Käsiä ei edelleenkään pestä riittävän usein – etenkin miesten pitäisi parantaa käsihygieniaa

Käsien pesu on paras tapa ehkäistä erilaiset tartunnat.

Huolellinen käsien pesu on paras tapa ehkäistä erilaiset tartunnat. (Kuva THL)

Useampi kuin joka kymmenes ei pese käsiään edes wc-käynnin jälkeen.

TERVEYS Suuri osa ei pese käsiään niin usein kuin pitäisi. Essityn teettämän tuoreen tutkimuksen tulokset kertovat, että kolme kymmenestä ei pese käsiään ennen ruokailua, ja joka viides ei pese käsiään ennen ruoanlaittoa. Useampi kuin joka kymmenes ei pese käsiään edes wc-käynnin jälkeen. Naiset pesevät käsiään 30 prosenttia useammin kuin miehet.

Käsienpesu on tunnettu, helppo, tehokas ja edullinen keino ehkäistä infektioiden tarttumista. Tutkimuksen mukaan 56 prosenttia on joskus tai usein huolissaan sairastumisesta puutteellisen käsihygienian vuoksi. Noin neljännes vastanneista ei kuitenkaan pese käsiään vaipanvaihdon, sairaan henkilön hoitamisen tai haavanhoidon jälkeen.

Naiset ovat ahkerampia pesemään käsiään kuin miehet. Naiset kertovat pesevänsä kätensä noin 9,5 kertaa päivässä, kun miehet pesevät ne keskimäärin 7,6 kertaa päivässä. Naisista 83 prosenttia pesee kätensä wc-käynnin jälkeen, kun miehistä vain 74 prosenttia toimii niin.

– Käsien pesu saippualla 20−30 sekunnin ajan sekä käsien huolellinen kuivaaminen käsipaperilla ovat avaimet kunnolliseen käsihygieniaan. Se on helppo tapa, jonka vaikutukset ovat todella suuret, kertoo tuotepäällikkö Nina Rantanen Essityltä.

Tutkimustulokset lisäksi osoittavat, että käsienpesulla on vaikutusta myös siihen, mitä ympärillämme olevat ihmiset tuntevat ja miten he käyttäytyvät. Tutkimukseen vastanneista 80 prosenttia kertoi pesevänsä käsiään suojatakseen itseään ja vain 10 prosenttia suojatakseen muita.

Epäitsekkääseen ajattelutapaan keskittyminen voi olla tehokas käsienpesurutiineja parantava tekijä. Itse asiassa neljännes vastaajista sanoi, että pesisi käsiään useammin, jos tietäisi, että sillä on myönteinen vaikutus muihin.

Muita kosketaan enemmän, kun tiedetään, että toinen on pessyt kätensä kunnolla. Melkein puolet vastaajista kokisi olonsa mukavammaksi kätellessään ja lähes kolme kymmenestä kokisi vieraan ihmisen koskettamisen mukavammaksi, jos he tietäisivät, että vastapuolen käsihygienia on kunnossa. Vastanneista 20 prosenttia kokisi myös halaamisen tai muiden auttamisen helpommaksi.

– Vaikutamme käsihygieniamme kautta läheistemme hyvinvointiin, ja käsienpesulla on kauaskantoiset vaikutukset lähellämme oleviin ihmisiin, Nina Rantanen sanoo.

Essity on maailmanlaajuinen hygienia- ja terveysyhtiö. Power of Hands 2018 -tutkimus toteutettiin heinä-elokuussa 2018 internetpaneelitutkimuksena, vastaajia oli 3 060 kuudesta eri maasta. Kansainvälistä käsienpesupäivää vietetään 15. lokakuuta, Global Handwashing Partnership -yhdistyksen perustaman päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta käsienpesun tärkeydestä.

Lue myös: Iskikö flunssa vai influenssa? – Ja kuinka yskitään oikein

Kommentoi Facebookissa