Jääkiekon MM-kisaprojekti hämmästyttää – Rene Faselin Valko-Venäjä -kommentit loogisia

Jääkiekon MM-turnaus pitäisi järjestää 2021 Valko-Venäjällä

Jääkiekon MM-turnaus piti järjestää 2021 Valko-Venäjällä. (Kuva AOP)

Jääkiekon MM-kisoja tuskin järjestetään Valko-Venäjällä, vaikka Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel Valko-Venäjän puolesta puhuukin.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon Euroopan kärkimaat Suomi, Ruotsi, Venäjä ja Tshekki pelaavat ensi viikolla Moskovassa Euro Hockey Tour -turnauksen valmistautumisprosessissa ensi kevään MM-kisoihin. Tosin itse MM-kisojen osalta riittää epävarmuutta.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF on virallisesti yhä sillä kannalla, että kisat järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Valko-Venäjällä Minskissä sekä Latviassa Riiassa. Tosin Latvia on jo ilmoittanut, ettei se halua kisoja Valko-Venäjän kanssa järjestää, mikäli Valko-Venäjän kovaotteisen itsevaltaisen presidentin Aleksander Lukashenkon hallinto pitää kiinni vallastaan.

Euroopan Unioni tulee hyvin todennäköisesti suosittelemaan jäsenmailleen, ettei Valko-Venäjällä pelattaviin MM-kisoihin osallistuttaisi. Kanada ja Yhdysvallatkaan tuskin haluavat, että niiden maajoukkueet pelaisivat Valko-Venäjällä.

IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel ilmoittaa kuitenkin sveitsiläisen Watson.ch -sivuston haastattelussa, että kisat voitaisiin järjestää Minskissä. Hänen mukaansa kisat voitaisiin järjestää Minskissä kokonaan, jos Latvia ei kisoja Valko-Venäjän kanssa halua järjestää.

Fasel perustelee näkökantaansa sillä, ettei IIHF saa joutua politiikan panttivangiksi. Fasel ilmoittaa, ettei vuosien 1980 sekä 1984 olympiaboikoteillakaan saatu hyötyä.

Fasel on olympiaboikottihistorian suhteen oikeassa, mutta jääkiekon MM-kisavertauksillaan 40 vuoden takaisiin tapahtumiin hän vetää mutkia suoriksi. Suurvallan järjestämiä olympiakisoja ja pienen maan järjestämää pienen lajin MM-turnausta on turha verrata toisiinsa 40 vuoden ajanjaksolla.

Faselin on pakko antaa Valko-Venäjää puoltavia lausuntoja, koska ei asemansa vuoksi voi sanoa muutakaan. Fasel ei tee päätöstä MM-kisojen mahdollisesta siirrosta, vaan sen tekevät IIHF:n jäsenet. Jos Fasel puheenjohtajana ilmoittaisi nyt, ettei kisoja Valko-Venäjällä järjestettäisi, rikkoisi hän toimivaltuuksiaan.

Juttuvinkki: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Venäjä tukee yhä Valko-Venäjän MM-kisaprojektia ainakin virallisesti. Tosin kulissien takaa on vuotanut tietoja, että Minskin sijasta toiseksi kisaisäntäkaupungiksi kaavailtaisiin Moskovaa tai Slovakian pääkaupunkia Bratislavaa.

Venäjällä poliittinen realiteetti tiedetään hyvin. Jos kisat järjestettäisiin vain Minskissä, joutuisi Venäjä pelaamaan MM-kisat pelkästään Valko-Venäjää ja Kazakstania vastaan. Tai kenties puolueettomuuttaan korostava Sveitsi, joka ei ole EU:n jäsen, tulisi vielä mukaan.

Jääkiekon MM-kisojen pattitilanne johtuukin suurvaltapoliittisesta kiistasta. Venäjän etujen mukaista on, että Lukashenko pysyy vallassa. Heikko Lukashenko on itse asiassa Venäjälle ihanteellinen vaihtoehto, koska hänen on nykytilanteessa tanssittava Venäjän pillin mukaan.

On myös muistettava, että useat suuret venäläisyritykset tukevat jääkiekon MM-kisoja taloudellisesti. Jos touhu ei Venäjää miellytä, menettää MM-kisat merkittäviä tukijoita.

Jääkiekko on kansainvälisesti yhä todella pieni laji, eikä Venäjän tukirahojen menetykseen IIHF:llä olisi varaa. Pohjois-Amerikassa ehdot sanelee NHL, joka keskittyy lähinnä omaan markkina-alueeseensa.

Tässä valossa Faselin kommentit ovat aivan loogisia. Kulissien takana lienee kuitenkin varasuunnitelman rakennus käynnissä, jossa huomioon otetaan niin lännen kuin Venäjänkin näkökannat. Lukashenkolla ei liene asiassa enää sananvaltaa.

MM-kisoista IIHF:n on siis pakko pitää kiinni. Viime kevään MM-kisat Sveitsissä peruuntuivat koronapandemian takia. Toisen peräkkäisen turnauksen peruuntumiseen IIHF:llä ei olisi taloudellisesti enää varaa.

Kisat todennäköisesti järjestetään ja IIHF pelastanee taloutensa. Urheilullisesti MM-turnaus saa kuitenkin pahan takaiskun, koska NHL-pelaajia ei saada mukaan. NHL:n runkosarja jatkunee kesäkuuhun saakka.

Edellisen kerran MM-kisat pelattiin ilman NHL-pelaajia 1995, kun NHL:n ohjelma muuttui syksyn 1994 työsulun takia. Suomi voitti 1995 MM-kultaa ja sitä muistellaan Suomessa maagisena tapahtumana, vaikka NHL-kiekkoilijoita ei kisoissa esiintynyt.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuorille Leijonille tiukat karanteenisäännöt – kuplaa ei kannata puhkaista

Kommentoi Facebookissa