Tehostettu siivous voi ehkäistä epidemioita – ”Näkymättömät mikrobit voidaan poistaa”

Siivoussopimuksiin eivät tyypillisesti sisälly esimerkiksi tietokoneiden näppäimistöt ja kosketusnäytöt.

Siivoussopimuksiin eivät tyypillisesti sisälly esimerkiksi tietokoneiden näppäimistöt ja kosketusnäytöt. (Kuva Poistoa)

Näkyvän lian lisäksi ammattitaitoinen siivooja poistaa pinnoilta myös näkymättömiä mikrobeja.

TERVEYS Influenssakauden aikana olisi tärkeää tehostaa työpaikkojen siivousta. Työnantaja voi säästää sijoittamalla siivoukseen, kun sairauspoissaolot mahdollisesti vähentyvät.

– Yhden sairauslomapäivän laskennallinen arvo työnantajalle on 350 euroa. Kun ihminen influenssassa saattaa olla töistä poissa kaksikin viikkoa, voi siitä helposti laskea, että tehostettu siivoaminen epidemioiden aikana kannattaisi myös taloudellisesti, toteaa sisätautien erikoislääkäri, Terveystalon Joni Suomi.

Tehostetun siivouksen aikana olisi hyvä pyyhkiä erityisesti ne pinnat, joihin monet ihmiset koskevat, sillä influenssa leviää pisaratartunnan lisäksi kosketuspinnoilta.

– Jotkut virukset voivat säilyä tartuttavina pinnoilla useita vuorokausia, ellei pintoja siivota huolellisesti. Olisi todella tärkeää, että epidemioiden aikana siivottaisiin tehokkaammin ja laajemmin, myös ne kohteet, jotka eivät kuulu siivoussopimuksen piiriin yleensä, toteaa siivousteknikko, RTA ja Poistoa Oy:n yrittäjä Niina Kesti.

Siivoojien rooli on aivan keskeinen epidemioiden ehkäisyssä, vaikka heidän työnsä usein jääkin muilta piiloon.

– Ammattitaitoinen siivooja taitaa oikeat työtavat, joilla näkymättömät mikrobit voidaan poistaa.  Aseptisen työskentelyn avulla siivooja pystyy estämään mikrobien kasvun, poistamaan pinnoilta mahdollisia tauteja kantavia bakteereja ja viruksia ja jopa tuhoamaan ne, Niina Kesti toteaa.

Siivoussopimuksiin eivät tyypillisesti sisälly esimerkiksi tietokoneiden näppäimistöt, kosketusnäytöt ja asiakastyytyväisyyttä keräävät laitteet. Nämä ovat kuitenkin varsinaisia mikrobipesäkkeitä.

– Taukotiloissa olisi erityisesti hyvä kiinnittää huomiota kosketuspintoihin, esimerkiksi jääkaapin ovenkahvaan, mikron kahvaan, tuolien ylä- ja alapintoihin sekä käsinojiin ja pöydän reunoihin eli kaikkiin niihin kohtiin, joita kosketellaan paljon, Kesti muistuttaa.

Siivoussopimuksen ulkopuolelle jäävät usein myös ulko-oven kahva ja ovikello. Niiden puhdistaminen olisi ensiarvoisen tärkeää. Toki myös yleisten tilojen kosketuspinnat, kuten hissin painikkeet, kaiteet ja ovenkahvat.

– Jokaisen pitäisi opetella aivastamaan ja yskimään omaan hihaansa, kyynärtaipeeseen. Se on paras tapa ehkäistä infektioiden leviämistä. Sen lisäksi pitää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi muistuttaa.

Käsienpesu ja siivous ovat avainasemassa. Käsienpesu pitäisi muistaa aina wc-käynnin jälkeen, ennen ruuanlaittoa ja ennen ruokailua.

– Pese kädet saippualla ja lämpimällä, juoksevalla vedellä. Mikäli saippua on täyttöpullossa, tulisi myös pullon puhtaudesta huolehtia. Sormukset, kellot, korut ja pitkät kynnet vaikeuttavat käsien hyvää hygieniaa, joten niiden alusten pesusta pitää myös huolehtia, Niina Kesti ohjeistaa.

Lue myös: Käsiä ei edelleenkään pestä riittävän usein – etenkin miesten pitäisi parantaa käsihygieniaa

Kommentoi Facebookissa