ”rypyläkeihäs” kiellettiin.

Keihäänheitossa tilastot menivät uusiksi 1986, kun liitokeihäät lensivät liian pitkälle. Vanhalla liitokeihäällä pisimmälle heitti suomalaisista Hannu Siitonen. Hänen vajaat 12 vuotta SE-tuloksena ollut heittonsa 93,90 nähtiin Helsingissä heinäkuussa 1973.

  • EDIT 18.6.: Korjattu Helanderin tuloksen senttimetrit

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Annimari Korte ja Sara Kuivisto eivät lähde MM-kisoihin

Kommentoi Facebookissa