Vaarallisimpia sähkölaitteita vedettiin markkinoilta – eniten poistettiin valaisimia, latauslaitteita ja muuntajia

EU:n ulkopuolelta verkkokaupasta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi.

EU:n ulkopuolelta verkkokaupasta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi. (Kuva Fotolia)

Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitseviin verkkokauppoihin ei viranomaisten toimivalta ylety.

TURVALLISUUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto teki vuonna 2019 sähkölaitteiden markkinavalvontaa yhteensä 2400 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Valvonta kohdistui riskiperusteisesti epäilyttäviin tuotteisiin tai uusiin tuoteryhmiin, ja osa epäilyttävistä laitteista testautettiin.

Tukes testautti yhteensä 538 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 141 laitetta määrättiin kerättäviksi pois markkinoilta. Näistä vakavimmin puutteelliset 19 laitetta määrättiin palautusmenettelyyn, eli kerättäväksi pois kuluttajilta, kun edellisvuonna näitä takaisinvetoja oli 46.

Eniten markkinoilta poistettiin erilaisia valaisimia ja seuraavaksi eniten latauslaitteita ja muuntajia. Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi lämmittimiä, jatkojohtoja ja asennustarvikkeita.

– Testattujen USB-latureiden osalta tulokset näyttäisivät parantuneen, kertoo johtava asiantuntija Mika Toivonen.

Testatuista 46:sta USB-laturista vain kolmessa oli vakavia turvallisuuspuutteita. Edellisvuonna testatuista USB-latureista kolmasosassa todettiin vakavia puutteita.

– Valaistustuotteissa, kuten valonheittimissä ja katto- ja seinävalaisimissa, oli edelleen erittäin paljon puutteita. Yli 60 prosenttia sähkölaitteista, joiden myyntiä piti rajoittaa Tukesin hallinnollisilla päätöksillä, oli led-valaisimia, led-valaisintarvikkeita ja led-valonheittimiä, Toivonen kertoo.

Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.

– Verkkokauppa on muuttanut markkinavalvontaa haasteellisemmaksi ja kansainvälisemmäksi. Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Tämä osoittaa, etteivät valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta, Toivonen täsmentää.

Sähkölaitteiden valmistusketjut voivat olla hyvinkin monimutkaisia ja laite voi koostua useasta eri osakomponentista, jotka sähkölaitteen lopullinen valmistaja liittää yhteen ja myy yhtenä kokonaisuutena. Turvallisten sähkölaitteiden valmistaminen ja maahantuonti edellyttävätkin yrityksiltä useiden asioiden hallintaa sekä riittävää omavalvontaa ja laaduntarkkailua.

Vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä. Tukesin markkinavalvonta kohdistuu myynnissä oleviin sähkölaitteisiin.

Lue myös: Huonokuntoisessa sähkölaitteessa kytee turvallisuusriski – likaantunut laite voi aiheuttaa jopa tulipalon

Kommentoi Facebookissa