Jääkiekon kylmä sota hiipuu? – NHL ja Venäjä lähentymässä

Washington Capitalsissa pelaava Aleksander Ovetshkin on Venäjän merkittävin jääkiekkotähti.

Washington Capitalsissa pelaava Aleksander Ovetshkin on Venäjän merkittävin jääkiekkotähti. (Kuva AOP)

NHL suunnittelee sarjaotteluidensa järjestämistä Venäjällä. Edellisen kerran NHL-seura pelasi Venäjällä 2010.

JÄÄKIEKKO NHL on viime vuosina tuonut tuotettaan esille näytösotteluiden ja runkosarjaotteluiden avulla Euroopassa ja Kiinassakin. Venäjällä NHL-joukkueita ei ole kuitenkaan nähty tositoimissa sen jälkeen, kun Carolina Hurricanes 2010 kävi häviämässä Pietarissa paikalliselle KHL-joukkueelle SKA:lle.

NHL:llä on ollut Venäjän ”välttelyssä” perusteensakin. KHL suunniteltiin alun perin NHL:n kilpailijaksi. Kun KHL 2008 aloitti, pelasi sarjassa Jaromir Jagrin kaltaisia supertähtiä.

Sittemmin KHL:ssä tajuttiin, ettei NHL:n kanssa olisi mahdollista kilpailla supertähtien palkoista. Tämä johtui Venäjän talousongelmista. Öljyn ja kaasun hintojen lasku 2010-luvulla karsi supertähdille varattuja ylimääräisiä miljoonia KHL-seurojen budjeteista.

Vuonna 2014 alkanut Ukrainan konflikti viilensi lännen ja Venäjän välit pakkasen puolelle. Länsi langetti Venäjälle talouspakotteita. Ymmärrettävästi moinen ei edes auttanut NHL:n ja Venäjän välisen yhteistyön kehittymistä.

NHL:n varakomissaari Bill Daly on kuitenkin toistanut useampaan otteeseen, että KHL:n kanssa pidetään yhteyttä, vaikka ”yhteistyö” ei olekaan hänen mukaansa oikea termi. KHL:n vahvana miehenä tunnettu Venäjän merkittävä jääkiekkovaikuttaja Roman Rotenberg puolestaan antoi ymmärtää syksyllä 2018 Helsingissä, että Venäjän jääkiekko tekisi mielellään yhteistyötä NHL:n kanssa.

Nyt rajat ovatkin avautumassa. NHL:n ”sisäpiiritoimittaja” Elliotte Friedman nimittäin paljastaa, että NHL suunnittelee peliensä järjestämistä Venäjällä.

Friedmanin mukaan on mahdollista, että NHL-joukkueet Washington Capitals ja St. Louis Blues kohtaisivat Venäjällä pelattavassa runkosarjan ottelussa jo tulevana syksynä. Todennäköisempi ajankohta ottelulle lienee kuitenkin kausi 2021-22.

Capitalsia ja Bluesia seurataan Venäjällä paljon. Joukkueissa pelaavat muun muassa supertähdet Aleksandr Ovetshkin ja Vladimir Tarasenko.

Venäjällä on toistuvasti väläytelty superottelua KHL:n mestarin ja NHL:n Stanley Cupin mestarin välillä. Sellainen ottelu on vielä kaukana, mutta NHL-pelien järjestäminen Venäjällä on jo jonkinlainen merkki NHL:n ja Venäjän lämpenevissä suhteissa.

Jääkiekon kannalta Pohjois-Amerikan ja Venäjän lähentyminen on pelkästään hyvä asia. Jääkiekko maailman mittakaavassa kuitenkin marginaalilaji, joten suurimpien toimijoiden yhteistyö olisi lajin markkinoiden kehitykselle jopa välttämätöntä.

Rajojen avaamista tarvittaisiin muuallakin. Suomessa SM-liiga päätti 2014 laittaa KHL:lle ”rajat kiinni”, kun Jokerit siirtyi KHL:ään. Syksyllä 2019 oikeus päätti, ettei SM-liigalla ole juridista oikeutta estää pelaajaliikennettä seurojensa ja Jokereiden välillä kesken kauden tai kieltää harjoituspelejä seurojensa ja Jokereiden välillä.

Länsieurooppalaisten jääkiekkoseurojen ja KHL:n välille kaivattaisiin yhteistyötä. Nykyinen läntisen Euroopan parhaiden seurojen Champions Hockey League eli CHL-liiga tarvitsisi lisänostetta KHL:n avulla.

KHL ei ole osallistunut nykymuotoiseen CHL-liigaan. Kyse ei ole siitä, etteikö yhteistyötä haluttaisi tehdä, mutta ongelmana ovat läntisen Euroopan jääkiekkoseurojen pienemmät resurssit sekä aikataulujen järjestäminen. CHL tyrmäsi KHL:n ehdotuksen, että KHL:n edelliskauden parhaat seurat osallistuivat CHL:ään vasta pudotuspelivaiheessa.

Jääkiekon julkisuuden kannalta merkittävä askel voisi olla CHL:n ja KHL:n mestareiden kohtaaminen eräänlaisessa mestaruusottelussa. Se olisi jääkiekon julkisuusarvolle varmasti hyödyksi, mutta toistaiseksi keskustelut moisesta asiasta ovat eturistiriitojen pattitilanteessa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huumekohussa ryvettynyt Jori Lehterä palaa Leijoniin

Kommentoi Facebookissa